RTE: Bulun şu Avni’yi!

Twitter fenomeni Fuat Avni’yi bulamayan güvenlik birimleri, üst düzey AKP’li bürokrat ve siyasileri araştırmaya başladı. İnternet bilgilerine kadar irdelenenler arasında bazı bakanlar da yer aldı.

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun, “deli saçması” olarak nitelendirdiği ünlü Twitter fenomeni “Fuat Avni”ye ilişkin iddiaların altından, skandal gibi bir araştırma çıktı. Güvenlik birimleri çerçevesinde Fuat Avni isimli hesabı kimin kullandığına yönelik yapılan araştırma sırasında, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın danışmanları, Başbakanlık’taki bazı üst düzey bürokratların, bakanların ve AKP’li yöneticilerin, “Fuat Avni” testinden geçirildiği belirlendi.

Bu çerçevede yaklaşık 100 kişinin hesabı, telefon bilgileri ve internet bilgileri didik didik edilerek, Fuat Avni olup olmadığının araştırıldığı saptandı. Bu gelişme üzerine, ilginç bir Fuat Avni dosyası oluşturularak, hükümete yakın medya kuruluşlarına servis edildiği öğrenildi. Fuat Avni dosyası ile ilgili süreç, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “Bu hesap sahibini bulun” talimatı üzerine başladı.

Hatta Erdoğan, hem MİT’i hem de Emniyet’i bu konuda defalarca uyardı. Zaman zaman da uyarının boyutları fırça düzeyine yükseldi. Bu uyarılar üzerine harekete geçen MİT ve Emniyet birimleri ilk etapta, Twitter üzerinden bilgi alma yolunu denediler. Ancak şirket, hesabı kullanan kişi veya kişiler hakkında hiçbir bilgiyi Türkiye devleti ile paylaşmadı. Tam tersi, Türkiye’nin çok ısrarcı olması üzerine, dünyanın en etkili siyasi hesabı olarak seçilerek, “siyasi dokunulmazlık” altına alındı. Şirket bu çerçevedeki hesapları, düşünce özgürlüğü kapsamına alarak, koruma ağlarını kat kat artırıyor.

ERDOĞAN’IN DANIŞMANLARI DA MARKAJA ALINDI

Güvenlik birimleri, Twitter merkezinden bir bilgi elde edemeyince, Fuat Avni’yi Türkiye içinden bulmak için harekete geçti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başta danışmanları olmak üzere bazı Başbakanlık üst düzey görevlileri, Fuat Avni testisinden geçirildi. Bu çalışmadan da bir sonuç çıkmayınca bu kez, test bakanlara ve bazı AKP’li yöneticilere kadar genişletildi. Söz konusu kişilerin cep telefonu, bilgisayar kullanımları geriye dönük taranarak, Fuat Avni hesabından yapılan yayınlar karşılaştırılarak, bir bağlantının olup olmadığı araştırıldı. Bu çerçevede yaklaşık 100 kişinin hesabı, Fuat Avni testinden geçirilmiş oldu. Ancak bu testlerden de bir sonuç alınamadı.

“FUAT AVNİ ALGI YÖNETİM PLANI”

Fuat Avni isimli hesapla ilgili yapılan inceleme ve araştırmalarda somut verilere ulaşılamayınca, bir algı operasyonu yapılması kararlaştırıldı. Ve algı operasyonu için AKP’nin arka bahçesi olarak bilinen bir düşünce kuruluşuna görev verildi. Düşünce kuruluşu da, güvenlik birimlerindeki “devlet görevlileri” ile birlikte, bir “Fuat Avni Algı Yönetim Planı” oluşturdu. Plan çerçevesinde bir Fuat Avni dosyası oluşturularak, hükümete yakın bazı medya kuruluşlarına servis edildi.

DM’LERİ İKİ AKADEMİSYEN YAZDI

Dosya kapsamında medyada yer alan DM’ler (Twitter’da birbirini takip eden iki kişinin özel sohbeti) ise iki akademisyen tarafından hazırlandı. Ayrıca, bilişim konusunda uzman dört “devlet görevlisi” de, bu dosyanın oluşturulmasında bizzat görev aldı. Dosyanın koordinasyonunu ise, güvenlik biriminde görev yapan “daire başkanı” tarafından sağlandı. Söz konusu kişilerin isimlerinin tamamı ve yaptıkları eylemler, CHP yönetiminde bulunuyor. İsimler, dosyanın yargıya intikal etmesinin ardından kamuoyuna açıklanacak.

140 KARAKTER HATASI NASIL YAPILDI

Dosya, hükümete yakın medya kuruluşlarında yayınlanmaya başlayınca, dosyada 140 karakter hatası yapıldığı ortaya çıktı. Bu hatalar üzerine dosya güncellendi. DM’ler üzerinden tekrar geçildi. Ve tarih ve karakter sayısı hataları revizyonda düzeltildi.

NİYE SINIRLI GAZETEDE YAYINLANDI

Fuat Avni dosyasının yayınlanacağı hükümete yakın medya kuruluşlarının seçimi de tartışma konusu oldu. Dosyanın hazırlanmasına destek veren hukukçular, işlenen suçları dikkate alarak sınırlı yayın organında yayınlanmasını kararlaştırdılar. Aileye yakınlığı ile bilinen yayın kuruluşları ise haberleri, atıfta bulunarak yayınladı. AKP camiasına uzak olan iki gazetenin tepe yöneticisi bir anlamda feda edilmiş oldu.

NEDEN BU DOSYA HAZIRLANDI

CHP çevrelerinde konuya kendi partilerinin dahil edilmesi AKP tarafından hazırlanan Muhalefeti Bölme Planı çerçevesinde yapıldığı değerlendiriliyor. Söz konusu planda, “CHP’nin paralel yapıyla birlikte çalışıyor gösterilmesi”, “CHP’de liderlik tartışması çıkartılması”, “Kılıçdaroğlu’nun itibarının sarsılması” şeklinde maddelerin yer aldığı biliniyor. Üretilmiş Fuat Avni DM’leri de bu çerçevede kurgulandı. HÜSEYİN ÖZAY / TARAF

1445430cookie-checkRTE: Bulun şu Avni’yi!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.