Rice: Batı Şeria'da başarı şansımız var

İsrail ile Filistinliler arasında barış görüşmelerine ivme kazandırmak ve bu yılın sonuna dek bir barış anlaşmasının imzalanmasını sağlamak amacıyla her bölgeyi ziyaret eden ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Batı Şeria'daki yerleşim birimleriyle ilgili faaliyetlerin "görüşmeler için ortam yaratılmasına yardımcı olmadığını" tekrarladı. Rice, bununla birlikte, müzakerelerde "başarı şansı" olduğunu vurguladı.

Rice, İsrail'de başta Başbakan Ehud Olmert olmak üzere, Dışişleri Bakanı Tzipi Livni ve Savunma Bakanı Ehud Barak ile görüşmelerinden sonra Batı Şeria'ya geçerek, Ramallah'taki Mukata karargahında Filistin Ulusal Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas ile bir araya geldi.

Rice ve Abbas, görüşmelerden sonra ortak basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında çok kısa bir açıklama yapan ve daha çok soruları yanıtlamayı tercih eden Rice, görüşmeler devam ederken, İsrail'in yerleşimlerle ilgili faaliyetlerinin siyasi süreci olumsuz etkilediğini bir kez daha yineledi. Rice, buna rağmen, İsrail ve Filistinlilerin ABD Başkanı George Bush'un görev süresi dolmadan, bu yıl sonuna kadar barış anlaşması yapabileceklerine olan inancını dile getirdi.
Nihai statü görüşmelerini yürütenlerin çabalarından memnuniyet duyduğunu bildiren Rice "Tarafların iyi niyeti ve yorulmak bilmeyen çalışmalarıyla, başarı için iyi bir şansımız var" diye konuştu.

Rice, müzakere ekiplerinin önlerindeki tüm konularla ilgilendiklerini, hiçbir konunun masa dışında bulunmadığını vurguladı. Rice, bu görüşmelerin 2001'deki şiddet döneminden sonra en yoğun görüşmeler olduğuna işaret etti.

Annapolis'te hedeflenen amaca erişmek için hala birkaç ay süreleri olduğunu ifade eden Rice, "kesinlikle bunu yapacaklarını, Başkan Bush ile çabalarını sürdüreceklerini" söyledi ve "Zaman kaybetmememiz gerekir" diye konuştu.

Rice, bir soru üzerine, yan yana, barış içinde iki devlet çözümünün çok kolay olmadığını, ancak bu konuda ciddi ve derinlemesine ilerlemeler kaydedildiğini ve son bir yılda yol alındığını kaydetti.

Filistin lideri Mahmud Abbas da bölgeye yeniden gelişi, hem ABD Başkanı George Bush'un, hem de kendisinin barış süreciyle ilgili verdiği destek ve kararlılıktan ötürü Rice'a teşekkür etti. Abbas, serbest bırakılan Filistinli tutuklulara atıfta bulunurken, dün Batı Şeria'da büyük bir sevinç yaşandığını ifade etti ve İsrail cezaevlerinde bulunan diğer tutukluların salıverilmesi umudunu dile getirdi.

Rice ile başta yerleşim birimleri konusu olmak üzere, tüm kilit konuları ele aldıklarını belirten Abbas, devam eden İsrail'in yerleşim faaliyetlerinin siyasi süreci olumsuz etkileyeceğine dikkati çekti. Abbas, yerleşim faaliyetlerinin başta Yol Haritası olmak üzere, tüm anlaşmalarla çeliştiğini kaydetti.

Abbas, ABD'de yıl sonunda yapılacak seçimlerin ardından yeni başkanın da Bush yönetiminin bıraktığı yerden devam etmesi ümidini taşıdığını söyledi, "Çözümler bulmak için bir 7 yıl daha kaybedemeyiz. Yeni yönetimin de başladığımız ve şimdi geldiğimiz yerden devam edeceğini umuyoruz" diye konuştu.
Rice ile Filistinlilerin başkenti Kudüs olan devlet rüyasını gerçekleştirmek üzere nihai ve kapsamlı bir çözüm üzerinde durduklarını bildiren Abbas, Filistin yönetiminin barış süreci fırsatını kaçırmayacağını ve bu konudaki çabalarını sürdüreceğini kaydetti.

Siyasi gözlemciler, barış süreci çerçevesinde İsrail ve Filistin'e 20'ye yakın ziyarette bulunan Rice'ın bölgeye son gelişi olduğu yorumunda bulunuyor.

1177320cookie-checkRice: Batı Şeria'da başarı şansımız var

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.