Rum baskısı ‘Türkiye hatırına’ boşa çıktı

Alınan duyumlara göre Brown’un Kıbrıs sorununda eşit mesafe politikası kapsamında Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ı Londra’da kabul edeceği basına yansımasına karşın son dakikaya kadar randevu verilmedi. Talat’ın Londra’ya uçtuğu saatlerde Ankara-Londra arasındaki telefon trafiği sonrasında Brown, Talat’ı 4 Aralık’ta parlamentodaki çalışma odasında “Kıbrıs Türk Toplumu Lideri” sıfatıyla kabul etti.

Kıbrıs’ta İngiliz Yüksek Komiserliği nezdinde ve Londra’da girişimlerde bulunan Rum Kesimi’nin kulisi böylece boşa çıkmış oldu.

Kıbrıs (Rum Kesimi) Başkanı Dimitris Hristofyas ise geçen haftalarda yaptığı Londra gezisinde Brown ile 10 Numara’daki konutunda görüşmüştü.

İngiltere KKTC’yi tanımadığı için Brown-Talat görüşmesinde resmi protokol uygulanamadı ve görüşmede Başbakan’ın toplum liderini “kabul etti”ği şeklinde bir dil kullanıldı. Oysa bir cumhurbaşkanı, kendisinden alt makam olan bir başbakanı ancak ziyaret edebilirdi.

Talat’ın Hristofyas gibi 10 numaralı konutta görüşememesi ise Londra’daki bazı Kıbrıslı Türkler tarafından tepkiyle karşılandı.

TALAT’A “ARKA KAPI” ELEŞTİRİSİ

Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Londra ziyaretinin 3. gününde İngiltere Kıbrıs Türk Ticaret Odası’nın Wood Green’deki Grand Palace’da organize ettiği toplantı böyle bir “vatandaş” tepkisine de tanıklık etti.

Toplantıya katılan 300’e yakın katılımcı, Cumhurbaşkanı Talat’a gerek Kıbrıs sorunu, gerek ilgilendikleri diğer konularda sorular yöneltti. İzleyicilerin gezici mikrofonla soru yönelttikleri toplantıda, sorular sorulurken zaman zaman üsluplar da sertleşti, hatta bazı durumlarda saygı ölçülerini aştı, bu da gerilime neden oldu.

Toplantının sonlarına doğru Cumhurbaşkanı Talat, İngiltere Başbakanı Brown’la yaptığı görüşmeye değindiği sırada bir izleyicinin, “ama arka kapıdan” diye bağırması izleyiciler arasında gerilime neden oldu. Bu sözlere tepki gösteren bir izleyici, kendisine hakim olamayınca güvenlik görevlileri tarafından salon dışına çıkarıldı. Ancak çıkmamakta direndiği için de bir süre itiş kakış yaşandı. İzleyicinin salondan çıkarılmasıyla durum yatıştı ve Cumhurbaşkanı Talat konuşmasını sürdürdü.

Talat, Brown’la görüşmesi hakkında ”Ben o görüşmeye arka kapıdan girmedim. İngiltere’ye İngiliz Başbakanı’nı görmek için gelmedim. Sizi görmek için, bu toplantı için geldim. İngiliz Yüksek Komiseri bana Kıbrıs’ta ‘madem İngiltere’ye gidiyorsunuz. Sayın başbakanla görüşme ayarlamaya çalışacağım’ dedi ve randevuyu ayarladılar. Ben sizi görmeye geldim” dedi.

***

RUM PROTESTOCULARLA KONUŞTU

Talat’ın konferans verdiği LSE binasının önünde de, Rum protestocular gösteri yaptı. Ellerinde, “Talat, yasal olmayan bir rejimin başkanısın”, “Türk askerleri, Kıbrıs’tan dışarı”, “Adil ve uygun bir çözüm istiyoruz” yazılı pankartlar tutan grup, çeşitli sloganlar da attı.

Talat konferans sonrasında LSE binasından ayrılırken, Rum gençlerin sloganlar atması üzerine, makam aracıdan inerek eşi Oya Talat ve Londra Temsilcisi Kemal Köprülü ile birlikte göstericilerin yanına gitti ve onlarla bir süre konuştu. Rum gençlerin bu hareketinin çözüme yardımcı olmadığını ifade eden Talat, gençlere çözüm için birlikte çalışmaları çağrısında bulundu.

***

YOĞUN PROGRAM UYGULADI

KKTC Cumhurbaşkanı Talat’ın Başbakan Gordon Brown ile görüşmesinden sonra yoğun bir programı vardı.

Talat, 4 Aralık Cuma günü Chatham House: The Royal Institute of International Affairs merkezinde Kıbrıs Konusunda bir konuşma yaptı. 5 Aralık Cumartesi günü Girne Amerikan Universitesi Canterbury Kampüsünün resmi açılışını gerçekleştirdi. 6 Aralık Pazar günü de Kıbrıs Türk Ticaret Odası tarafından Wood Green’deki Grand Palace Banqueting Suite’te düzenlenen “Halka Açık Toplantı”ya katıldı. 7 Aralık, Pazartesi günü ise London School of Economics’te “Cyprus: The Settlement Process” konulu bir konferans verdi.

Talat’ın konferanslarını eşi Oya Talat, Türkiye’nin Londra Büyükelçisi Yiğit Alpogan, Başkonsolos Bahadır Kaleli, KKTC Londra Temsilcisi Kemal Köprülü, İngiltere’de bulunan Kıbrıslı Türk ve Rum sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile çok sayıda yetkili ve öğrenciler izledi.

***

LONDRA’DAN RUM KESİMİ’NE MESAJ VERDİ

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, yoğun programı arasında Londra Türk Radyosu ve Olay gazetesini de gezme fırsatı buldu. Talat, başta Reuters olmak üzere İngiltere ulusal basınına de özel demeçler verdi.

Talat’ın bütün konuşmalarında en önemli söylemi Rum Kesimi’ne verdiği “B Planı” mesajıydı. Barış görüşmelerini kaçırılmaz bir fırsat olarak yorumlayan Talat, Kıbrıs sorununun çözümü müzakerelerinde bir anlaşma sağlanamazsa, gizli (B) planının hayata geçirileceğini söyledi.

Talat bir diğer mesajı da Başbakan Gordon Brown’un Rum Kesimi’nin İngiltere’nin garantörlükten vazgeçirme çabalarına sıcak bakmamasını istemesi oldu.

828050cookie-checkRum baskısı ‘Türkiye hatırına’ boşa çıktı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.