Ruhi Karadağ’ın Simurg Filmi Londra’da

‘Hayata Dönüş’ operasyonlarını anlatan Ruhi Karadağ’ın “Simurg” filmi, Londra’da da gösterilecek. Yapımcı ve yönetmen Ruhi Karadağ, toplumu “Simurg”u izlemeye çağırdı.

Ulusal ve uluslararası festivallerde pek çok ödül alan ve ‘Hayata Dönüş’ operasyonlarını anlatan Ruhi Karadağ’ın ‘Simurg’ filmi, 23 Aralık Pazar günü saat 15’te Rio Cinema’sında gösterilecek.

Türkiye’ye damgasını vuran bir sürecin sinemasını yapmak istediğini belirten Karadağ, “İnsan hakları hikayesi çekmek istedim” dedi.

Karadağ, aktif gazetecilik yaptığı dönemde toplumsal olayların kendisini çok etkilediğini ve 1990’lara damgasını vuran, daha sonra “Hayata Dönüş” olarak adlandırılan, onlarca insanın ölmesine neden olan bir süreci filme almak istediğini söyledi.

Bir gazeteci olarak, “yaşayanları gerçek, olayları gerçek, her şeyiyle gerçek bir sinema olabilir mi” düşüncesinden yola çıktığını belirten Karadağ, “Ben insan hakları hikayesi çekmek istedim. Bu işin sahiplerini alarak elimden geldiği kadar onlara kamera önünde nasıl davranacaklarını anlattım. 1996’da ölüm orucu nedeniyle korsakoff hastalığına yakalanan ve şartlı tahliye edilen 6 siyasi mahkumla birlikte 2000’li yıllarda ‘Simurg’u çekmeye başladık. Cezaevi sorunu çok önemli ve temel bir sorun. Bir gazeteci olarak bu dönemi resimlemek üzere yola çıktım. Yalnız hareket edemedikleri ve konuşamadıkları için ailelerini katmak zorunda kaldım. 10 yıllık bir süreçte bitirebildim filmi. Filmde yer alan ve filme katkıda bulunanların bir kısmı öldü, bir kısmı yurt dışında yaşıyor” diye konuştu.

“TOPLUMU FİLMİ İZLEMEYE ÇAĞIRIYORUM”

Bu tür filmleri sinemalarda göstermenin ve izleyici bulmanın çok zor olduğunu vurgulayan Karadağ şöyle devam etti:

“Ben de gazetecilik altyapımı kullanarak kendi çalışmamı kendim yapmaya çalışıyorum. Film bittikten sonra politik filmlerin Türkiye’de vizyon bulmasının çok zor olduğunu bildiğim için festivallere gittim. Festivallerde ödüller aldıktan sonra film konuşulmaya başlandı. Filmde, Türkiye’de 2000 yılındaki ölüm oruçları sonrası ‘Hayata Dönüş’ operasyonlarında o dönemin yetkilileri tarafından çekilen ve ilk kez yayınlayan yaklaşık 3 dakikalık görüntü var. Film Londra’da da gösterilecek. Ben de orada olacağım. Londra’daki sinemaseverleri, sendikaları, sivil toplum kuruluşlarını ve göçmen derneği üyelerini orada görmek istiyorum. Londra’daki toplumun filme sahip çıkmasını istiyorum…”

ADI SİMURG ÇÜNKÜ…

Karadağ, filmin belgesel yönü olduğunu ancak, korsakoff hastalarının gerçekten kendilerini oynadıklarını kaydetti. Filmin ilk kez 30 Kasım 2012’de Türkiye’de vizyona girdiğini aktaran Karadağ, “Film Türkiye’de yolculuğuna devam ediyor. Bu tür projeler bir parça toplumun sahiplenmesi ve kucaklamasıyla doğru orantılı. Simurg, küllerinden yeniden doğan kuşun hikayesidir. Bu insanların hayatları da bir şekilde ellerinden alındı, o nedenle filmin adını ‘Simurg’ koydum” dedi.

ÖDÜLLÜ BİR FİLM

Simurg, 2012’de 31. İstanbul Film Festivali Sinemada İnsan Hakları Avrupa Konseyi Sinema Ödülü Övgüye Değer Film, 18. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali Adana İzleyici Jürisi Ödülü, 12. Uluslararası İzmir Film Festivali Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması Jüri Özel Ödülü ve SİYAD En İyi Film Ödülü’nü aldı ve halen yurt dışında festivallerde gösteriliyor.

2253550cookie-checkRuhi Karadağ’ın Simurg Filmi Londra’da

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.