İrlanda barışında tarihi gün

Parlamentodaki dört siyasi partiden üçü, yetkilerin devrine “evet” derken, “Ulster Unionists (UUP)” adlı parti İngiliz ve İrlandalı yetkililerin ikna çabalarına rağmen “hayır” oyu verdi. Emniyet ve yargı yetkilerinin Belfast’a devri parlamentoda, 17 “hayır”, 88 “evet” oyuyla kabul edilmiş oldu.

İngiltere Başbakanı Gordon Brown, Kuzey İrlanda Parlamentosunun onayını memnuniyetle karşıladığını ve bu onayın “on yıllardır süren anlaşmazlığın sonu anlamına geldiğini” söyledi. İrlanda Başbakanı Brian Cowen ise, parlamentonun onayını “tarihi bir gün” olarak niteledi.

Devrin 12 Nisanda yapılması bekleniyor. 10 gün süren hararetli görüşmelerin ardından, geçen ay başında, Kuzey İrlanda’nın İngiltere’nin parçası olmasını isteyen Demokratik Birlik Partisi (DUP) ile Birleşik bir İrlanda’yı savunan Sinn Fein anlaşmaya varmıştı.

Taraflar arasında uzlaşma zemininin bulunabilmesi için devreye, İngiltere Başbakanı Brown ile İrlanda Başbakanı Cowen girmişti.

Anlaşma ve devirle, Kuzey İrlanda’nın ilk kez bir Adalet Bakanı olacak. Adalet Bakanı yönetimdeki diğer bakanlarla aynı konumda olacak ve bazı acil kararları yönetimdeki meslektaşlarına danışmadan alabilecek.

Adalet Bakanlığı, devredilen emniyet ve yargı politikalarından ve mevzuatından sorumlu olacak.

Kuzey İrlanda Birinci Bakanı ve Birinci Bakan Yardımcısı tarafından belirlenecek 6 kişiden oluşan çalışma grubu, ülkede düzenlenen Protestan yürüyüşleri konusunda yeni prosedürler belirleyecek ve 3 hafta sürecek bu çalışma sırasında yerel halkın görüşleri de dikkate alınacak.

Mevcut “Yürüyüş Komisyonu” ise, çalışma grubunun belirlediği uygulamalar hayata geçirilene kadar görevini sürdürecek. Anlaşma çerçevesinde kurulacak diğer çalışma grupları da, Kuzey İrlanda yönetiminin daha verimli çalışmasına ve taraflar arasındaki diğer sorunlara eğilecek.

FOTOĞRAF: Belfast’ta olay…

830060cookie-checkİrlanda barışında tarihi gün

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.