Rum basınından seçmeler / 12 Mayıs

YENİ İLETİŞİM KORİDORLARI


FİLELEFTHEROS “Yeni İletişim Koridorları – Girişimi Temsilciler İle Başarabilirse Annan’dan Tasos ve Talat’a Davetler – Genel Sekreter’in Önleyici Hakemliği Konusu Gündemde Değil” başlığıyla manşete çıkardığı haberinde, BM Genel Sekreteri Kofi Annan’ın; önümüzdeki hafta BM merkezinde başlayacak olan hazırlık çalışmaları sırasında  “önleyici hakemlik” yapmamak niyetinde olduğunu bildirdi.


Gazete New York’taki kaynaklara dayanarak; Annan’ın, Kıbrıs sorununa müdahil taraflarla arasında iletişim koridorları açacağını ve bu aşamada görüşme yapmakta olan Kıbrıs Rum tarafının ortaya koyacağı görüşlere dogmatik yaklaşmayacağını yazdı, özetle şunları kaydetti:


“(Annan’ın) bu tavrı Lefkoşa’ya; Annan planına itirazlarını serbestçe ve  sınırlama olmadan ortaya koyma olanağı tanıyor.  New York’taki iyi bilgili kaynaklara göre BM; çabanın başında olduğumuzu ve bundan sonra atılacak adımların öngörülemeyeceğini düşünüyor.


Ancak, girişimin arabulucular ile başarılması durumunda, Annan’ın büyük olasılıkla  Başkan Papadopulos’a ve Mehmet Ali Talat’a, kendileriyle ayrı ayrı görüşmek için birer davetiye göndereceği değerlendiriliyor.  Bu senaryo var olmakla birlikte, bu aşamada uygulanması görünür değildir.


Lefkoşa’nın, bundan sonra atılacak adımlar konusunda hiç konuşmamasına karşın, Başkan Papadopulos’un temsilcisi  Büyükelçi Tasos Conis bir dizi temasta bulunmak üzere Pazar gününden çarşambaya kadar BM merkezinde olacak.


Edindiğimiz bilgilere göre Başkan’ın Diplomatik Büro Şefi; Sir Kieran Prendergast, Sekreterya yetkilileri  ve Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üye ülkesinin daimi  temsilcileriyle görüşmeler yapacak. Lefkoşa; şekillenmekte olan ortamı olumlu görüyor. Özellikle; Genel Sekreterlikle, referandumlardan sonra kapanmış  olan iletişim kanallarının oluşturulması ve Ankara’yla bu tür kanalların ilk kez kurulması dolayısıyla… Recep Tayyip Erdoğan’ın hareketlerinin daha çok; Türk hükümetinin AB alanındaki uygulamalarını hedeflediğni değerlendirmesine rağmen; bunları yeterli derecede değerlendireceği açıktır.”


CONİS PRENDERGAST VE “5”LERLE TEMAS EDECEK


FİLELEFTHEROS “Conis’in Prendergast ve ‘5’lerle Bir Dizi Teması” başlıklı haberinde Rum Yönetimi Başkanlığı Siyasi Büro Şefi Tasos Conis’in New York’a Pazar günü gideceğini ve Çarşamba gününe kadar orada kalacağını haber verdi.


Gazete, güvenilir bilgilere dayanarak; Rum Yönetimi Başkanı’nın temsilcisi sıfatıyla New York’a gidecek olan Tasos Conis’in, BM yetkilileriyle bir dizi temasta bulunacağını,  BM Genel Sekreter Yardımcısı Sir Kieran Prendergast’la birden fazla görüşme yapmasının beklendiğini yazdı.
Gazeteye göre Conis, BM Güvenlik Konseyi daimi üyesi 5 ülkenin BM’deki daimi temsilcileriyle de görüşecek.


PAPADOPULOS – MOLİVİATİS TELEFON GÖRÜŞMESİ


Bu arada Rum Yönetimi Başkanı Tasos Papadopulos’un Salı günü Yunanistan Dışişleri Bakanı Petros Moliviatis’le telefon görüşmesi yaptığını ve TC Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ve BM Genel Sekreteri Kofi Annan’la Moskova’da yaptığı Kıbrıs sorununa ilişkin görüşme hakkında bilgi verdiği bildirildi.


