Resmi gözaltı sayısı 580

1 Mayıs’ı Taksim’de kutlamak isteyen gruplardan birinin taşlı saldırısına uğradığını açıklayan polis, Harbiye Orduevi önünde grubun dağılmasını sağlamak amacıyla havaya ‘uyarı ateşi’ açtı.


Divan Oteli yakınlarında ortaya çıkan ve polisin müdahale ettiği bir gruptakiler, yeniden toplanarak Harbiye istikametine doğru yürüyüşe geçti. Harbiye Orduevi önüne gelen gruptakiler, burada bekleyen polis ekiplerine taşlı saldırıda bulundular.


Bunun üzerine polis tarafından grubun dağılmasını sağlamak amacıyla havaya bir çok kez “uyarı ateşi” açıldı.


Bu arada, grubun Harbiye Orduevi önüne gelişi dolayısıyla ordu evinde hareketlilik yaşandığı gözlendi.


KESK: VALİ GÖREVDEN ALINMALI


KESK Basın Yayın Sekreteri Hasan Hayır, 1 Mayıs’ın Taksim’de kutlanmak istenmesinin ardından çıkan olaylarla ilgili olarak, ”göz altına alınan kişi sayısının bini aştığını” öne sürerek, “Yaşanan olayların baş sorumluları olan İstanbul Valisi ve İstanbul Emniyet Müdürü derhal görevden alınmalıdır” dedi.



İstanbul’da 1 Mayıs’ın Taksim’de kutlanması istenmesi üzerine yaşanan olayları protesto eden bir grup KESK üyesi, Yüksel Caddesi’nde İnsan Hakları Anıtı önünde toplandı. KESK üyelerine bazı siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri de destek verdi.


Gruptakiler, “Taksim’e Girdik Yine Gireriz”, “Emekçi Düşmanı Vali İstifa”, “Baskılar Bizi Yıldıramaz” şeklinde sloganlar attılar.


Hayır, burada yaptığı açıklamada, İstanbul Valisi Muammer Güler’in 1 Mayıs 1977 yılında yaşanan olaylarda yaşamını yitirenlerin anılması amacıyla Taksim’de yapılmak istenen etkinlik karşısında “adeta sıkıyönetim ilan ettiğini” öne sürdü.


İstanbul’da bazı toplu ulaşım araçlarının seferden kaldırıldığını, etkinliğe katılmak üzere toplanmaya çalışan her gruba gaz bombaları ile müdahale edildiğini savunan Hayır, “Bu müdahalelerle İstanbul’un göbeğinde savaş alanlarını aratmayan manzaralar doğmuştur” diye konuştu.


“Şu ana kadar İstanbul’da göz altına alınan kişi sayısı bini aşmıştır” diyen Hayır, göz altına alınanların derhal serbest bırakılmasını istedi.


1 Mayıs anma etkinliklerinin barış ve huzur içinde gerçekleştirilmesi için hükümetin sağ duyulu davranması gerektiğini dile getiren Hayır, “Hükümetin ve Valisinin görevi meydanları emekçilere kapatmaya çalışmak değil halkın güvenliğinin ve yaşamının devamlılığının sağlanmasıdır. Hükümet, siyasi sorumluluğunu yerine getirmeli, bugün yaşanan olayların baş sorumluları olan İstanbul Valisi ve İstanbul Emniyet Müdürü görevden alınmalıdır” dedi.


Açıklamanın ardından bir süre slogan atan gruptakiler, Sıhhiye Meydanı’nda gerçekleştirilecek 1 Mayıs kutlamalarına katılmak için toplanma yeri olan Gençlik Parkı önüne gitmek üzere dağıldılar.


 



 


 



 

1042080cookie-checkResmi gözaltı sayısı 580

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.