Öğretmen için kabus

Siteyi ilk defa, mesleğimin 10.yılında matematik dersini işlerken duydum. İkinci derece denklemlerinin güzelliğini  öğretmeğe çalışırken, önümdeki oda dolusu delikanlıların  kafalarında diğer şeyler olduğu açıktı.


Fısıltılı konuşmalarının konusu www.ratemyteachers.co.uk  sitesiydi, ve çalışkan öğrenciler bile, daha çok şey bulmak için sayfaları indirmişti.


Öğretmenler odasına  döndüğümde, pazartesi sabahı site hakkında konuşanın sadece ben olmadığım derhal açığa kavuştu. Yıl 8 raporları  ve Lost’un son olayı hakkındaki konuşmaların yerini internet kanunu almıştı.


Bir grup öğretmen, okul internetinin kullanıma hızlı bir şekilde verilmesi için modası geçmiş  bilgisayarımızın etrafında halen bir arada sıkışmıştı. İncelemek için eve kadar beklemeğe  karar verdim ve gözlerim onların ne gördüğüne tamamen inanamadı.


Yayın hayatına geçen yıl Amerika’da başlayan web sitesi, İngiltere okullarına kadar  yayılan bir veri tabanı sağlamıştı. Size ait olana girdikten sonra, bir fare tıklamasıyla  okulda halen öğretmenlik yapan herkesin  bir listesini sunuyordu. İlk isimler ve her öğretmenin konu alanı da veriliyor.


Her ismin bitiğinde 5 üzerinden ortalama bir değerlendirme ve skoru yansıtan bir yüz  şekli vardı. Bunlar gülümseyen sarı bir yüzden güneş gözlükleri aşağıda mavi olan tam bir  yüzden  skoru 5 üzerinden 1 olan yüzü yaşlıya kadarını veriyordu.


Kadronun her üyesini değerlendiren, “değerlendirmeyi” yapan insanların  sayısı gösteriliyor, ve ek bir fare tıklamasıyla değerlendirmeler 3 kategoriye ayrılıyor: açıklık, elverişlilik ve kolaylık. Eksik olan şey, eleştirmenin adıdır.


Diğer birçok web sitesi gibi, bu site kendi parasını sayfasında görünen reklamlardan kazanıyor, fakat aynı zamanda onun hakkında doğal olarak doğru ve dürüst bir şey olması düşünülüyor. Her sayfanın başındaki manşet, “dürüst, gerçek eleştiri” sözlerini içeriyor.


Görünüşte,  birçok kimseye  öğrencilerin (ve doğrusu veliler, onlar için de bir kesim var.)   onlara  öğretmenlik yapan kişiler hakkındaki dürüst görüşlerini paylaşabileceği muhtemel herhangi bir ödül veya ceza vermeden bağımsız bir forum fikri iyi bir şeydir. Fakat öğrenciler siteyi bunun için mi kullanıyor ve öyle olsa bile, öğretmenler onu ister mi?


İlk soruya gelince, ispat karışıktır.  Bazı öğrenciler, yapıcı bir tavır olarak öğretmenlerin  belirli  alanlarda ne öğrettiklerinin yorumlanabileceği, eleştirme veya öğretmenleri için takdir ve destek sunmaya niyetli hedef için siteyi kullandıkları görünüyor. Belki de  bazı öğretmenlerin ders kitabını daha az okumaları veya yaramaz öğrencilere daima bağırmak  yerine davranışı iyi olan çocukları övmek için daha çok zaman harcamaları daha iyi olur.


Bununla beraber, açıktır ki bazı öğrenciler okulda asla cesaret edemedikleri bir tarzda öğretmenleri incitmek için basitçe web sitesini kullanıyor. Web sitesinin ona ait kurallar sayfasında, açıklamaların  kaba veya küfür kelimeleri veya isim takma içermemesi gerektiği belirtilmişse de, açıktır ki bazı yorumlar internette gizlice veriliyor.


Örneğin, öğretmenlerimizden biri az ve öz ve yapıcı olmayan iki-kelimelik bir eleştirinin aksine “bir faşist” olarak etiketliydi.


Ülkedeki okullar, benzer deneyimleri paylaştıkları görülüyor. Nottingham bölgesindeki bir ortaokuldan bir öğretmen, aşağıdaki geribildirim reçetesini veriyor:


“O, yabani domuz olan bir matematik öğretmenidir. Tek iyi şey: sizi konuşurken yakalarsa, ona senin matematik öğretmenin gibi kafanı aşağıya doğru salla ve o geri gider. Eh, mükemmel değil mi?”


Londra’daki bir okulda bize şu söyleniyor:  “Bay X bir şaka konusudur. Ondan nefret ediyorum.”


Greater Manchester’da durumlar bir parça çok daha kötü oluyor: “Wahey!!! Kısmi zamanlı öğretmen!!!! İnsanları dolaba kilitliyor ve onları evde anne ve babalarına  ağlatıyor.”


Belki de en endişe vericisi, Lancashire’de bir okuldaki öğretmen hakkında velilerin kesiminde yapılan aşağıdaki yorumdur:


“Benim zavallı kızım bu kadın yüzünden bir günde birçok kere eve cıyaklayarak geldi. Şeytan.”


Web sitesi aynı zamanda okul saatlerinde öğrencilerin siteye erişmelerini engelleyen tüm okulların listesini veren bir “utanç koridoru” içeriyor.


Aynı zamanda, dengeyi tekrar kurmaya teşebbüs eden bir öğrenci gibi görünen  herhangi bir öğretmenin olduğu ikazı  da vardır. “Yakalandığınızda okulun sayfasına bir not postalayacak.” Dolayısıyle öğretmenler ikaz edildi.


İkinci soru, tamamen daha çok tartışılabilir bir sorudur. Genellikle oyun bahçesi ile sınırlanan, tek tek öğretmenler için  yapılan kişisel yorum çeşitlerinin, dünyadaki potansiyel bir izleyici için sağlanması doğru veya hoş mu?


Doğrulansa da doğrulanmasa da böyle eleştirileri kaldırabilecek  yeteri kadar  yeteri kadar kalın postları olması gerektiğini tartışabilirsiniz. Fakat, şu nokta kaçıyor. Web sitesi  velilerin çocuklarını hangi okula göndereceklerine karar vermede veya işverenlerin bir iş için başvuran adayları  incelemede çok iyi kullanılabilir.


Ödevini yapmada başarısız olan bir engele takılan bir öğrenci tarafından yapılan olumsuz bir değerlendirme ve tiksindirici  bir açıklama, uzak erşime ve oldukça ciddi sonuçlara sahip olabilir.


Web sitesi kanunen yanlış bir şey yapmıyor diyorum. Fakat elbette bazı ciddi moral soruları sorulmak zorundadır.


Böyle incelemelere üyeleri konu olan başka bir  meslek bilmiyorum. Ve onun etkisi, kadronun halen sahip olunan morali hem çok derin hem de  cesaret kırıcıdır.


Biliyorum ki ben peşin hükümlüyüm. Fakat öğretmek, bu kullanış tarzı kafamızda olmaksızın  yeteri kadar zor bir iştir.


*İngilizce Öğretmeni Yüksek Mühendis
Web sitesi:  http://www.pekiyi.150m.com
E-mail: [email protected]


Not: Craig Barton’un yazısı İngilizce’den çevrilmiştir.

690280cookie-checkÖğretmen için kabus

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.