Rice, Türkiye’yi ikna etmiş

Washington Post gazetesinin tanınmış köşe yazarı Jim Hoagland, konferansa Irak’ın komşularının, BM Güvenlik Konseyi’nin daimi üyelerinin, G-8 grubu ülkelerinin katılacağını, Rice’ın da hazır bulunacağını yazdı.


Hoagland, Bağdat’ta bu hafta yapılacak ilk Irak toplantısının ülkenin istikrarı açısından sonuç vermesi halinde Başkan Yardımcısı Cheney’e bağlanan, ABD’nin İran ve Suriye ile ilgili sert politikaları için bir yenilginin söz konusu olabileceğini savundu.


ÇİN DE KATILIYOR


Ayrıca Çin, Bağdat’ta yapılacak uluslararası konferansa katılacağını açıkladı.


Çin Dışişleri Bakanlığı tarafından AFP’ye gönderilen bir bildiride, “Çin, Irak sorununu siyasi yollardan çözme ve uzlaşma ile diyaloğu geliştirme yönündeki önerileri desteklemektedir” denildi.


Bildiride, Çin’in konferansta Irak’taki Büyükelçisi Chen Xiaodong tarafından temsil edileceği de ifade edildi.


Bağdat’ta yarın yapılacak konferansa komşu ülkelerin yanı sıra batılı ülkelerin temsilcileri katılıyor.


ABD: TÜRKİYE OLUMLU ROL OYNADI


Öte yandan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sean McCormack, Türkiye’nin düzenlenecek Irak’a komşu ülkeler toplantılarıyla yapıcı bir rol oynadığını söyledi.


Sean McCormack, günlük olağan basın bilgilendirme toplantısında sorulan bir soru üzerine bakanlar seviyesindeki Irak’a Komşu Ülkeler toplantısının nerede yapılacağını Irak’taki organizatörlerin karar vereceğine söyledi.


İstanbul’da Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesi, G-8 ülkeleri ve Irak’a komşu ülkelerin bir araya gelebileceği yönünde haberlerin hatırlatılması üzerine McCormack, “Muhtemel bir Bakanlar toplantısını Irak hükümeti ayarlıyor” dedi.


Bu hafta sonu Bağdat’ta temsilciler seviyesinde bir toplantı yapılacağını hatırlatan McCormack, bu toplantının muhtemel bir Bakanlar toplantısına hazırlık olacağını kaydetti.


Söz konusu bir bakanlar toplantısının nerede yapılacağına hala karar verilmediğini ifade eden ABD Dışişleri Sözcüsü, “Türkiye daha önce Irak’a Komşu Ülkeler toplantısına ev sahipliği yaptı. Komşuları bir araya getirerek süreç için oldukça yapıcı bir rol oynadı” dedi.


McCormack, muhtemel bir bakanlar toplantısının nerede yapılacağı açıklamasını Iraklılara bıraktıklarını kaydetti.


Öte yandan aynı toplantıda sorulan bir soru üzerine yazılı bir açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcülük Ofisi, ABD’nin Terörle Mücadele Koordinatörü Joseph Raltson’un 8 Mart’ta İstanbul’da, Türkiye’nin koordinatörü Edip Başer ile bir araya geldiğini duyurdu.



 
 
 
 
 


 

1039930cookie-checkRice, Türkiye’yi ikna etmiş

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.