“Romanlardan devlet adına özür diliyorum”

Başbakan Erdoğan AK Parti Genel Merkezi’nde partisinin genişletilmiş il başkanları toplantısında yaptığı konuşmada, geçen hafta sonunda Roman vatandaşlarla yaptıkları toplantıya değinerek, tarihi nitelikte bir buluşma gerçekleştirdiklerini kaydetti. Erdoğan, şöyle devam etti:

”Toplantı boyunca coşku bir an eksilmedi. Burada salona ilişkin iki tespitimi paylaşmak istiyorum. Buna girmeden önce bir şeyi daha paylaşmak istiyorum çünkü köşe yazarı olarak medyada yazan çizenlerin, bakıyorum ki Romanlarla, kaçak olarak Türkiye’de bulunan Ermenileri birbiriyle mukayese ediyorlar. Bu bir defa benim Roman vatandaşlarıma saygısızlıktır. Bunu bir defa çok iyi tespit etmek lazım. Bunun yanında benim Ermeni vatandaşım var ona da saygısızlıktır. Vatandaşlık hukuku içerisinde değerlendirmek ayrı şey, kaçak olarak benim ülkemde bulunmak ayrı bir şey.

Bir defa Roman vatandaşlarım benim vatandaşımdır ve bu ülkede 10 yıllardır vatandaşlık hukukundan dahi bu vatandaşlar istifade edememişlerdir. Bu tespiti de yapacağız. Eğer özür dilenmesi gereken varsa, benim Roman vatandaşlarımdır ve ben onlardan bu devlet adına özür diliyorum. Şahsım adına değil, çünkü benim onlara karşı ilgim, alakam mevcut.
Öncelikle o gün o salonda, tabii bu arada Roman vatandaşım azınlık da değildir. Çünkü bazı Batılılar da Roman vatandaşlarımızı azınlık olarak tanımlıyorlar. Onlar azınlık değil, bu ülkenin asli unsurudur.”

Erdoğan’ın yaptığı konuşmada öne çıkan başlıklar şöyle:

• “Siyasi partilerin kendilerini inkar ederek, terör örgütünü özgürlük ve barış için adres göstermesinin, terörist başını özgürlük ve barışın adresi olarak göstermesinin kendilerini inkar anlamına geleceğini buradan hatırlatmak istiyorum.
• Nevruz’un barış ve kardeşlik çağrıları içinde, bayram havasında, bayram manzarasında geçmesini diliyorum.
• Bize insaniyet dersi vermek isteyenlere sesleniyorum, ülkenin köşe yazarlarına sesleniyorum: Avukatlığınızı lütfen doğru yapın. Siz, Türkiye’nin ve Türk milletinin avukatlığını yapın öncelikle. Bunu bir öğrenin de ondan sonra bize insaniyet dersi vermeye kalkın.
• Bana ‘özür dilemelidir’ tavsiyesinde bulunanlara da sesleniyorum: Biz kimden özür dileyeceğimizi çok iyi biliriz. Sen kimin avukatısın ya. Bir defa dürüst ol. Doğru sözün, doğrunun avukatı ol. Yanlışın veya yanlışlığın değil.
• Süreci zora sokacak her türlü girişimin bedeli ağır olacaktır. Bu bedeli de Türkiye ve bizim milletimiz değil, hiç kuşkusuz bu art niyetli girişimlerin sahipleri ve destekleyicileri ödeyecektir.
• Bu süreçte, Londra’da ifade ettiğim ‘ülkemdeki kaçak Ermenileri sınır dışı etme yönündeki’ ifademle, ‘bunu değerlendiririz, değerlendirebiliriz’ şeklindeki ifadem, maalesef ulusal ve uluslararası çevrelerde tamamen art niyetli bir yaklaşımla ‘kaçak’ kelimesi atılarak kullanıldı ve kullanılıyor.
• Ermenileri sınır dışı etmek ile kaçak çalışan Ermenileri sınır dışı etmek arasında birbiriyle asla bağlantı kurulamayacak, ilgi ve alaka kurulamayacak kadar derin bir anlam farkı vardır.
• Bizim bu ülkede azınlıklara karşı tavrımız net olduğu kadar, bu azınlıkların tarihimizde zaman zaman uğradıkları haksızlıkları da cesaretle dile getiren ilk başbakan olduğumu burada hatırlatmak isterim.
• İsrail’in Doğu Kudüs’te 1600 konut inşası kabul edilemez.”
• Lütfen, kışlaya, camiye, yargıya siyaset sokmayalım. Bunu biz yapmıyoruz, lütfen siz de yapmayın.

1237540cookie-check“Romanlardan devlet adına özür diliyorum”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.