Rice: İran, çözülmesi gereken bir sorun

Rice, İran’ın nükleer faaliyetlerini ve İran rejimini kastederek, ”İran, istikrarlı bir Ortadoğu ve demokrasi için bir sorundur. Uluslararası toplumun bu soruna ilaç olması gerekir” diye konuştu.

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın İsrail hakkındaki açıklamalarını da eleştiren Rice, “bu açıklamaların, İran’ın, uluslararası toplumun dışında bir ülke olduğunu açıkça gösterdiğini” belirtti.

Ahmedinejad, Mekke’de yaptığı bir konuşmada, İkinci Dünya Savaşı sırasında Nazilerin söylendiği kadar Yahudi’yi öldürmediklerini öne sürmüş ve İsrail devletinin Almanya ve Avusturya topraklarında kurulmasından yana görüş belirtmişti. Ahmedinejad’ın, geçen Ekim ayında, “Siyonistsiz Dünya” başlıklı bir konferansta yaptığı konuşmada da “İsrail haritadan silinmeli” şeklindeki sözleri tepkilere yol açmıştı.

İSRAİL ORDUSUNDAN YALANLAMA

Öte yandan İsrail Ordusu, basında, “İran’ın üç ay içinde, nükleer silah üretiminde geri dönülmez bir noktaya geleceği” yolunda yer alan haberlerin doğru olmadığını bildirdi.

İsrail Ordusu’ndan yapılan açıklamada, haberlerde Mart 2006 tarihine atıfta bulunulduğuna dikkat çekilerek, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’nun (UAEK) aynı tarihte yapılması planlanan bir toplantısı bulunduğu ve UAEK’nun bu toplantısıyla İran’ın yürüttüğü nükleer araştırma ve geliştirme programının engellenmesinin beklendiği de kaydedildi.

İran’ın mevcut programıyla nükleer silah üretimi için gerekli teknolojik bilgiye ulaşabileceği, bu programın başarıya ulaşması durumunda, yakın ya da uzak gelecekte, İran’ın nükleer silah üretiminde kendi kendine yeterlilik kazanabileceği belirtilen açıklamada, bu nedenle bu sürecin durdurulmasının önem kazandığı ifade edildi.

İsrail basınında, parlamentonun (Knesset) Dışişleri ve Savunma Komisyonu’nda yapılan toplantıda, İsrail Genelkurmay Başkanı Dan Halutz’un, “İran’ın 3 ay içinde nükleer silah üretiminde geri dönülmez noktaya geleceğini” söylediği duyurulmuştu.

1120300cookie-checkRice: İran, çözülmesi gereken bir sorun

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.