Robotlar Alemi

Dünyanın kusursuz olduğunu düşünün. Olağanüstü bir güce sahipsiniz ve teknolojiyi beyninizin gönderdiği sinyallerle çalıştırıyorsunuz! Böyle bir dünyayı sadece filmlerde göreceğinizi düşünüyorsanız çok yanılıyorsunuz!


2002 yılında okuduğum bir yazı aklıma geldi. “Robotlar ve İnsanlar arasındaki fark artık yok oluyor” başlıklı makale beni o zaman çok güldürmüştü ama artık her okuduğumda beni daha fazla düşündürüyor. Bu fark gerçekten yok oluyorsa insanların geleceği nedir? İnternetin, telefonların modası geçiyor diyorlar peki onların yerine ne gelecek?



İngilterenin Reading Üniversitesinde Sibernetiks Profesörü olan Kevin Warwick ve onun gibi profesörler bu soruların cevaplarını arıyor ama soru sorarak değil, kendilerine yaptıkları deneylerle geleceği çözmeye çalışıyorlar.


2002 yılında beş penny büyüklüğünde olan bir ‘İdentification Chip’ yani sanal kimlik veya kimlik cihazı Warwick cildinin altına yerleştirmişti. Bu ‘Chip’ bilgisayara bağlandığı zaman bütün tıbbi raporları anında gösteriyor. Sadece onunla kalmıyor, 15-30 yıla kadar teknoloji beyinimizin gönderdiği sinyalleri ile vücut kaslarını geliştirebilecek ve hastalıkları ameliyatsız iyileştirecek duruma gelecek diye düşünülüyor. Hatta körlerin bile görmesine yardım etmesi planlanıyor.


Bunları duymak kulağa şaşırtıcı gelebilir ve bir yandan da hoşunuza gidebilir. Bu cihazı taktırdığınız zaman nerede olursanız olun hatta o an neler hissettiğiniz beyin hareklerinizle kolaylıkla saptanabilecek.


Tabii ki bu teknoloji olmadan şu an olduğumuz durumda olamazdık. Teknolojiyi bu hale getiren dahilerimize çok teşekkür ediyorum, işimizi kolaylastırdılar, hastalıkları yenmemize sebep oldu ve sürekli kendimizi geliştirmemize izin verdiler. Bu teknoloji olmasaydı 30 yaşından fazla yaşayamazdık ama limiti var mı bu gelişmelerin?


50 yıl sonrasında; konuşarak sohbetin modası geçmiş ve robot olmak da yeni saplantımız olacak. Artık her adımımız ve hislerimiz başkalarınca izlenebilse de, olağanüstü bir güce sahip olacağız. Konunun derinliklerine inmek istemedim, çünkü ancak kendiniz araştırdığınız zaman sorularınızın yanıtını alabilirsiniz.


Bu dünyanın gittikce ‘chip’lerle yönetilmesine göz yumamayız. Teknolojik gelişimde hangi tarafı destekliyorsunuz bilmiyorum ama bu dünyayı robotlara kaptırmak istemeyebileceğinizi biliyorum.


Deney yapalım, kendimizi geliştirelim, hastalıkları yenelim ama insanoğlu olduğumuzu unutmayalım.

677900cookie-checkRobotlar Alemi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.