Rice Ortadoğu turunda

Rice İran, Irak ve Filistin seçimlerini kazanan Hamas örgütü ile ilgili gelişmeler hakkında görüş alışverişinde bulunacak.

Ziyaret öncesi yaptığı açıklamada, İran’ı komşularının başına bela olmakla suçlayan Rice’ın, temaslarda bulunacağı Mısır, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde, müttefiklerinden İran’a destek olan militan gruplarla mücadele etmelerini ve nükleer programı nedeniyle Tahran’a baskı yapmalarını istemesi bekleniyor. İran ise bölgede yaşanan istikrar sorununun kaynağının Irak’ta bulunan yabancı askerler olduğunu savunuyor.

Rice’ın özellikle Mısır ve Suudi Arabistan’tan, Filistin’de yeni hükümeti kurmaya hazırlanan radikal örgüt Hamas’a karşı sert bir tutum takınmalarını talep edeceği tahmin ediliyor. ABD, şiddeti kınayıp İsrail’i tanımadıkça Filistin yönetimine ayrılan kaynakları aktarmama tehdidinde bulunmuştu.

BÜYÜK ORTADOĞU PROJESİ’NE DOĞRU

Rice ziyareti öncesindeki açıklamalarında Arap ülkelerinden de aynı yönde hareket etmelerini isteyeceğini ifade etti. ABD Dışişleri Bakanı Abu Dabi’de Körfez ülkelerini biraraya getirecek bir zirveye de katılacak. Irak’ta daha fazla Arap ülkesinin rol alması isteğinin de temaslar sırasında dile getirilmesi bekleniyor. Rice’ın ilk durağı olan Mısır’da demokratik reform beklentileri de gündemde yer alacak.

Geçen yıl tartışmalı geçen genel seçimler ve muhalif lider Ayman Nur’un hapsi ardından ilişkilere gölge düşmüş, Rice geçen hafta Kahire ile planlanan serbest ticaret anlaşmasını masaya getirmek için henüz erken olduğunu söylemişti.


 

1123820cookie-checkRice Ortadoğu turunda

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.