Robert Dick… / Filiz Tosyalı yazdı

ROBERT DİCK
İskoçyanın en kuzeyinde Thursa kasabasındaki fırıncı Robert Dick, insanları şaşkına uğratacak kadar yetenekleri olan bir işçidir. Fırıncılık işine de çıraklıktan başlayan genç, bir kasaba çocuğunun eğitim almadan yapmasına olanak tanımayan işleri başaran biri olmanın ayrıcalığıyla yaşar.


Birbirine tıpatıp benzeyen bireyleri yetiştiren eğitim sistemleri, insanları sindirmekten başka bir işe yaramaz. Özgür düşünen beyinler tıpkı İşkoçyalı Robert Dick gibi yeteneklerinin peşinden sürüklenip giderken mutluluğu yakalarlar.


O bir fırıncı çırağıydı. Bu işi iyice öğrenince ekmek pişirerek yaşamını kazanmaya başladı. Bir gün Sir Roderick kendisini ziyaret etti. Fırıncı çırağı Dick’i, önündeki un yığının üzerinde harita çizerken buldu. Kalemi ve kağıdı olmadan genç adam, bir haritayı en ince ayrıntılarına kadar hamur tahtasının üzerine yerleştirebildi. Sir Roderick çok şaşırdı.


Bu mütavazı fırıncının boş zamanlarında seyahat ederek çevresini tanıdığını, haritalar üzerindeki eksiklikleri belirlediğini öğrendi. Ekmekleri çok güzel olan Robert Dick yalnız; fırıncı, jeolist değil çok iyi de bir botanistti. Georgraphical Sosiety’nin başkanı onu tanıdığında bitki koleksiyonuna hayran oldu.


Onunla ilgili her şeyi kısa zamanda öğrendi. Robert bu tutkuya, memleketi olan Caithness’de başlamıştı. Çoğunu kendi parasıyla alıp koleksiyonuna eklediği bitkiler, her insanın sahip olabileceği, sahip olabilse de koruyabileceği gibi değildi.


Robert Dick tutkusunu yeteneği ile birleştirince büyük bir koleksiyon sahibi olmuştu. Botanistleri hayrete düşüren yanı, bitkileri en iyi şekilde tasnif etmesi, bilimsel isimleriyle düzenlemiş olmasıydı.

679670cookie-checkRobert Dick… / Filiz Tosyalı yazdı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.