Ruhi Su

Bu dünyadan gideli, su gibi akip geçen 25 sene oldu, Ruhi SU Hocamin hiç ögrenmedigi ana-baba dilinde söylersek, DARINER ANTZAN – SENELER GEÇTI… ( Harut PAMBUKCIYAN böyle bir sarki söylemisti, Cem KARACA da ayni sarkinin ezgisine, yüreginden geçen sözleri yazmis ve söylemisti, SEVDA KUSUN KANADINDA diyerek).1977 de Taksim Meydaninda kutlanamayan 1 Mayis Bayrami’nda Cem KARACA ve Ruhi SU yanyanaydilar, DOSTLAR KOROSU’ nun pankartinin altinda, koristlerinin yanindaydilar.”Müzikte bana isik tutan iki hocam oldu, ne söylemem gerektigini Ruhi SU’ dan, nasil söylemem gerektigini Ilham GENCER’ den ögrendim” diyen Cem KARACA, Hocasi Ruhi SU’ nun, Nazim Hikmet RAN’ in SEYH BEDREDDIN DESTANI’ ndan ezgiledigi 14. bölüm olan, ” Yagmur çiseliyor, korkarak yavas sesle bir ihanet konusmasi gibi” bölümü siir olarak okumustur. 9. ve 10. bölümleri de kendisi ezgilemistir. ” Sicakti. Sicak.Sapi kanli, demiri kör bir biçakti sicak.” ” Dostlar biliyorum! Dostlar biliyorum nerde,ne haldedir O! ”.
Hayatlari müzik ve kahir içinde geçen bu iki Ozanimiz,hayati siir ve kahir içinde geçen Nazim Hikmet RAN için, siir ve Agit yazmislardir. Onlar, Nazim Hikmet RAN siirleri okuduklari için, yasaklanmislar, sorgulanmislardir. Oysa suçlari sadece insan olmakti. Hocam Ruhi SU’ nun ”Hasan Dagi” türküsünde dile getirdigi gibi,” insan olmakti suçumuz, Hasan Dagi, insan olmak”.

Ruhi SU Hocam, 1912 de Van’ da dünyaya gözünü açtigi zaman, Dogu’ da Osmanli- Rus Savasi hüküm sürüyormus, Hocam, isim babam ( Ilkim adi bana hocam tarafindan verilmistir ), savasin anasiz- babasiz biraktigi çocuklardandir ve insanliga örnek olacak hayat hikayesiyle bilhassa kimsesizlere ve kendini kimsesiz hissedenlere ,her zaman umut olacaktir. Ruhi SU, evlatlik verilerek önce Adana’ ya Öksüzler Okulu’ na, sonra Istanbul Halicioglu Askeri Okulu’na, Ankara Müzik Ögretmeni Okulu’ na yazilir ve okulu bitirir.

Ben de Ruhi SU Hocami, Istanbul Çiragan’ da bulunan, Istanbul Belediye Konservatuari’nda tanimistim. Hazirlik sinifimizda Ses Egitimi Hocamiz olmustu.Bize çok degerli müzik ve ses egitimi ve saglik bilgileri veriyordu.Sesimizi açmak için temrinler yaptiriyor, sesimizi nasil koruyacagimizi anlatiyor,dersten çikmaya çok az bir zaman kala, çok sevdigini sakinir gibi korudugu saziyla , bize türkü söyler ve ögretirdi. Konsevatuarda Ruhi SU Hocam’ dan ilk ögrendigim türkü, Asik YETIMI ‘nin ” Senede bir görmedigim dostlar merhaba ” idi. Ve bir gün Ruhi SU Hocamiz derse, biraz geç gelmisdi, sesi ve yüzü mahzundu, ”Hocam, neyiniz var, ne oldu, bir sey mi var?”, gibi sorular soran, hasas konservatuar ögrencileri, Hocamizi soru yagmuruna tuttular. Hocamiz da sunu söyledi bize,” Çocuklar, sizler Türk Sanat Müzigi talebesi oldugunuz için, Ses Egitimi dersine lüzum görmüyorlarmis, bugün sizinle son dersimiz olacak, eger dilerseniz, benim çalistirdigim bir Koro var, sizleri sinav yapmaya gerek yok, sadece Türkü söylemeyi sevmeniz yeterli koroya devam etmeniz için” demisti, kara tahtaya, koronun adini, koronun çalisma adresini, kendisinin ev telefonunu yazmisti, Koro’ nun adi DOSTLAR KOROSU idi, Pangalti’ da çalisma yeri vardi.( Hocamizin vefatindan sonra Koro’ muzun adi Ruhi SU DOSTLAR KOROSU adini aldi, Hocamizi ilk anma konseri için, koro Seflerimiz, Timur SELÇUK ve Sarper ÖZSAN ‘ di.( Sarper ÖZSAN, 1 Mayis Marsi’nin söz yazari ve bestecisidir, Cem KARACA, 1 Mayis marsini söyledigi için hakkinda dava açilan bir sanatçidir,Sarper ÖZSAN ve Cem KARACA Alamanya Gurbedinde de yoldas olan iki degerli bestecidir ve bence 1 Mayis Marsini en güzel yorumlayan Timur SELÇUK Hocam’ dir.