FİLELEFTHEROS Yunan diplomatik kaynaklarına dayanarak, bu görüşmenin olumlu bir gelişme olduğunu, Tasos Papadopulos’un, özel temsilcisini; hakim olan şartları araştırması için  New York’a 15 Haziran’da göndereceğini yazdı.
Gazeteye göre Papadopulos’un BM’ye temsilci göndermesini; BM Genel Sekreteri’nin Papadopulos’tan talep ettiği; Annan planında yapılmasını istediği değişiklikleri yazılı olarak sunmasına karışma olasılığından kaçınmak için Atina önerdi. Yunanistan Dışişleri Bakanı Moliviatis Reuters’e yaptığı açıklamada; Yunanistan’ın hedefinin  adanın müzakereler prosedürü aracılığıyla yeniden birleşmesi olduğunu ve başka bir başarısızlık olanağı bulunmadığını söyledi.  Moliviatis, “yapmaya çalıştığımız;  olası bir müzakere prosedürünün yeniden başlaması halinde, bunun, mümkün olduğunca olumlu sonuca varmasını sağlayacak şartları yaratmaktır” dedi.


RUM SÖZCÜ: DOĞRU HAZIRLIK YAPILIRSA MÜZAKERELERE HEMEN YARIN BAŞLARIZ


HARAVGİ “Hükümet Sözcüsü, Kıbrıs Sorununun Çözümüne İlişkin Müzakerelerin Yeniden Başlaması İçin Doğru Ön Hazırlığın  Daimi Çaba Olduğunu Söylüyor” başlıklı haberinde Rum Sözcü


Kipros Hrisostomidis’in;   Rum yönetiminin daimi çabasının;  sorunun çözümü müzakerelerinin ve prosedürlerin yeniden başlamasına doğru ön hazırlık olabilmesi olduğunu söyleyerek “doğru ön hazırlık olursa yeni müzakerelere hemen yarın başlamaya hazırız” iddiasında bulunduğunu yazdı.


Gazeteye göre Rum Yönetimi Başkanı Tasos Papadopulos’un Tasos Conis’i özel temsilcisi olarak görüşmeler yapmak üzere BM merkezine göndereceği ve  daha sonra da Genel Sekreter’in temsilcisinin; Kıbrıs sorununa ilişkin araştırma misyonu çerçevesinde bölgeye gelecek olmasının; Genel Sekreter’in Sözcüsü  Mari Okambe’nin de konuyla ilgili açıklaması da hatırlatılarak sorulması üzerine Rum Sözcü; Rum Yönetimi Başkanı’nın konuyla ilgili olarak önceki gün söylediklerine ekleyeceği hiçbir şey olmadığını söyledi. Hrisostomidis “BM’nin açıklamaları, BM’nin; hükümetin açıklamaları da hükümetin  meselesidir” dedi.


Rum Yönetimi Başkanı’nın Siyasi Büro Şefi Tasos Conis’in Papadopulos’un BM’deki temsilcisi mi olacağının sorulmasına karşılık; bu konuda gelişme olması halinde, gerekli açıklamaların yapılacağı yanıtını veren Sözcü Hrisostomidis; “müzakerelerin yeniden başlaması çabaları, BM’yle temaslar; 1-2 ay önce başladı ve Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik müzakerelerin ve prosedürlerin yeniden başlaması için doğru ön hazırlık olabilmesine dönük Kıbrıs hükümetinin ve Başkan Papadopulos’un çabaları daimidir” dedi.


Hrisostomidis; Kıbrıs sorununun çözümüne dönük yeni bir çabada Rum yönetiminin neyi temel gördüğünün sorulması üzerine; “Bu konular Ulusal Konsey tarafından belirlenir” yanıtını verdi  ve şunları ekledi: “Ulusal Koney, müzakerelerin temelinin Annan planı olduğunu söylemişti. Son toplantısında da  özeti de yapıldı. Herhangi bir değişiklik olursa,  bu, Ulusal Koney’in görüşmesi gerekecek  bir konu olacak.”


Rum Sözcü; Annan-Erdoğan-Papadopulos üçlü görüşmesiyle ilgili bir soruyu yanıtlarken şunları söyledi:
“Başkan Papadopulos’un samimi niyetlerinin Erdoğan tarafından teyit edilmesini özellikle önemli buluyorum. Bunun, Kıbrıs Türk liderliği ve Başkan’ın niyetlerinden kuşkusu bulunduğunu söyleyen içteki bazıları tarafından da dikkate alınması gerekir. Başkan’ın niyetleri konusunda kuşku belirten ve belirtmekte olanlar tarafından not edilsin.


