Öğrencilerin ırkçı şakası cezalandırılıyor

Sydney’de geçen hafta Şili kökenli bir okul servis şoförü Gomez, yolcusu lise öğrencileri tarafından aksanı nedeniyle taciz edilmesi ve aşağılanması, NSW’de haftanın konusu oldu. Şoför, otobüsündeki 50 kadar Mater Maria Catholic College öğrencisini evlerine götürmeyi redderek, bir nevi “rehin alarak” aracı otobüs deposuna götürdü ve araçtan indi. Olayın basına yansıması sonucu NSW’liler sürücünün tutuklanmasını isteyenlerle, liselilerin toplu ulaşım araçlarına binmesinin yasaklanmasını isteyenler arasında ikiye bölündü.

Olayın kamuoyunda aldığı tepkiler ve ailelerin şoförün değiştirilmesini talep etmesi üzerine NSW Hükümeti polis, toplu taşıma ve Mater Maria Catholic College Müdürü’nün katıldığı bir toplantı düzenledi. Olaya ilişkin otobüsteki CCTV görüntüleri izlendikten sonra polis, şoför hakkında herhangi bir işlem yapmayacağını açıkladı. Ulaştırma Bakanı John Watkins ise öğrencileri suçladı. Bakan, bu tür olayların yaygın bir şekilme meydana geldiğini ve bir an önce tedbir alınması gerekitiğini söyledi. Watkins, “Bir yerde yanlış bir davranış sergileniyorsa, eğer ulaşım işçisine saygı gösterilmiyorsa, otobüs abonman kartlarını iptal etmemiz söz konusu olabilir. Bu kararımızı anne ve babalara bildireceğiz. Çocuklarını okula kendileri getirip götürecek” dedi.

Mater Maria Catholic College öğrenci velilerine gönderdiği mektupta olay günü otobüste bulunan 6-10 kadar öğrencinin “uygunsuz” davrandığını ifade etti.

OTOBÜSTE NELER OLDU
Walter Gomez tarafından taşınan  özel okul öğrencilerinden bazılarının Televizyon dizisi The Simpsons’da yayınlanan ırkçı şarkı söyledikleri, ifadeler arasında “f . . .ing wog” ve “İskoç domuzu” gibi sözlerin de yer aldığı bildirildi. Saldırgan ifadelerin devam etmesi üzerine Gomez normal rotasından ayrılarak arabayı 10- 15 dakika ilerideki otobüs deposuna sürdü. İlgili sendika, deponun en yakındaki “güvenli nokta” olması nedeniyle şoförün doğru bir karar verdiğini ileri sürdü.

Otobüste meydana gelen olayları duyan ve otobüste 7. sınıfa giden oğlu bulunan bir anne, polisi arayarak durumu bildiridi. Anne, “Çocukların kaçırılmadığını biliyorum ancak çocukların isteği dışında bir yöne hareket eden otobüs söz konusu. Çocuğum için endişelendim” dedi. Taşıma şirketi sözcüsü şoför Gomez’in bir başka hatta verildiğini, görevine devam edeceğini söyledi. 

Sendika sözcüsü, şoförü suçlayan anne ve babalardan bazılarının, çocukları kendi gözlerinin önünde olmadığı zaman “melek” olmadıklarını kabul etmeleri gerektiğini söyledi. 

1105680cookie-checkÖğrencilerin ırkçı şakası cezalandırılıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.