Ruhani: İran radikalizme ‘Hayır’ dedi

Ruhani, “Seçimler artık bitti. Ben bu milletin cumhurbaşkanıyım ve bana ve politikalarıma karşı çıkanlar dahil her bir İranlının yardımına ihtiyacım var” diye konuştu.

Reformcu kimliğiyle tanınan lider, Twitter’dan yaptığı ilk zafer açıklamasında da “Büyük İran halkı, bu seçimin kazananı sizsiniz” mesajını vermişti.

Verilen 41.2 milyon toplam oydan 23.5 milyonunu Ruhani aldı. Ruhani’nin rakibi muhafazakar İbrahim Reisi’nin ise 15.8 milyon ile oyların 38.5’ini alarak seçimi kaybettiği belirtildi.

İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, Twitter’dan yaptığı açıklamada seçimlerin, “İran ulusunun yükselen ilerleyişini” gösterdiğini söyledi.

Hamaney ayrıca, İran’ın bundan sonra diğer ülkelerle ilişkilerinde ulusal itibarını ve bilgeliğini göstereceğini sözlerine ekledi.

AFP haber ajansı, İran’ın başkenti Tahran’da polisin uzaklaştırma çabalarına karşın kutlamalar yapıldığını bildirdi.

iran'da kutlamalar

Reisi ise, Ruhani destekçilerini seçim yasalarını hiçe sayarak sandık başında propaganda yapmakla suçladı.

56 milyon kayıtlı seçmenden en az 40 milyonu sandık başına gitti. Oylamalar gece geç saatlere kadar uzatılırken, uzun kuyruklar oluştu.

Seçim kurulu yetkilileri, “halkın coşkulu katılımı” ve “talepler” nedeniyle süreci uzattıklarını açıkladılar. Katılım oranı yüzde 70’i buldu.

2013 yılında göreve gelen 68 yaşındaki din adamı Ruhani, 5+1 ülkeleriyle nükleer müzakerelerde anlaşmaya varılmasını sağlamış, bunun sonucunda İran’a uygulanan pek çok yaptırım ve ambargo kaldırılmıştı.

Ancak İran ekonomisinin durgunluğu, Ruhani’nin önündeki en büyük sorunlardan biri olarak görülüyordu.

Yeniden göreve gelecek Ruhani’nin gücü ise, dini lider Ayetullah Ali Hamaney’in çizdiği sınırlar çerçevesinde kalacak.


Mufazakarlardan intikam – Kasra Naji, BBC Farsça

İranlı muhafazakalar tüm kaynaklarını aracı ederek olabildiğince insanın seçimlere katılmasını sağlamak ve kendi kontrolünde olmayan son güç merkezi, yani yürütmeyi ele geçirmek için büyük çaba gösterdi.

Muhafazakarların bu çabalarını gören Cumhurbaşkanı Ruhani’nin destekçileri de, ülkenin ılımlı bir yola girmesi yönünde sözlerini tutan liderleri için seçimlere büyük katılım gösterdiler.

Katılım öngörülemez şekilde fazlaydı. Başkent Tahran’da 5 milyon kişi oy verdi. Bu, 2013’te kaydedilen rakamın iki katı.

Seçimlere katılım, onları tehdit eden, hapse atan, infaz eden, sürgüne yollayan, işlerinden eden ve kadınlarına ayrımcılık yapan muhafazakarlardan intikamlarıydı.

Ruhani’den şimdi reformlarını genişletmek, radikalizme son vermek, diğer ülkelerle köprü kurmak ve ekonomiyi yeniden yoluna sokmak için büyük çaba sarf etmesi beklenecek.

İran halkı, son yıllarda ve özellikle seçim kampanyasının son haftalarında bireysel ve siyasi özgürlükler için söz veren Ruhani’ye yüksek sesle ‘Evet’ dedi.

2091090cookie-checkRuhani: İran radikalizme ‘Hayır’ dedi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.