Üreticiyi kış vurdu, umutlar suya düştü

Bayraktar, “Ocak ayında meydana gelen aşırı yağmur ve kar yağışı ve su baskınlarının ardından, 31 Ocak-2 Şubat tarihleri arasında meydana gelen lodos fırtınası ve aşırı yağışlar nedeniyle çiftçimiz bir kez daha mağdur oldu”dedi.

Bayraktar, yaptığı açıklamada, tarımın üstü açık bir fabrika olduğunu, çiftçinin, iklim koşullarında meydana gelen olumsuzluklardan en fazla etkilenen kesim olduğunu belirtti. Yaşanan doğal afetlerin, içinde bulunduğu sıkıntılara rağmen üretimi bırakmayan çiftçinin belini büktüğünü vurgulayan Bayraktar, hafta sonu meydana gelen lodos fırtınası ve aşırı yağışların büyük zarara yol açtığına dikkati çekti.

EDİRNE’DE SEL, YALOVA’DA LODOS VURDU

Fırtına nedeniyle ahırların, küçükbaş hayvan barınaklarının, kümeslerin, seraların zarar gördüğünü, yer yer ağaçların kökünden söküldüğünü, bazı yerler de ise dallarda kırılmalar meydana geldiğini bildiren Bayraktar, şunları kaydetti: “Şiddetli fırtınanın yol açtığı hasarlar nedeniyle de can kayıpları da yaşandı. İllerde ilk tespitlere göre meydana gelen hasar durumuna baktığımızda, Yalova’da etkili olan kuvvetli lodos, ildeki seraların yüzde 80’inde zarara yol açtı. Örtü altı sebze ve kesme çiçek büyük maddi zarar gördü. Meyve bahçelerinde ise ağaç sökülmeleri, dal kırılmaları oldu. Bursa’da özellikle şehir merkezinde maddi hasar meydana geldi. Ağaçlar söküldü. Bir vincin devrilmesi sonucu bir kişi hayatı kaybetti. Bursa’nın Mustafakemalpaşa İlçesi’nde samanlığın çatısının uçmasını engellemeye çalışan üreticimiz hayatını kaybetti. Daha çok ahırlarda çatıların uçması, toprak yapıların yıkılması nedeniyle maddi kayıp yaşandı.”

FIRTINANIN SÖKTÜĞÜ AĞACIN SAPLANDIĞI KİŞİ YOĞUN BAKIMDA

Balıkesir’de lodos fırtınasının, seralar, ahırlar, küçükbaş hayvan barınakları ve tavuk kümeslerinde hasara yol açtığına değinen Bayraktar, fırtına nedeniyle çatısı çöken ahırlarda hayvanlar zarar görürken, pek çok ağacın da kökünden söküldüğüne dikkati çektiği açıklamasında, sökülen ağacın saplandığı bir kişinin yoğun bakımda bulunduğunu dile getirdi.

ÇATISI ÇÖKEN AHIRDAKİ ÇİFTÇİ YAŞAMINI YİTİRDİ

Balıkesir’in Burhaniye İlçesi’nde de bir çiftçinin içinde bulunduğu ahırın çatısının çökmesi sonucu yaşamını yitirdiği bilgisini veren Bayraktar, ülke genelindeki üreticilerin yaşadığı doğal afetler konusunda şunları söyledi:

BALIKESİR, ÇANAKKALE VE MUĞLA’DA ÇİFTÇİLER MAĞDUR OLDU

“Yine Balıkesir’in Edremit İlçesi’nde ise ağaçlarda kırılmalar, daha çok sebzelerde hasar meydana geldi. Çanakkale’de daha çok ahır çatılarının zarar görmesi nedeniyle maddi kayıp yaşandı. Zeytinliklerde dal kırılmaları meydana geldi. Biga’da çatıya çıkan bir kişi hayatını kaybetti. Muğla’da soğuk esen fırtına seralarda ve turunçgillerde zararlara neden oldu. Özellikle Dalaman ve Ortaca’da tarımsal alanlarda oluşan zararlar, çiftçilerimizi mağdur etti.

