Rum basınından İngiliz Üsler Polisi’ne tepki

AP Milletvekili Marios Matsakis, Güney Kıbrıs’ta bulunan AP Kamu Sağlığı ve Besin Güvenliği Komitesi’nden bir heyete eşlik etmek amacıyla Ağrotur İngiliz Üssü’ne giriş yapınca tutuklandı.


Geçen yıl İngiliz Üsleri’nde maddi hasara yol açmaktan ötürü hakkında tutuklama kararı bulunan Matsakis’in, AP milletvekillerinin gözü önünde tutuklanması Rum ulusal basınınca tepkiyle karşılandı.


TAK’ın aktarıdğı haberlere göre; Politis “Hükümet Üslere Karşı Dikkatli –Cephe Açmıyor –Başkan Üs Mahkemelerinin Yargılama Yetkisinden Şüphe Duyuyor” başlık ve spotlarıyla verdiği haberinde Rum Yönetimi Başkanı Tasos Papadopulos’un Marios Matsakis’in tutuklanması vesilesiyle İngiliz üs mahkemelerinin yargılama yetkisinin şüphe kaldırdığı konusunu gündeme getirdiğini bildirdi.


Habere göre İngiliz üslerinin, üs mahkemelerinin kararlarının uygulanması gerektiği yönündeki tutumlarına şüpheli yaklaşan Papadopulos “Biz, mahkemelerin yargı yetkisinden şüphe duyuyoruz, ancak bunlarla yargı yoluyla mücadele edilmeli, jestlerle değil” dedi.


Rum yönetiminin şu anda İngilizlerle bir cephe açmayı arzulamadığının açık olduğunu yazan gazete Rum Dışişleri Bakanı Yorgos Lillikas’ın daha da dikkatli olduğunu ve “Bu kadar ciddi konular uygun şekilde ve uygun zamanda tartışılmalı, vaka veya hükümet veya İngiliz Hükümeti tarafından planlanmamış veya onlardan gelmeyen çeşitli olaylar temelinde değil” dediğini yazdı.


Gazeteye göre Matsakis’in tutuklanması olayının Rum yönetimi ile İngiltere hükümeti arasındaki ilişkileri etkileyip etkilemeyeceğinin sorulmasına karşılık Lillikas “Her vakaya, sahip olduğunun ötesinde siyasi boyutlar kazandırmamalıyız” yanıtını verdi.


Güney Kıbrıs’taki Avrupa Komisyonu Temsilciliği Başkanı Themis Themistokleus Güney Kıbrıs’ın AB’ne üyeliğinden sonra İngiliz üslerinin statüsüyle ilgili olarak; “Kıbrıs’ın” AB’ne katılım sözleşmesinin 3. Protokolü’ne atıfta bulundu.


Gazete Matsakis’in tutuklanmasının Rum siyaset camiası tarafından sert tepkisine neden olduğunu; DİSİ’nin, Matsakis’in tutuklanmasını ve hapsedilmesini kınayarak bunu “benzeri görülmemiş ve kabul edilemez” olarak nitelediğini yazdı.


Gazeteye göre DİSİ bu hareketin; “AB kurumlarına hakaret olduğu ve Rum halkının duygularını tahrik ettiği” görüşünü ortaya koydu.

699050cookie-checkRum basınından İngiliz Üsler Polisi’ne tepki

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.