Rhodiapolis’teki restorasyon skandalı Meclis gündeminde

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Antalya’nın Kumluca ilçesinde bulunan Rhodiapolis antik kentinde yaşanan restorasyon skandalı TBMM gündemine taşındı.
CHP Antalya Milletvekili Niyazi Nefi Kara, Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı’nın yazılı olarak yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na verdiği soru önergesinde, antik kentin Kumluca Belediyesi’ne ne zaman devredildiğine yanıt verilmesi isteyerek, “Restorasyon çalışmaları Bakanlığınızca teftiş edilmiş midir? Çalışmaların antik kentin dokusunu bozduğu iddiaları doğru mudur?” diye sordu.
Antalya’nın Kumluca ilçesinde bulunan Rhodiapolis antik kentinin işletmesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yapılan bir protokolle AKP’li Kumluca Belediyesi’ne devredilmişti. Bu devrin ardından antik kentte bir karşılama merkezi ve çevre düzenlemesi yapılmaya başlandı. M.S II. yüzyılda bir Likya kenti olan Rhodiapolis’te yaşadığı bilinen ünlü hayırsever Opramoas adına inşa edilmiş anıt ile antik kentin tiyatrosunun ise restore edilmesine karar verildi. 2014 yılında Bitlis- Tatvan merkezli Er-Bil İnşaat A.Ş. adındaki şirkete ihale edilen restorasyonun 400 günde tamamlanması hedefleniyordu.
HATALI RESTORE EDİLEN ANITIN SÖKÜLMESİ GÜNDEMDE
Ancak çalışmalar ilerledikçe kimi hatalar tespit edilen restorasyonun çalışmaları durduruldu. İddiaya göre yazıtları hatalı yerleştirilerek restore edilen Opramoas anıtının sökülmesi gündeme geldi. Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesindeki Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün de gündeminde olan restorasyonla ilgili bir bilim heyeti oluşturulduğu, çalışmaların heyetin hazırlayacağı rapora göre yönleneceği belirtiliyor.
VALİ KARALOĞLU RHODİAPOLİS’İ ZİYARET ETTİ, AÇIKLAMA YAPMADI
Konuyla ilgili haberimizin ardından yerel yetkililerle birlikte 27 Nisan’da Rhodiapolis’i ziyaret eden Antalya Valisi Münir Karaloğlu’nun konuyla ilgili bir açıklama yapmaması dikkat çekti.
RESTORASYON SKANDALI MECLİSİN GÜNDEMİNE TAŞINDI
Tepkilere neden olan restorasyon skandalını TBMM gündemine taşıyan CHP Antalya Milletvekili Niyazi Nefi Kara ise Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı’nın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, “Rhodiapolis kaç yılında yapılan sözleşme ile Kumluca Belediyesi’ne devredilmiştir? Rhodiapolis’in restorasyonu için 2014 yılında çıkıldığı bilinen ihaleye kaç firma katılmış? Bahse konu Er-Bil İnşaat A.Ş ihaleyi hangi bedelle almıştır? Söz konusu şirket ile yapılan anlaşma gereği restorasyon ne kadar sürede bitirilecektir? Şu an ne aşamadadır? Söz konusu şirketin restorasyon çalışmaları kapsamında Suriyeli işçileri çalıştırdığı iddiaları doğru mudur?” sorularına yanıt verilmesini talep etti.
BAKAN AVCI’YA ‘RESTORASYON TEFTİŞ EDİLDİ Mİ?’ SORUSU
Önergesinde, restorasyon sürecinde çalışan işçilerin başında restorasyon konusunda uzman kişilerin bulunmadığı iddiasına da yanıt isteyen CHP’li Kara, “Restorasyon çalışmaları Bakanlığınızca teftiş edilmiş midir? Çalışmaların antik kentin dokusunu bozduğu iddiaları doğru mudur? Rhodiapolis antik kentinde çalışmaların durdurulduğu iddiası doğru mudur? Bunun sebebi nedir? Antik kentin restorasyonu esnasında Opramoas anıtını kapsayan kısımda yanlışlıkların tespit edildiği doğru mudur? Doğru ise bu yanlışlıkları tespit eden bilim kurulu kimlerden oluşmuştur? Bu bilim kurulu raporunu hangi tarihte hangi makamlara iletmiştir? Bu rapor doğrultusunda alınan önlem/kararlar nelerdir?” diye sordu.
‘İHALEYİ ALAN ŞİRKETİN GEÇMİŞ TECRÜBESİ İNCELENDİ Mİ?’
Bakan Nabi Avcı’ya Opramoas anıtının restorasyonundaki hatanın kime ait olduğunu soran  Kara, hataya sebebiyet veren kişi ya da kurumlar için yapılmış ya da yapılacak işlem olup olmadığına da yanıt aradığı önergesinde ayrıca şu soruları sordu: “Restorasyonun hatalı ve yavaş ilerlemesinde Er-Bil Şirketi’nin kusuru nedir? Şirkete karşı yapılan işlemler nelerdir? Şirkete ihale verilmeden önce şirketin antik kentlerin ya da tarihi mekanların restorasyonu ile ilgili geçmiş tecrübeleri incelenmiş midir? Şirketin restorasyon alanındaki başarı ya da başarısızlıkları nedir? Er-Bil İnşaat A.Ş adlı şirket kime/kimlere aittir? Restorasyon için önergenin verildiği tarihe kadar harcanan para ne kadardır? Restorasyonda oluşan bu zarar kimden hangi yöntemle tahsis edilecektir?Restorasyonun tamamı için planlanmış harcama ne kadardır? Bu harcamalar kimler tarafından hangi oranlarda karşılanmaktadır?”
2087520cookie-checkRhodiapolis’teki restorasyon skandalı Meclis gündeminde
Önceki haberTürkiye bindiği dalı neden kesiyor?
Sonraki haberRoma yoluna mermer ocağı!
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.