Öğrencileri az daha komünist yapacaklardı…

Ders notunda, komünizm ve kapitalizm arasındaki fark karikatürize edilerek çizim yoluyla anlatılmıştı. Bu yönlü siyasi bir tanımlama sağcı kesimlerde tepki yaratmış oldu.

Iowa Eyaleti’nin Des Mois kentindeki Roosevelt Lisesi şu günlerde sıkıntılı zamanlar yaşıyor. Siyasi tarih dersinde 20.yüzyılın sosyalizm deneyimi yapan Sovyetler Birliği ve Batı arasındaki farkı anlatmaya çalışan tarih öğretmeni bir karikatürlü tanıtım yazısı hazırlayıp öğrencilerine dağıtmıştı.

Bu ders notunda karikatürize edilmiş iki değişik fabrika görünümü bulunmakta, bunlardan birisinde çalışan işçilerin emeğini makineden toplayan bir kapitalist patron ağzında purosuyla görülmekte, ötekisinde ise makineden çıkan ürün para olarak işçilerin cebine geri dönmekteydi.

Bu türden bir tanımlamaya razı gelemeyen Iowa Eyaleti sağcıları karşı atağa geçip Roosevelt Lisesi’ni dava ederken, olay tüm ABD’de duyuldu ve her taraftan bu ders notlarına karşı çıkanlar belirdi.

Öte yandan tarih hocasını savunan lisenin müdürü ve yöneticileri, bu ders notlarının öğrenciye verilmesinde bir sakınca görülmediğini de açıkladı. Lise yönetimi, ¨Özgür iradesiyle öğrenci kendi kararını kendisi versin, biz ne bu iyi ne de bu kötü diyoruz¨ biçiminde bir yaklaşım sergiledi. Böylesine basit bir ders notu sıkıntısı hâlen hem Des Mois’de, hem de öteki yerlerde sürüyor.

1535680cookie-checkÖğrencileri az daha komünist yapacaklardı…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.