Rize’de, 500 umreci karantinaya alınmadı

Rize’de, umreden dönen 500 kişinin sağlık kontrolünden geçirilmediği öğrenildi. Rize’de vatandaşlar tedirgin.

Umre dönüşünde Rize’ye gelen yaklaşık 500 kişinin sağlık kontrolünden geçirilmeden evlerine gönderilmesi Rize’de tartışmalara neden oldu. Sokaklarda dolaşan bazılarının ise yüksek ateş şikâyeti ile hastanelere başvurması Rize’de paniğe neden oldu.

Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve tüm dünyayı tehdit etmeye devam eden, Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi olarak nitelendirilen koronavirüs (Kovid-19) salgınından vatandaşları korumak ve salgının yayılmasını engellemek amacıyla sağlık bakanlığı tarafından çeşitli önlemler alınmaya devam ediyor.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın umreden dönenlerin 14 gün boyunca evlerinden çıkmamasını ve ziyaretçi kabul etmemelerini istemesine rağmen Rize’de Çayeli Belediye Başkanı İsmail Hakkı Çiftçi’nin umreden dönen bir vatandaşı evinde ziyaret ederek fotoğrafını paylaşması tartışmaları alevlendirdi.

“RİZE’DE UMREDEN DÖNENLER SAĞLIK KONTROLÜNDEN GEÇİRİLMEDİ”

Rize İl Müftülüğü, umreden dönen vatandaşların sağlık kontrolünden geçirilmediklerini doğrularken, siyasi parti temsilcileri, neler yapıldığı konusunda kamuoyunun acilen bilgilendirilmesini istedi.

MÜFTÜLÜK: UMRECİLERLE DİYALOG İÇİNDEYİZ

Rize İl Müftü Vekili Naci Çakmakçı, “Şubat ve mart ayları arasında 500’e yakın vatandaşımız Rize’den umreye gidip döndü. Bunlarla ilgili diyanet işleri başkanlığı ve Rize Valiliğimiz ile ortak bir çalışma içerisindeyiz. Sağlık kontrollerini yaptırmaları konusunda kendilerini sürekli bilgilendiriyor ve evden çıkmamaları konusunda uyarıyoruz. Bu vatandaşlarımızla ilgili herhangi bir karantina uygulaması mevcut değildir. Diyanet İşleri Başkanlığı ve valiliğimizin direktifleri doğrultusunda çalışmalarımızı sürdürüyor, vatandaşlarımızı konu hakkında bilgilendiriyor ve duyarlı olmaya çağırıyoruz. Bu sorun tüm toplumumuzun ciddi bir sağlık sorunudur, bu nedenle hep birlikte ortak çalışmalarla bu işin üstesinden gelmeye çalışacağız ”diyerek Rize’de umreden gelen vatandaşların sağlık kontrolünden geçirilmediğini doğruladı.

Rize Vali Yardımcısı ve Koronavirüs Koordinasyon Başkanı Ahmet Dalkıran da umreden dönen vatandaşların sağlık kontrolünden geçirilmeden evlerine gönderildiğini kabul ederek, umreden dönen vatandaşlarla sürekli diyalog içerisinde olduklarını söyledi.

RİZE TABİP ODASI BAŞKANI HASANOĞLU: İŞ İŞTEN GEÇTİ, DURUM CİDDİ

Rize Tabip Odası Başkanı Dr. Turgay Hasanoğlu da umreden dönenlerin karantina altına alınmamasına tepki göstererek şunları söyledi: “Umreden gelenlerin doğrudan karantina altına alınması sağlanmalıydı. Bu yapılmadı, dolayısıyla iş işten geçti. Çok ciddi bir durumla karşı karşıyayız. Neden bunu söylüyorum? Çünkü bu vatandaşlarımızın arasında virüs kapmış olan bir hastamız varsa bunlar zaten ev ev gezmiş, dolaşmış, ziyaretçi kabul etmiş, alışveriş yapmış, sosyal ilişkilerini sürdürmüş. Sonuç olarak bu durumda mevcut virüsü başkalarına da bulaştırmıştır. Bu saatten sonra Rize’deki panik havasından kurtulmak, kamuoyunu rahatlatmak için yapılması gereken bir tek şey var o da bu vatandaşlarımızın kaldığı yerleri tek tek tespit ederek, eğitim verilerek evlerinden çıkmamaları konusunda uyarılarda bulunmak, varsa hasta olanlar tespit edilerek testleri yapılıp kontrol altına alınmalarını sağlamak gerekir.”