10 BİN TON PORTAKALIN YARISINDA ZARAR VAR

Muğla Dalaman’da ilçenin denizden gelen rüzgarlara açık olması soğuk ezen fırtınanın büyük oranda zarar vermesine neden oldu. Fırtınanın kesilmiş olmasına rağmen, 2 gündür yağış devam ediyor. Fırtına seraların uçmasına, yıkılmasına, portakal bahçelerinde dal kırılmalarına, portakal dökümlerine neden oldu. Yine Muğla Ortaca’da seralarda zarar yok denecek kadar azken, portakal bahçelerinde dal kırılmalarına, büyük oranda portakal dökümlerine neden oldu. İlçede yıllık üretimi 10 bin ton olan portakalda yaklaşık yüzde 50 zarar meydana geldi. Hasar Tespit Komisyonu oluşturuldu ve çalışmalara başlandı. Bilecik’te de ahırların, samanlıkların çatıları uçtu, sebze alanları zarar gördü.

SAKARYA’DA SERALARIN YÜZDE DOKSANI HASAR GÖRDÜ

Kocaeli’nde daha önce kar yağışından zarar gören seraları, bu sefer de fırtına vurdu. Daha yeni seralarının naylonlarını yenileyen üreticiler, büyük maddi kayba uğradı. İldeki seraların ancak yüzde 10’unun sigortalı olduğu dikkate alındığında, kaybın faturası daha da ağır hissedildi. Seraların yanı sıra bazı ahırların çatıları uçtu. Sakarya’da bazı ahırların çatıları uçarken, seraların yüzde 90’ı hasar gördü. Seraların büyük çoğunluğunda sigorta yok.

EDİRNE’DE BÜYÜK KAYIP BEKLENİYOR

İzmir Tire’de çok ciddi bir kayıp yaşanmamakla birlikte henüz hasat edilmeyen toplam ürünün yüzde 20’si kadar zeytin, fırtına nedeniyle döküldü, ağaçlarda dal kırılmaları yaşandı. Edirne’de hafta sonu meydana gelen aşırı yağış nedeniyle çok büyük bir kayıp bekleniyor. Her taraf sular altında kalmış durumda. Nehirlerin toplam debisi saniyede 3 bin metre küpe ulaştı. Şehirdeki tüm yönetim birimleri seferber olmuş durumda. 2 köy için boşaltma emri verildi. Tekirdağ’da seralar rüzgardan zarar gördü. Yer yer sel basınları meydana geldi. Çatılar rüzgârdan uçtu. Aşırı yağış alan ekili tarlalarda yüzde 20 ile yüzde 30 çürüme meydana geldi.”

HASAR TESPİT ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

Hasar tespit çalışmalarının devam ettiğini de dile getiren Bayraktar, “çalışmalar tamamlandıktan sonra kayıplar net bir şekilde ortaya çıkacak. Bununla birlikte hali hazırdaki verilere göre, üreticilerin büyük kaybı olduğu görülüyor” dedi.

‘ZARAR GÖREN ÇİFTÇİLERİN KREDİ BORCU ERTELENMELİ’

Doğal afetlerin sürdüğünü dile getiren Bayraktar, bu yaraların sarılması gerektiğinin altını çizdiği açıklamasında, “13 Mayıs 2014 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan Bakanlar Kurulu kararıyla 23 Ağustos 2013-31 Aralık 2014 tarihleri arasında meydana gelen afetlerden zarar gören çiftçilerimizin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinden kullandıkları düşük faizli kredi borçları, yüzde 3 faizle bir yıl süreyle ertelenmişti. 31 Aralık’tan sonraki doğal afetlerden zarar gören çiftçilerimizin kredi borçları da ertelenmelidir” ifadelerine yer verdi.

1570230cookie-checkÜreticiyi kış vurdu, umutlar suya düştü

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.