Bu görüşmenin sonuç vermesini ve yeni müzakerelerin olabilmesi veya başarı perspektifi ile yeniden müzakereler olması için gerçek, ön hazırlığı doğru yapılmış bir prosedüre ilerlememizi umuyorum. Başkan Papadopulos, sonuç alana kadar faaliyetleri konusunda davul çalmadığını her zaman söyledi.  İstenen şey, faaliyetlerin gösterilmesi değil, sonuç alınmasıdır. Önemli olan görüntü değil, esastır. Başkan Papadopulos’un samimiyetine Erdoğan dışında herkes ikna olmuştu.  Nihayet o da ikna oldu.  Genel Sekreter, Moskova’da Başkan Papadopulos’la görüşmesi sırasında, bizim tutumumuzdan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.”


BM’nin Kıbrıs  sorunundaki çalışmalara ilişkin açıklamasının ne derece ciddiye alınması gerektiği sorulan Kipros Hrisostomidis; “BM Genel Sekreterliği’nin beyanıdır ve  BM Sekreteryası tarafından yapılan açıklamalar aynı şekilde dikkate alınır” dedi. Hrisostomidis, Rum Yönetimi Başkanı’nın temsilcisini nihayetinde BM’ye göndermesi halinde, bu temsilciye BM’deki Rum Daimi Temsilci’nin eşlik edip etmeyeceği sorulduğunda; gelişmeler devam ediyor, bu detayların şekliyle ilgili herhangi bir gelişme olup olmayacağı çok yakında ortaya çıkacak” dedi.


Rum Sözcü Kipros Hrisostomidis; KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ın, Kıbrıs sorununun çözümü prosedürünün,  Türkiye’nin AB’yle  müzakerelere başlayacağı 3 Ekim tarihinde hızlanacağına ilişkin açıklamasını yorumlarken şunları söyledi:


“Takvimler konusundaki tavrımız değişmedi. Cereyan etmekte olan;  yeni prosedürlerin başarı perspektifiyle başlaması için doğru ön hazırlıkların yapılması çabasıdır. Çünkü daha fazla başarısızlık, bir çıkmaz; özellikle zararlı olur. Pek çok kez söylediğimiz üzere 3 Ekim tarihi bizim için değil Türkiye için bir zaman sınırıdır.  Ve bizim taraf çok defa; doğru ön hazırlık yapılması, dar takvimlerden kaçınılması, hakemlikten kaçınılması ve referanduma, üzerinde uzlaşılmış bir çözümün götürülmesi gerektiği vurgulanmıştır.  Bizim çabamız bu olmaya devam ediyor.”


“3 Ekim ne müzakerelerin tamamlanması ne de başlaması için bir zaman sınırı değil midir” sorusuna karşılık ise “Bu yapılacak hazırlığa bağlıdır” diyen Hrisostomidis “doğru ön hazırlık yapılırsa, yeni müzakerelere hemen yarın başlamaya hazırız” dedi.


DOĞRUDAN TİCARET REHN’İN TEMASLARINDA ANA KONU


FİLELEFTHEROS ve diğer gazeteler AB Genişlemeden Sorumlu Olli Rehn’in dün akşam Güney Kıbrıs’a geldiğini belirtirken Rehn’in ziyaretine ilişkin haberlere yer verdiler.


FİLELELFTHEROS haberinde, Rehn’in Kıbrıs ziyaretinde kendisine Lüksembourg Dışişleri Bakanı Nikolas Smith ve AB Komisyonu Kıbrıslı Türkler Birimi Sorumlusu Leopold Maurer’in eşlik edeceklerini belirtirken, Rehn’in ziyareti sırasında, AB ile KKTC arasında doğrudan ticareti öngören tüzüğün onaylanması için bu tüzüğün dayandığı yasal zeminin değiştirilmesine ilişkin temaslarda bulunacağı bilgisinin de mevcut olduğunu yazdı.


