‘Öğretmenler dört yıl görev yapsın’

Hornsey Atatürk Okulu Başkanı Türker Çakıcı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) tarafından iki yıl süreyle Londra’daki Türk okullarına gönderilen öğretmelerin iki yıl yerine dört yıl görev yapmaları gerektiğini açıkladı.


Okul Sekreteri Abdullah Halis Demir de, hükümetin bu konuyla fazla ilgilenmediğini belirterek, “Bunun siyasi olduğunu düşünüyorum. Hükümet iki yıl süreyle kendi kadrolarını veya kendine yakın kişileri daha fazla Londra’ya göndermek istiyor” dedi. 


Öğretmen konusuyla ilgili olarak gazetemize bir değerlendirmede bulunan Hornsey Atatürk Okulu Başkanı Türker Çakıcı, 22 yıldır gönüllü olarak eğitime katkı sunduğunu ifade etti. KKTC’den, Londra’da bulunan Türk Dili ve Kültür Okulları’na gönderilen öğretmenlerin iki yıl yerine en az dört yıl süreyle görev yapmalarını gerektiğini kaydeden Çakıcı, “KKTC’den gelen öğretmenlerin iki yıl burada görev yapmaları, öğrencilerimize yeteri kadar fayda sağlamıyor. Öğretmenlerimiz de istekli oldukları halde, bu kısa devre zarfında çocuklara gerekli eğitimi veremiyorlar” dedi. 


Öğretmenlerin gecikmeli olarak Londra’ya geldiğini ve geldiklerinde ev ve yerleşme problemleri ile karşılaştıklarını vurgulayan Çakıcı, ayrıca şunları söyledi:


“KKTC’den gelen öğretmenlerimiz birkaç hafta geç gönderiliyor. Gecikmeli olarak Londra’ya gelen öğretmenlerimiz bir de ev problemi yaşıyor, Londra’ya yerleşmeleri bir hayli zaman alıyor. Çok büyük zorluklar çekiyorlar. Tüm bunlar öğretmenleri olumsuz bir yönde etkiliyor. İlk sene bu tür durumlarla karşılaşan öğretmenlerimizi, ikinci yılda da zaten dönecekleri için yine bir telaş alıyor. Otomobili varsa satmaya çalışıyor, yavaş yavaş dönme hazırlıkları yapıyor. Gelen öğretmenler tam anlamıyla bir yıl görev yapabiliyorlar.”


‘İKİ YILLIK SÜRE SAÇMA’
Birçok ülkeden gelen öğretmenlerin Londra’da 4-5 yıl görev yaptığını ve KKTC’den gelen öğretmenlerin iki yıl görev yapmalarının “saçma” olduğunu ifade eden Çakıcı, iktidardaki hükümetin bu konuyla acilen ilgilenmesi gerektiğini dile getirdi.


Daha önce de öğretmen konusuyla ilgili çalışmalar yaptıklarını ve sonuç alamadıklarını kaydeden Çakıcı, “KKTC’de göreve gelen hükümetlerin hiçbiri, Londra’daki Türk çocukların istikbalini düşünmüyorlar. Gelecek olan öğretmenlerin sık sık gelmesini ve öğretmenin maddi yönde faydalanmasını düşünüyorlar. Bence bu, büyük bir hatadır. Gelecek olan öğretmenlerin en az üç veya dört yıl görev yapmaları gerekiyor. Bunun menfi tarafları vardır. En önemlisi, öğretmenlerimiz İngilizce kurslara katılıyorlar, kendilerini yetiştiriyorlar. Bu öğretmenlerimiz Londra’dan Kıbrıs’a gittikleri zaman yüzde 90’ı bir okulda müdür oluyor ve çok büyük bir tecrübü elde ediyorlar” diye konuştu.  


Öğretmenlerin evli olması halinde sorunun daha da büyüdüğüne işaret eden Çakıcı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Öğretmenlerimiz evli ve de çocukları varsa, bu da büyük bir problem oluyor. Çünkü çocuk buradaki okula gidiyor. Eğer bu süre uzatılırsa hem öğretmenler için hem de çocukların eğitimi için daha iyi olacaktır. En azından çocuklar, okulda bir iyi bir temel atma şansını yakalayacaklardır. Buradaki tüm öğretmen ve okul başkanları olarak ayı fikirleri taşıyoruz. Bu sürenin uzatılması şarttır. Hatta öğretmenlerimizin için bir öğretmenevi kurulması bile gerekiyor. Birçok alternatif var, bunların hepsinin yetkililerce düşünülmesi ve bir an önce çözüme kavuşturulması şarttır. Öğretmen konusu bizim için son derece önemlidir.” 


‘KONU SİYASİDİR’
Hornsey Atatürk Okulu Sekreteri Abdullah Halis Demir de, konunun siyasi olduğunu söyledi. Londra’ya gelen öğretmenlerin hazırlık ve gidiş dönemleri dışında bir veya bir buçuk yıl okula faydalı olduğunu dile getiren Demir, “Bu, öğretmeni etkilediği kadar öğrenci açısında da sıkıntı yaratıyor. Öğretmene alışmaları, tam alışmaları sırasında öğretmenin çekip gitmesi öğrencileri olumsuz bir yönde etkiliyor. Öğretmenlerimizin proje geliştirememelerine de sebep oluyor. Hükümet bu konuyla fazla ilgilenmiyor; bunun siyasi olduğunu düşünüyorum. Kendi kadrolarını veya kendine yakın kişileri daha fazla Londra’ya göndermek istiyorlar” dedi. Haber ve Foto: Ali KALAY


FOTOĞRAF: Hornsey Atatürk Okulu Başkanı Türker Çakıcı

780700cookie-check‘Öğretmenler dört yıl görev yapsın’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.