Romanya’daki işkencehane ABD üssü oldu

ABD Dışişleri Bakanı Condolezza Rice, Almanya’dan geçtiği Romanya’yla üs anlaşması imzaladı. Rice’ın Bükreş ziyareti sırasında imzalanan anlaşmayla ABD Romanya’da dört askeri üs kurabilecek.

ABD ile ilk kez bir Doğu Avrupa ülkesi arasında böyle bir anlaşma imzalanıyor. Rice, temasları sırasında Romanya’yı güçlü bir müttefikleri olarak niteledi ve bu ülkenin ABD’yle aynı değerleri paylaştığını söyledi. Anlaşmayla ABD birlikleri, CIA’nin terör zanlılarını sorguladığı iddia edilen bir tesisi de üs olarak kullanabilecek.

Condoleezza Rice, bu yöndeki iddiaları yanıtsız bıraktı. Washington ve Bükreş daha önce bu üssün CIA tarafından kullanıldığı iddialarını reddetmişti. Bununla birlikte Romanya’daki siyasi partiler, ABD’den bu konuda bir açıklama yapılmasını istedi.

 HOLLANDA:”RİCE’IN AÇIKLAMALARI TATMİN EDİCİ DEĞİL” 
 
Öte yandan Hollanda Dışişleri Bakanı Bernard Bot, ABD Dışişleri Bakanı Rice’ın, CIA’in Avrupa’daki gizli hapishaneleri ve buralarda terör sanıklarının sorgulanmasıyla ilgili gelişmelere ilişkin açıklamalarının, tatmin edici olmaktan uzak olduğunu söyledi.

Bot,Rice’ın Avrupa’yı kapsayan gezisi öncesinde ve gezi sırasında yaptığı açıklamalarda, iddia edilen cezaevlerinin varlığına ilişkin can alıcı noktaya değinmekten kaçındığını, yalnızca terör sanıklarının sorgulanmasından ve bunu yaparken yasalara uymaktan söz ettiğini belirtti. Bu açıklamaları yeterli bulmadığını kaydeden Bot, konunun perşembe günü Brüksel’de yapılacak NATO Bakanlar Konseyi toplantısında gündeme getirileceğini söyledi.

Hollanda’nın, CIA’in gizli uçuşlarıyla ilgili işbirliği konusunda bilgisi olmadığını tekrarlayan Bot, böyle bir işbirliğine kendisinin karşı olduğunu ifade etti.

1119790cookie-checkRomanya’daki işkencehane ABD üssü oldu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.