Öğretmen ırkçı olabilir mi?

Zaman zaman aşırı özgürlük diye bir kavram var mı diye merak eder dururum. Irkçı BNP lideri Nick Griffin birkaç ay önce BBC “Questıon Time” programına davet edildiğinde birçoklarımız isyan duyguları ile çalkalandı. Temel prensipleri ırkçılık, ayırımcılık olan bir siyasi partiye BBC gibi saygın bir medya kuruluşunda zehirli görüşlerini açıklama fırsatı nasıl verilir diye binlerce kişi programın yapılacağı BBC binası önünde gösteri yapmıştı.

Aynı siyasi parti geçtiğimiz hafta yine gündemdeydi. Bu sefer öğretmenlerin bu çirkef partiye üyeliği konusu medyayı meşgul ediyor. Eğitim Bakanı Ed Balls okullarda ırkçılığın önlenmesi konusunda bir rapor hazırlaması için bir süre önce Maurice Smith isimli eski bir kıdemli Müfettişi görevlendirmişti. Smith raporunun bir bölümünde, “Öğretmenlerin BNP üyeliğini yasaklamak çok küçük bir fındığı kocaman bir çekiçle kırmaya benzer” diye buyurdu. Yani bu beyefendi öğretmenlerin BNP üyesi olabilmesine yeşil ışık yaktı. Eğitim konusunda gaf üstüne gaf yapan İşçi Partisi hükümeti de Maurice Smith’in raporunu olduğu gibi kabul etti ve birçok eğitimci ve ırkçılık karşıtına göre okullarda ırkçılığa karşı savaşta önemli bir fırsat kaöırıldı.

Maurice Smith öğretmenlerin BNP üyeliğini yasaklamanın siyasi bir hareket olacağını savunuyor ve son 7 yıl içerisnde öğretmen ve okul idarecileri arasında sadece 15 ırkçılık örneğinin görüldüğünü söyleyerek raporunun hükümete yaptığı öneriyi haklı çıkarmaya çalışıyor. Üstelik halk arasında bu konuda destek yokmuş. Geçen hafta gazetelerde Maurice Smith’in raporunu hazırlarken görüştüğü kişler arasında başka ırkçı bir parti olanNational Front üyelerinin de bulunduğu bir skandal olarak nitelendiriliyor. Merak ediyorum. Çocuklarının akademik başarısı ırkçı öğretmenler tarafından önlenen ailelerle de görüştü mü Smith? Yanılmış olabilirim ama Maurice ismi Musevi kökenli bir isimdir. Bu beyin Musevi asıllı olup olmadığını bilmiyorum. Ama eğer öyle ise ataları tarihteki en büyük, en kanlı ırkçılığa maruz olan bir şahıs ırkçılığa karşı bu derece nasıl duyarsız olur? İşte bunu anlamakta zorlanıyorum.

Hepimizin yaşamında iz bırakan öğretmenler vardır. Ben 50 yıl önceki ana okulu,
İlkokul birinci sınıftaki öğretmenimi anımsıyorum. Ondan sonraki yıllardaki birçok öğretmenlerimi de. Çünkü öğretmenler şahsiyetimizi, kimliğimizi, geleceğimizi belirlemede çok önemli roller oynarlar. Boşuna öğretmenlğin en kutsal meslek olduğu söylenmiyor. Bu yüzden bu kutsal mesleği seçen kişilerden toplum olarak çok şeyler beklemeye hakkımız var. Öğretmenlerin kişisel özgürlükleri kısıtlansa da bu hakka sahibiz. Çünkü çocuklarımızın, ileriki nesillerin geleceği gibi hayati bir konudur söz konusu olan.

Yazımın başlığında “Öğretmen ırkçı olabilir mi?” diye sordum. Benim cevabım kesinlikle hayırdır. Irkçı öğretmenler muhakkak var. Her meslek dalında olduğu gibi bu alanda da malesef çürük elmalar vardır. Ama ırkçı öğretmen olmamalıdır. Ve ırkçı olduğu anlaşılan öğretmenler derhal öğretmenlik mesleğini icra etmekten men edilmelidirler.

BNP nin nasıl bir siyasi parti olduğu herkesçe bilinen bir şey. Temel ilkeleri ırkçılığa dayanan sözde siyasi bir parti. Web sitelerine bakıldığında daha ilk satırlardan bu anlaşılıyor. Sürekli “Yerli halk” kavramından bahsederler. Halbuki Romalılar zamanında, daha İngiliz ulusunu teşkil eden Aglo Saksonlardan evvel Britanya’da yaşayan Afrika kökenli kişilerin olduğu tarihçiler tarafından kabul ediliyor.

Irkçılığın Vikipedia elektronik ansiklopedisindeki tanımı şöyle :

“ Irkçılık genel olarak çeşitli insan ırkları arasındaki biyolojik farklılıkların kültürel veya bireysel meseleleri de tayin etmesi gerektiğine ve doğal sebeplerle bir ırkın (çoğunlukla kendi ırkının) diğerlerinden üstün olduğuna ve diğerlerine hükmetmeye hakkı olduğuna duyulan inanç veya bu değerleri kabul eden doktrindir.Ortaya çıkış nedenleri arasında çoğunlukla ekonomik nedenleri olması yanısıra düşünsel nedenlere de dayanmaktadır.

Irkçılık terimi çoğunlukla, kendi etnik kültür değerlerini tek kriter olarak belirlemek (etnik merkeziyetçilik), farklılık korkusu (zenofobi), ırklar arasında birleşmelere ve ilişkilere karşıtlık ve milliyetçilik gibi kavramları da anlatıyor olabilir. Irkçılık, sosyal ayrımcılığı, ırklar arasında fark gözetilmesini ve soykırıma kadar varabilen şiddeti haklı göstermektedir”.

Bu tanımlara harfi harfine uyan siyasi bir partiye üye bir öğretmen, sınıfındaki kendi ırkından olmayan bir çocuğa nasıl adil davranabilir ki? Bu mümkün olabilir mi? Kesinlikle hayır.

BNP üyeliğinin yasak olduğu tek meslek polisliktir. Öyle olduğu halde polislerin ırkçılığı herzaman tartışılan bir konudur. Birkaç yıl önce sırf bu konuda çok geniş kapsamlı bir Komisyon kurulmuş ve neticede şimdiki Irk Eşitliği (Değişim) Yasası yürürlüğe konulmuştu. Şimdi öğretmenlerin BNP üyesi, dolayısıyle ırkçı olmasına izin verilmesiyle öğretmenler arasındaki ırkçılar da su üstüne çıkmış olacak. Sonuçta zarar gören bizim çocuklarımız gibi eğitim seviyeleri alt sıralarda olan çocuklar olacaktır. Çünkü çocuklarımızın eğitim başarısızlıklarının en önemli sebeblerinden biri kurumsallaşmış ırkçılıktır.

1081750cookie-checkÖğretmen ırkçı olabilir mi?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.