Stüdyo Elektronik’ te ses kayitlarimizi Sitki ACIM Beyefendi yapardi, o plaklar , sonra kaset, sonra CD olarak, müzikseverlere ulasti, gelisen teknolojiyle kimbilir nasil, ne sekil ve biçimde ulasacak gelecek kusaklara.

Hocamiz için, 25. sene anma törenlerinde türküler söyledik, Bogaziçi Üniversitesi Garanti Kültür Merkezi’ nde… 20 Eylül 1985 ‘ de bu hayata veda eden Hocamiz Ruhi SU için, koromuzda, henüz annesinin karninda türkü söyleyen bir müzisyen bebek vardi, beni konser boyunca çok mutlu etti, müzigin ölümsüzlügü ve evrenselligini düsündükçe mutlu oldum.Koro seflerinden Berktay AKYILDIZ ile Korist Ceren AKYILDIZ’ in bebegiydi O. Seneler sonra, ” ilk konserimi, annemin karninda, Ruhi SU Türküleri söyleyerek vermisim”, diyecek, bir sanatçi dogacak,belki de, kim bilir?

Ruhi Hocam, çocuklari çok severdi, bilhassa kiz çocuklarini.Her kim ki, kendisine isim koymak için danissa, ilk aklina gelen, önerdigi isim, Ceren, Püren olurdu.
Ruhi Hocam, sevgiye saygi duyardi, ask’ ta ”konusabilmenin önemine” inanirdi. Bosanma karari vermis veya verecek olan arkadaslar ki bunlardan birisi de bendim,neden mutsuz oldugumuzu anlatip paylastigimizda,hocam bizi dinler ve sadece tek soru sorardi bize ” Konusabiliyor musun canim?”, ve konusmaya içten devam ederdi, ”Konusamiyorsan, hiç vakit geçirme, zaman kiymetlidir, mutlu olmak insanin hakkidir” derdi, hocam ve sevgili esi Sidika teyzem bizim dert ortagimizdi. Biz, hala hayatta olan ilk koristler, hocamizi ve ardindan sevgili esi Sidika Umut teyzemizi kaybedince, dert ortagimizi da kaybetmis olduk, geriye kalan, yasadiklarimiz, hatirladiklarimiz ve ölümsüz türküler…

Nazim Hikmet RAN için, Cem KARACA’ dan son dörtlük söyle,
Ahh olaydik olaydik / Dalli budakli olaydik / Basucunda istedigin / O agaç biz olaydik.

Nazim Hikmet RAN için, Ruhi SU’ dan son beslik söyle,
Dedim ki bozkirda bir sari ota / Atesin sönmeye kardes dumanin tüte / Ola ki bir sabah bir horoz öte / Bu bizim türkümüz kardes düser dillere / Bizim türkümüzdür Nazim Kardes düser dillere.

Ruhi SU Hocamin, kutlanamayan 1 Mayis Bayrami için, saziyla çalip söyledigi ve söyledigimiz bazi dörtlükler söyle,
Bin dokuz yüz yetmis yedi / Unutulmaz yilin adi / Bir Mayis Bayrami idi / Sorarlar bir gün sorarlar
Sabahin bir sahibi var / Sorarlar bir gün sorarlar / Biter bu dertler acilar / Sararlar bir gün sararlar
Bes yüz bin emekçi vardik / Taksim meydanina girdik / Öyle bir Istanbul gördük / Sorarlar bir gün sorarlar
Al gözlerim seyir eyle / Birin birak birin söyle / Bu yeryüzü ilk kez böyle / Bir Istanbul görüyordu / Kucaklayip sariyordu

25 senenin ardindan, ilk koristlerden birisi olarak, Hocam’a ve esine ve türkülere vefa borcum olarak, Hocamizi hatirlayan, anan herkese selam ediyorum.
Yeryüzündeki, her canliya ve cansiza saygi ve sevgi duymayi, insan olma gayreti içinde olmayi, sakin olmayi, her aciya tebessüm edebilmeyi, ben ONLAR’ dan ögrendim. Herkesi kendimiz gibi zannetmeyi de genlerimden aldim. Insan olmanin baris’a ait, müzigin insana ait olma güzelligini anladim. Iyi ki yeryüzünde Ruhi SU ve Sidika SU’ yu tanidim. Bir sanatçinin ,Yurtdisina çikmasinin yasaklanmasi, Yurtdisina çikip tedavi olmasina izin verilmemesi gerçegini de yasadim, acimiz ve utancimiz hep içimizde… Hocamin, ”IRMAK” siirinde söyledigi gibi, ” Sen beni kesmezdin ama , Ne yapayim sapin benden, Bak su agacin bilincine sen, Ölen ben öldüren benden ”.

Siirlerin, Türkülerin,Ruhi SU’ larin ölümsüzlügüne MERHABA…

1634510cookie-checkRuhi Su

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.