Gazete, Rehn’in bu sabah Rum Yönetimi Başkanı Tasos Papadopulos ile görüşeceğini, ardından Rum Dışişleri Bakanı Yorgos Yakovu ile temaslarda bulunacağını ve daha sonra öğle saatlerinde KKTC’ye geçerek Cumhurbaşkanı Talat ile biraraya geleceğini belirtirken, Rehn’in daha sonra tekrar Güney Kıbrıs’a dönerek Rum AB İşleri Parlamento Komitesi ile yemek yiyeceğini yazdı.


Gazete, Lüksembourg Dışişleri Bakanı Smith’in AB Parlamentosu oturumunda yaptığı konuşmada ise, doğrudan ticaret tüzüğünün onaylanmasında bazı zorlukların olduğunu ifade ederek “Komisyonun kararları ile bağdaşmayan bazı kuşkulu hukuki görüşlerin mevcudiyetinden” bahsettiğini belirtti.


Habere göre Smith, konunun Olli Rehn’in Kıbrıs’taki temaslarının ana konusunu oluşturacağını belirtirken konuya bir çözüm bulunabilmesi umudunu dile getirdi.


Öte yandan Rum Hükümet Sözcüsü Kipros Hrisostomidis yaptığı açıklamada Rehn’in temasları bitene kadar beklenilmesi önerisinde bulundu.


Habere göre Hrisostomdis: “Açıklanacak bir şey olursa açıklanacaktır. Sanıyorum AB’nin önemli bir yetkilisi olan Olli Rehn’in tam olarak bize ne söyleyeceğini görmek için ziyaretini beklememiz akıllıca olur” şeklinde konuştu.


Gazete ayrıca, Mağusa kökenli Rumların dün akşam Lefkoşa’da bir toplantı gerçekleştirerek Rehn’e hitaben bir memorandum hazırladıklarını yazdı.


Gazete, toplantıda “Mağusa Belediye Başkanı” Yannakis Skordis tarafından okunan memorandumda “Mağusa’nın kapalı bölgesinin (Maraş) yasal sahiplerine geri verilmesi ve bununla birlikte Mağusa limanının, her iki tarafın da kabul ettiği bir çerçevede faaliyete geçmesinin, birçok yönden çok yardımcı olacağının” ifade edildiğini belirtti.


Öte yandan Haravgi, Rehn’in temaslarının programına ayrıntılı olarak yer verdi.


Gazete, Rehn’in bugün sabah saat 09:30’da Rum Yönetimi Başkanı Papadopulos, 10 :45’te Rum Dışişleri Bakanı Yorgos Yakovu ve 12:00’de KKTC Cumhurbaşkanı Talat ile görüşeceğini yazdı.


Rehn, 13:15’te Rum AB İşleri Parlamento Komitesi ile yemek yiyecek, 15:00’de Rum Meclisi Başkanı Dimtiris Hristofyas ile görüşecek ve bugün akşam 20:00’da Rum Dışişleri Bakanı Yakovu’nun verdiği yemeğe katılacak.


Habere göre Rehn yarınki (Cuma) temasları çerçevesinde ise, 08:30’da DİSİ Başakanı Nikos Anastasiadis ve 09:45’te KKTC Dışişleri Bakanı Serdar Denktaş ile görüşeceğini ve ardından 10:30’da Kıbrıs Türk sivil toplum örgütleri ile yuvarlak masa toplantısı gerçekleştirecek.


Gazete Rehn’in 13:30’da Avrupa Günü sebebiyle yapılacak olan etkinliğe katılacağını ve 14:00’te ise iki toplumlu basın açıklaması düzenleyeceğini de belirtti.(SB/pha)


ÇİN’DEN DESTEK


Çin Halk Cumhuriyeti, Dışişleri Bakanı Li Zhaoxing, ülkenin Güvenlik Konseyi’nin Daimi Üyesi olarak Kıbrıs sorununa Güvenlik Konseyi kararlarına dayalı bir çözüm bulunmasına destek vermeyi sürdürdüğünü belirtti.


HARAVGİ’ye göre, Rum Dışişleri Bakanı Yorgos Yakovu ile Salı günü bir görüşme gerçekleştiren Zhaoxing, iki ülke arasındaki ilişkileri ele aldı.


Her iki Bakan, iki ülkenin dostluk bağlarından bahsederek, ilişkilerin düzeyinin güçlendirilmesi yönünde istek ortaya koydular.


Her iki Bakan, görüşme esnasında uluslar arası ve bölgesel sorunları yanı sıra BM’deki düzenlemelerle, Güvenlik Konseyi’nin genişletilmesi gibi konuları da ele aldı.


