Rice’tan Uzak Doğu’ya demokrasi dersi

Avrupa’da İran ve Suriye aleyhine kulis ve açıklamalar yapan Rice, Asya’da da Çin ve Kuzey Kore dosyasını gündemde tuttu. Asya turunun Japonya durağında,
Çin’e değinerek, demokrasiye bağlı kalma çağrısında bulunarak gelişmekte olan ekonomisinden daha fazla yarar sağlayabilmesi için daha ‘açık’ olması gerektiğini savundu.

Fiilen Çin’den bağımsız olan Tayvan’la Pekin yönetimi arasındaki gerginliğe değinen Condoleezza Rice, ülkesinin, Tayvan’ın tam bağımsızlık talep etmemesi gerektiği yolundaki görüşünde bir değişiklik olmadığını sözlerine ekledi.

KURTTAN, KIRMIZI ŞAPKALI KIZA VAATLER
Bakan Rice, Kuzey Kore’ye de “nükleer programının sona erdirilmesi için toplantılara geri dönme” çağrısını yineledi. Kuzey Kore’ye ABD’nin saldırmak ya da bu ülkeyi işgal etmek gibi bir niyeti olmadığını vurgulayan Rice, Pyongyang hükümetinin nükleer programı sona erdirmeyi kabul etmesi durumunda, uluslararası güvenlik garantileri sağlayacaklarını da vaadetti.

Nükleer silahlara sahip olduğunu kabul eden Kuzey Kore yönetimi, müzakerelerden geçen ay çekilmişti. Pyongyang müzakerelere dönmek için, Condoleezza Rice’ın, Kuzey Kore hakkındaki “Despotizmin Kalesi” tanımlaması nedeniyle özür dilemesini istiyor. 2002’den bu yana devam eden ve ABD, Rusya, Japonya, Çin, Güney ve Kuzey Kore’nin katıldığı görüşmelerde çok az ilerleme sağlanabildi.

Rice Japonya’daki konuşmasında, Japonya’dan da, 2003 yılında deli dana hastalığının ABD’de ilk kez görülmesinin ardından yürürlüğe giren, ABD et ürünlerine uygulanan ambargonun kaldırılmasını da talep etti. ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice Japonya’daki temaslarının ardından Güney Kore ve Çin’e gidecek.

1101290cookie-checkRice’tan Uzak Doğu’ya demokrasi dersi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.