Rojda’ya annelerin kutsallığını kim anlatacak?

Rojda’ya tüm annelerin kutsal olduğunu kim anlatacak?

Dün sabah  gazeteyi açtığımda  keyifli bir Mayıs sabahı  başlamak  üzereydi. Ancak  üçüncü sayfaya geldiğimde,  okuduğum  başlık  karşısında  adeta kanım dondu,  bir anda  bir karanlık üstüme çullandı; “Çok  gezdiği  gerekçesiyle  burnunu kestiler.”  Sadece  bu başlık bile insan olan herkesi sarmaya yeterliydi, ama bu başlık aslında  çok daha karanlık bir öykünün  sadece  ve sadece bir ipucuydu.

Rojda  15 yaşında  Kürt asıllı bir Türk kızı  ve Diyarbakır’da  yaşıyor.  Rojda  bundan üç yıl önce  tecavüze uğrayıp hamile kaldığında  sadece 12 yaşındaydı. Ailesi onun tecavüzcüsü ile  evlendirmeye karar verdi ve kimse ona fikrini sormadı. 

Böylece  Rojda  hayatını karartan  bir adamı  her  gece koynuna almak, her sabah uyandığında onu yanıbaşında  bulmak  gibi korkunç bir kabusa mahkum oluverdi, üstelik bir de çocuğu oldu. 

Sözde kocası bu kez de 7 yaşında bir erkek  çocuğa  tecavüz  edince,  bu kez  cezaevine girmekten kurtulamadı.  Ne yazık ki Rojda’ın çilesi  bununla  bitmedi.  Kayınbirderleri ile birlikte yaşamak zorunda kalan Rojda,  anne evine çok sık gittiği, eve  geç döndüğü için  geçtiğimiz günlerde cezalandırıldı. 

Kayınbiraderleri ekmek bıçağı ile onun  burnunu kestiler.  Rojda çok kan kaybetti ancak ölmedi, burnuna yirmi dikiş atıldı.  Karanlık  bir öykünün kahramanı  olarak  acılarını yaşamayı sürdürüyor.

Tüm  Türkiye  iki gün sonra anneler gününü  kutlamaya hazırlanıyor. Bütün görsel ve yazılı basın  “anneler gününün” anlam ve önemi üzerine yayınlar yapıyor, özel ekler veriyor. 

Tüm bu çığırtkanlığın  tek bir amacı var,   herkesin duygularını gıdıklamak  ve  bu bahane ile  tüketmeye daha fazla tüketmiye davet etmek. 

Oysa  Rojda üçüncü  sayfadaki yerinden çoktan düştü bile,  bu topraklarda yaşayan, onunla aynı havayı soluyan, aynı  güneşi paylaşan milyonlarca kişi  hala  onun varlığından  bile habersiz. 

Oysa  Rojda  burada, aramızda ve sessiz çığlıklarını   birilerinin duymasını  bekliyor.

2005 yılı  Türkiyesi’nde,  bu  anneler gününde   kim anlatacak  Rojda’a tüm annelerin kutsal olduğunu,  kim anlatacak  cennetin annelerin ayakları altında bulunduğunu.  Ve biri çıkıp anlatsa  bile, Rojda buna inanacak mı?
 
Herkesin anneler günü  kutlu olsun….!

1089030cookie-checkRojda’ya annelerin kutsallığını kim anlatacak?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.