Çin Halk Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Zhaoxing, Güney Kıbrıs’ı, AB üyeliğinden dolayı kutlayarak, Güney Kıbrıs’ın Çin-AB ilişkilerinin geliştirilmesine katkı sağlayacağı yönündeki temennisini dile getirdi.


Çin-AB ilişkilerinin geliştirilmesi için, Güney Kıbrıs’ın katkı koymaya hazır olduğunu belirten Yakovu, Çin’in, Kıbrıs sorunu ve çözüm çabalarına yönelik tutarlılığından dolayı teşekkür etti.


Yakovu, Çinli meslektaşına Kıbrıs sorununda gelinen son aşamayla ilgili bilgi de verdi.


AVRUPA BAŞKENTLERİ ASAYİŞ TOPLANTISI BAŞLADI


HARAVGİ ve diğer gazeteler, bu yıl 27’ncisi gerçekleştirilen ve Güney Kıbrıs’ta ilk kez yapılmakta olan “Avrupa Başkentleri Asayişi Toplantısı” çalışmalarının dün başladığını ve Avrupa’nın 32 ülkesinden gelen polis müdürleri ve diğer yetkililerin toplantıda yer almakta olduklarını yazdılar.


Gazete, Rum Polis Genel Müdürü Tasos Panagotu’nun dün yaptığı açıklamada toplantıda kaçak göç sorunun da ele alınacağını, “barikatlardan” çok az sayıda kaçak göçmenin geçtiğini ve asıl sorunun Yeşil Hat boyunca yaşandığını söylediğini belirtti.


Gazete, Panagotu’nun konuşmasında ayrıca, Güney Kıbrıs’a yapılan siyasi sığınma başvurularında da 2004 yılında %499 oranında çok büyük bir artış gözlemlediğini vurguladığını belirtirken Rum Adalet Bakanı Doros Thedoru’nun ise kaçak göçmenlerin çoğunun KKTC’den Güney Kıbrıs’a geçmekte olduğu iddiasında bulunduğunu belirtti.


Habere göre Thedoru “bunun sebebinin Türkiye’nin özellikle Müslüman olan üçüncü ülke vatandaşlarına vize vermesi ve bu vizenin KKTC’de de geçerli olması” olduğunu belirtirken, “Türkiye’nin yasadışı faaliyetlerinin AB organlarına şikayet edildiğini ve bunun sonucunda KKTC’de kaçak göç şebekesine karışan polislerin tutuklandıklarını” ifade etti.


Gazete, kaçak göç konusunun ağırlıklı olarak ele alınacağı toplantının 13 Mayıs tarihine kadar devam edeceğini de belirtti.(SB/PHA)


MISIR’DAN DOĞAL GAZ


Rum Ticaret, Sanayi ve Turizm Bakanı Yorgos Lillikas, iki günlük resmi bir ziyaret için gittiği Mısır’ın başkenti Kahire’de Petrol Bakanı Sameh Fahmi ile bir araya gelerek, Güney Kıbrıs’ın doğal gaz temin etme ihtimalini görüştü.


HARAVGİ ve diğer gazetelere göre, iki bakan, doğal gaz konusunda görüş alışverişinde bulunarak AB’a enerji konusunda ortak öneriler sunulması konusunu ele aldılar.


Mısır Petrol bakanı Samah Fahmi, ülkesinin hidrokarbon tespitiyle ilgili araştırma yapılması için, Güney Kıbrıs’a teknik yardım sağlamaya hazır olduğunu belirtti.


Lillikas, Mısırlı Bakanı Güney Kıbrıs’ı ziyarete davet etti ve davet kabul edildi. Gelecek ay gerçekleştirilmesi düşünülen ziyarette iki ülke arasında işbirliği memorandomu imzalanması da gündeme gelecek.


Gazete, Lillikas’ın Mısır’da ayrıca Turizm Bakanı Ahmet El Bayrami’yle de görüşerek iki ülke arasındaki turist akışının geliştirilmesini ele aldıklarını yazdı.


Aynı görüşmede, Mısır Sivil Havacılık Bakanı Ahmet Sıafik’in de yer aldığını yazan gazete, Siafik’in ülkesindeki havayollarının Rum Havayolları şirketiyle işbirliği yapması konusunda insiyatif üstleneceği yönünde güvence de verdiğini bildirdi.


