Ürkek Güvercinlerin arasında, hırçın atmacalarız!

Üç ay Türkiye ‘de çok yoğun bir dönemi yaşadıktan sonra , Dortmund’a yaşam alanınma döndüm.

Bir yanda dinlenmeye çalışırken, burada birikmiş işlerime bakarken ,diğer yanda yaşadığım süreci değerlendirmek istiyorum.

LAZURI MEKTEBI Projesini AKA.-Der (Anadolu Kültür ve Araştırma Derneği) bünyesinde hayata geçirirken gerek toplumsal mücadelede gerekse mesleğime dair bir dizi deneyime sahip oldum.Laz Halkının Anadil eğitimi konusunda bir Model Proje olarak düşündüğümüz bu adımı atarken böylesine bir ihtiyacın üstüne bastığımızın bilincinde değildik.

AKA-Der Türkiye’de Halklar konusunda duruşu ile pratiği ile düşüncelerime yakın bulduğum bir Kültür ve sanat Kurumu. Projenin tasarım ve hazırlık sürecinde olsun üç aylık ilk dönemde olsun birlikte çalışmada keyif aldığım, yeni deneyimlerimde Projeme ev sahipliği yapan çok özverili genç dinamik aktivistleri ile beni her açıdan motive eden alanında örnek bir kurum.

İstanbul’a gidişimin ikinci haftasında değerli Hocamız İsmayil Beşikçi’nin Beşiktaş adlıyesinde mahkemesi vardı. Kitapları ile büyüdüğümü söyleyebileceğim , yazarken , araştırıken muhalıf duruşu ile örnek aldığım bu değerli insanı ilk kez şahsen tanıma şansım oldu.

Ve iddianamede kendisinin yargılanmasına vesile olan Kürtçe deki Q ve W harflerinin olduğunu da öğrenmek son derece ilgilendiriyordu beni. O gün AKA-Der Genelbaşkanı Altan Açıkdilli basın mensuplarının önünde gelecek hafta ‘Laz Mektebi Projesi’ne başlayacağımızı açıklar.

Böylece ulusal basın Projemize ilgi göstermeye başlar. Çok kısa sürede iletişim adresimizi yirminin üstünde basın kuruluşu arar. Bu yoğunluk karşısında basının ilgi alanını tam kestiremiyordum. Acaba biz Laz Kültürü Aktivistlerine gösterilecek ilgi ile ‘Lazlara iyi huylu Azınlık’ rolü mü biçilecekti.?

Ya da belli ifadeler öne çıkarılark ‘Şimdi de Lazlar da başladı … ‘ mı denilecekti.

Tüm tereddütlere karşın Proje bir öğrenci ile başladı. Üçüncü haftada sağlam bir atolye çalışması ile devam etti. Sürekli yeni başvurularla kursiyer kayıtları devam ederken kısa sürede bir Mektebi-Çalışma Grubu oluşturuldu. Burda değerli Laz İlerig elenlerinden Tahsin OCAKLI Projemize ilgi gösterdi, tam desteğini sunarak Çalışma Grubunun en önemli katılımcısı oldu.

Cumartesileri öngördüğümüz Lazca Sohbet Atolyesi , Lazca konuşmaya hasret Lazların uğrak yeri oldu. İlk Halk Toplantımız (Ok’oxunaşe) ‘Lazona’da Kadın Olmak’ konusu ile 40/50 kişilik bir kitle toplantısı oldu. Lazca yürütülen toplantı Türkçe simultane tercüme ile iki dilli bir etkinlik oldu.
Burda Projeye her alanda destek veren Özlem Durmaz’ın başarılı tercümesi etkinliğin verimini arttırdı.

İlk dönem 25 in üstünde öğrenci Atolyelerimize katıldı. Bunlardan 8/10 kişi 2. döneme Aatolye çalışmasına önerildi. 5/6 kişiye 1. dönemi tekrarlaması önerildi. Diğerleri geç başvurulduğundan 2. dönemin başlamasını beklemektedir.

Basının yoğun ilgisi devam etti. NTV. ‘de Banu Güven ‘in ARTI Programına 6.Kasım 2010 da çıktığımızda tüm ilgi üzerimizde idi. Lazlar ve laz dostu insanlar internette bu kısa programı izleyip yorumlar yazdılar.

İstanbul’dan ayrılmadan bir gün önce TRT Haber de Gülden Özdem ‘in ‘Ondan Sonra’ Programına konuk olduk Genelbaşkanımız Altan Açıkdilli ile. Son on dakkası kesilen Programı internette de görmek mümkün değil.

O gün Altan ile vedalaşıp kısa bir Almanya yolculuğuna çıkacaktım.

Altan bir hafta önce AKA-Der Yönetiminden iki kişiye silahlı saldırı yapıldığını soğukkanlı bir şekilde anlatırken yüreğim daralır benim. Son aylarda ilgi odağı olan bu kurumun bir yönetim kurulu üyesi kurşunlanır. Altan ise çocuğunu ana okulundan aldıktan sonra saldırıya uğrar. Çocuğu bırakır , Kadıköy’de arkasından kurşun sıkılır.

AKA-Der yöneticilerine yapılan bu saldırıda, Lazuri Mektebi Projesi ile son aylarda gündeme oturan bu Kuruma ve Aktivistlerine bir açık gözdağı vardır. 19 Ocak da Hrant anılırken etkinliklerin odağında onurlu yerini alan bu Kurum , Anadolu Coğrafyasında Halklar konusunda en doğru adrestir.

AKA-Der Aktivistlerine el uzatan bu ‘çapulcular ‘ iyi bilir.

‘Ürkek Güvercinlerin’ arasında hırçın atmacalarız.

Selma Koçiva

5 Şubat 2011 Dortmund /Almanya

1619290cookie-checkÜrkek Güvercinlerin arasında, hırçın atmacalarız!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.