“UÇAKTAN İNDİKLERİ GİBİ KONTROL EDİLMELİYDİLER”

Rize Tabip Odası Eski Başkanı Uzman Psikiyatrist Dr. Zelkif Akgül Rize’nin bu büyük tehlikeden kurtulması için yetkililere şunları söyledi: “Bilindiği gibi umreden dönen yaklaşık 500 vatandaşımız hiçbir kontrolden geçirilmeden evlerine gönderilmiştir. Bugün geldiğimiz noktada ise yetkililerin açıklamalarına göre bu vatandaşların bilgilendirildiği, evlerinde kontrol altında tutuldukları söyleniyor. Bu, çok geç kalınmış bir uygulamadır. Bu vatandaşlar uçaktan indiklerinde kontrol altına alınmalıydı. O önemli denilen süre içerisinde gözlem altında tutulmalıydılar. Ardından testler ve koronavirüs tedbirleri konusunda eğitilerek evlerine gönderilmeliydiler. Fakat bu yapılmadı, geç kalındı. Şimdi ise Rize’de ciddi bir panik havası var. Duyuyoruz bazıları ise telefonla sağlık yetkililerini arayarak ateşi çıktığını ne yapması gerektiğini soruyorlar, bu tam bir skandaldır.”

CHP: “BİZ DE SORUYORUZ, MERAK EDİYORUZ”

CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz, Rize’de umreden dönen 500 kişinin karantinaya alınmamasına dair “Soruyoruz ve merak ediyoruz diyerek” şunları belirtti: “Yetkililer umreden Rize’ye 500 vatandaşın geldiğini söylüyor. Peki, bunlarla ilgili yapılan işlemler nelerdir? Diyanet İşleri Başkanlığı ve Sağlık Bakanlığı bu konuda sürekli uyarılarda bulunuyorlar. Peki, Rize’de bu uyarılara karşı neler yapılıyor? Bunları bilmek bizim en doğal hakkımızdır. Şu anda Türkiye genelinde yaşananları hep birlikte gözlüyor ve izliyoruz. Bu bir partinin sorunu değil, bu sorun karşısında sivil toplum örgütleri, meslek örgütleri, siyasi partiler ve ilin sorumlularıyla birlikte ciddi bir sağlık sorunu olarak ele alınıp halkımızı bilgilendirme sorumluluğu içerisinde çalışmalıyız. Umuyoruz bu anlayış içerisinde, geldiğimiz bu noktadan sonra ilimizin sayın Valisi de bu ortak çalışma anlayışımız içerisinde bizlerle istişarede bulunur biz de sunulması gereken katkıları insan sağlığı için sunarız.”

EMEP: PANİK YAPMADAN SAĞDUYULU DAVRANMALIYIZ

EMEP Rize Fındıklı İlçe Başkanı Hasan Zorlucan, Rize’de yaşanan panik havası ile ilgili vatandaşları sakin olmaya çağırırken sorumluları daha duyarlı olmaları konusunda uyardı. Zorlucan, “Ülke yöneticilerinin almış olduğu önlemlerin hem geç hem de istenilen düzeyde olmadığı görülüyor. Sağlık kurumlarının dışında hizmet ve eğlence kurumlarının bir süreliğine faaliyetlerinin durdurulması doğru bir karar. Sağlık kurumlarının dışındaki kurumlar da virüsün yayılmasını engelleyici faaliyete yardımcı olmalı. Virüsün yayılmasını engelleyen maske gibi araçlar ucuz veya ücretsiz olarak hızla halka ulaştırmalıdır. İlimizde yurt dışından çeşitli nedenlerle gelenler olduğunu biliyoruz. Yurt dışından gelenlere karantina yapılmamışsa bu vatandaşlar derhal karantinaya alınmalıdır. Çok hızlı yayılan bulaşıcı bir virüsle karşı karşıyayız. Panik yapmadan, sağduyulu biçimde bu süreci geçirebiliriz. Bunun için yöneticiler halka açık, net ve doğru bilgilendirme yapmalıdır. Yoksul kesimlerde hizmet öne alınmalı ve mutlaka parasız olarak sağlanmalı. Vatandaşlar her alanda virüse karşı bilinçlendirilmeli” dedi.

İYİ PARTİ: “BU SİYASİ PARTİ MESELESİ DEĞİL, İNSAN SAĞLIĞI MESELESİDİR”

İYİ Parti Rize İl Başkanı Ayşegül Özyanık Akyıldız da Rize’ye umreden gelenlerin daha fazla zaman kaybedilmeden karantina altına alınması gerektiğini ifade ederek, “Bu bir siyasi parti meselesi değildir. Sıkıntılı bir süreçteyiz. Bu yüzden yetkililer, STK ve siyasi partilerin bir araya gelerek bilgi alışverişinde bulunması gerekiyor” diye konuştu. Gençağa KARAFAZLI – Doğancan İLEK / Evrensel Rize

2397460cookie-checkRize’de, 500 umreci karantinaya alınmadı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.