Rice: Terörizm politikamız doğru

Rice, CIA’in 2001 yılından bu yana ”teröre bulaştı” diye yakaladığı kişileri çeşitli ülkelerde kurduğu gizli işkence merkezlerinde sorgulamakla suçlanmasına ilişkin olarak ilk kez ayrıntılı açıklama yaparak, ABD’nin teröristleri yenmek için her yasal silahı kullanacağını belirtti.

Avrupa’ya seyahat etmeye hazırlanan Condoleezza Rice, Andrews hava üssündeki açıklamasında, Avrupalı müttefiklerinin, yeni saldırıların önlenmesi için istihbarat operasyonlarında işbirliği yaparken ABD’ye güvenmeleri gerektiğini ifade etti.

Rice, CIA’in Avrupa’da bu tür sorgu merkezleri olup olmadığı yönündeki soruyu yanıtsız bırakırken, ”Ülkelerine ya da diğer ülkelere yönelik terörist saldırıları önlemede bizimle birlikte çalışmak isteyip istemediklerine ve hassas bilginin ne kadarını kamuya duyurabileceklerine karar vermek o hükümetlere ve vatandaşlarına bağlıdır. Bu seçimi yapacak bağımsız hakka sahipler” dedi.

Rice, ABD’nin kadın ya da erkek işkenceye uğrayacağına inandığı herhangi bir tutukluyu nakletme amacıyla herhangi bir ülkenin havaalanı ya da hava sahasını kullanmayacağını söyleyerek, ülkesinin, yasalara, anayasasına ve yükümlülüklerine uyduğunu söyledi ve ”Bu sorgulamanın işkence olmadan yapılması ABD’nin politikasıdır” diye konuştu.

CIA terör zanlılarını gizli uçuşlarla yurtdışındaki gizli işkence merkezlerine götürdüğüne ilişkin iddialar artarken, New York Times gazetesi, CIA’e bağlı şirketler tarafından işletilen 26 uçağın 2001 Eylül ayından bu yana Avrupa ülkelerine 307 uçuş yaptığını yazmıştı.

”AVRUPA’DAN 800 UÇUŞ”

Uluslararası Af Örgütü, CIA uçaklarının, 2001-2005 yılları arasında, terörizm zanlısı mahkumları taşımak için, Avrupa havaalanları üzerinden 800 uçuş yaptığını belirtti. Örgüt, belgelerin ABD Federal Havacılık İdaresi’nden elde edildiğini belirtirken, bu rakamların, CIA’ya yöneltilen ”terörizm zanlısı mahkumları Avrupa’daki ya da işkence uygulanan herhangi bir ülkedeki gizli Amerikan hapishanelerine götürdüğü” suçlamasını kuvvetlendirdiği yorumu yapılıyor.  

“CIA’NİN HAPİSHANELERİ KAPANDI” 

Öte yandan ABD’nin, El Kaide üyesi olduğundan şüphelenilen kişileri tuttuğu Avrupa’daki gizli CIA hapishanelerinin kasım ayında kapandığı ileri sürüldü.

Avustralya Yayın Kuruluşu ABC News, eski ve şimdiki CIA görevlilerine dayanarak verdiği haberde, gizli hapishanelerin, basında varlıklarına ilişkin haberlerin çıkmasından hemen sonra kapandığı belirtildi.

1119710cookie-checkRice: Terörizm politikamız doğru

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.