Rákóczifalva’da Türk Günü

Macaristan’ın güneydoğusunda başkent Budapeşte’ye 110 km. uzaklıktaki Rákóczifalva şehrinde düzenlenen ”Türk Günleri” etkinliğine Macaristan Kayseri Fahri Konsolosu ve Türk Macar İşadamları Derneği Başkanı Osman Şahbaz, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti temsilcisi Büyükeçli Arif Altay, Macaristan Milli Parlamentosu Milletvekili Dr. Bene Ildikó, Rákóczifalva Belediye Başkanı Kósa Lajos, Başkan Yardımcısı Bíró Tiborné, Belediye Meclis üyeleri ile coşkulu kalabalık halk bir araya geldi.

Belediye Başkan Yardımcısı Bíró Tiborné ve Kuruc Hagyományőrző Egyesület Derneği Başkanı Attila Terenyi Türk heyeti kapıda karşıladı. Türk Heyeti Rákóczifalva Belediye Başkanı Kósa Lajos’u makamında bir süre ziyaret etti.

Ziyarette temel olarak, Türkiye ile ekonomik, eğitim ve kültürel ilişkilerin geliştirilmesi, şehirde bulunan Osmanlı eserlerinin korunması, tadilatı, renovasyonu, şehrin turistik cazibe merkezi haline getirilmesi için yapılabilecek etkinlikler ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile işbirliği gibi konular hakkında karşılıklı görüş alışverişinde bulunuldu.

Müzik ve spor milletleri biraraya getiren ve kaynaştıran en mühim destekleyici unsurdur

Konsolol Osman Şahbaz konuşmasında” Rákóczifalva kentinde Türk günleri düzenlemiş olmanızdan büyük bir memnuniyet ve onur duyuyorum. Böyle mühim bir etkinlikte beni onur konuğu olarak davet etmeniz ayrıca mutluluk vesilesidir. İki dost millet arasındaki ilişkilere verebileceğim her türlü desteğe hazırım. Müzik ve spor milletleri biraraya getiren ve kaynaştıran en mühim destekleyici unsurdur. Bugün burada iki millete ait müzik ve dans gösterilerini izlerken, sanatçıların el emekleri ile yapmış oldukları eserleri de görme imkanı bulduk. Emeği geçen herkese teşekkür ediyor ve tebrik ediyorum” dedi.

Belediye Başkanı Kósa Lajos ise ” Türk heyeti yeniden şehrimizde misafir etmekten büyük bir mutluluk duyuyoruz. İşbirliğimiz her geçen gün artıyor. İşbirliğimizi farklı alanlarda daha da derinleştirmek ve geliştirmek arzusundayız. İki gündür şehrimizde Türk günleri festivali düzenliyoruz. Bu organizasyonumuza vermiş olduğunuz destek ve katkılara çok teşekkür ediyoruz” dedi.
Macaristan Milli Parlamentosu Milletvekili Dr. Bene Ildikó ”Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti temsilcisi Büyükelçi Arif Altay ile olan görüşmesinde işbirlikleri oluşturmaya dair girişimlere pozitif düşünceler beslediğini belirtti”.

Etkinliğin resmi açılışı için hazırlanan platforma geçilerek, açılış programında Başkan Kósa Lajos, Konsolos Osman Şahbaz, Milletvekili Dr. Bene Ildikó selamlama konuşması yaparak halka hitap ettiler.
Konuşmaların ardından Türk müziği eşliğinde dansları, folklör gösterisini seyredip, farklı alanlarda üretilen ürünlerin yarışmalarının yapıldığı standlar gezildikten sonra şehir müzesi ve Macimúzeum Müzesi Genel Müdür Balázs Antal’ın eşliğinde gezilerek şehrin kültürel ve tarihsel dokusu hakkında bilgi alındı.

Akabinde Başkan Kósa Lajos Türk heyeti, Tisza nehri kıyısında Szolnok şehrinde Osmanlı döneminde cami olan, bugün ise yıkılmış sadece Türk su kuyusu ve park konumunda bulunan bölgeye götürüp gezdirerek bilgi verdi. Bu alanda kültürel etkinlikler yapabileceklerini ifade etti.

Türk heyete sanatsal hediyeler sunuldu. Konsolos Osman Şahbaz’da Milletvekili Dr. Bene Ildikó ve Başkan Kósa Lajos’a Erciyes Dağını kompozite eden porselen tabak hediye etti.
Türk heyete TOBB – ETÜ Üniversitesinden İsmail Hakkı Bulut ve Mehmet Akif Şahin’de eşlik etti. Proğram sonrası heyet geç saatlerde Budapeşte’ye döndü.

771150cookie-checkRákóczifalva’da Türk Günü

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.