Habere göre, Lillikas’la birlikte, Mısır’a giden Rum Ticaret ve Sanayi odası (KEVE) üyeleri, Mısır Ticaret Odasıyla bir araya geldi. Görüşmede, Mısırlı işadamlarıyla işbirliği konuları analiz edildi.


Rum Ticaret, Sanayi ve Turizm bakanı Yorgos Lillikas, dün ayrıca Mısır Elektrik ve Enerji ile Teknoloji, Bilişim ve İletişim Bakanlarıyla da bir araya geldi.


MAHİ’ye göre, Lillikas ve Mısır Petrol Bakanı Samah Fahmi, Kıbrıs’ın Güney batısındaki deniz bölgesinde petrol yatakları araştırılması  konusunda işbirliği yapılmasını dile getirdiler.


Gazete, petrol yataklarının aranması çalışmalarını gerekli teknik donanıma sahip Kanada-Amerikan petrol şirketinin üstleneceğini yazdı.


Gazete ayrıca, şirketin Rum Yönetimi’yle yaptığı anlaşma temelinde, Oşinografi gemisiyle birkaç aydan beridir ön hazırlık niteliğinde araştırma yaptığını da yazdı.
 
HRİSOSTOMİDİS-HAGER GÖRÜŞMESİ
 
Rum Hükümet Sözcüsü, Kipros Hrisostomidis, dün mekanında Avusturya’nın Lefkoşa Büyükelçisi Bayan Dr. Eva Hager’i kabul ederek Kıbrıs sorunundaki son gelişmeler hakkında Hager’e bilgi verdi.


FİLELEFTHEROS ve diğer gazetelere göre, Hrisostomidis görüşmede Rum tarafının Kıbrıs sorununa hızlı bir çözüm bulunması için BM çatısı altındaki müzakerelere geri dönmeye hazır olduğunu dile getirdi.


KKTC’deki “Rum mallarının, suistimal edilmesiyle” ilgili olarak ise Hrisostomidis, bunun sorunun çözümünü karmaşık hale soktuğunu, ayrıca yeni oldu bittilerin yaratılması çabasının sona erdirilmesi gerektiğini de söyledi.


Habere göre, Dr. Hager ise ülkesinin Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik çabalara olan desteğini yineleyerek, iki ülke arasındaki ilişkilerin daha ileriye götürülmesinden yana tavır sergiledi.


GÜNEY KIBRIS-YUNANİSTAN ARASINDAKİ TİCARETTE ARTIŞ


HARAVGİ ve diğer gazeteler, Güney Kıbrıs ile Yunanistan arasındaki ticaretin, 2004 yılında artış gösterdiğini belirtti.


Habere göre, 2003’te Güney Kıbrıs’tan Yunanistan’a, 43 milyon 605 bin (75 bin Euro) KL’lik ihracat yapılırken, 2004’te bu rakam 64 milyon 983 bin KL’ye (111 milyon 771 bin Euro) oldu. 2003-2004 yılları arasında 21 milyon 378 bin KL’lik (36 milyon 771 bin Euro) artış gözlemlendi.


Yunanistan’dan Güney Kıbrıs’a yönelik ihracat ise, 2004 yılında 2003’e oranla 129 milyon 829 bin 472 KL (223 milyon 306 bin 812 Euro) artış göstererek, 405 milyon 629 bin 472 KL’ye ulaştı (697 milyon 682 bin 812 Euro).


RMMO’DA SENDİKALAŞMA YASASI


FİLELEFTHEROS ve diğer gazeteler, RMMO’da daimi olarak görev yapan subay ve astsubayların sendika kurabilmelerine ilişkin bir yasanın bugün Rum Meclisi’ne sunulacağını belirtirken, AKEL’in RMMO subaylarının parti üyesi de olabilmelerine izin verilmesine ilişkin bir önerisinin ise kabul görmediğini yazdılar.


Gazete, AKEL’in bu konudaki önerisinin DİSİ, DİKO ve KS EDEK partileri tarafından desteklenmediğinin altını çizdi.


Öte yandan gazete bir başka haberinde, RMMO’daki üniformaların standartlara uymadığı şeklinde Rum basınında yer alan haberlere cevaben Rum Savunma Bakanı Kiriakos Mavronikolas’ın yaptığı açıklamaya yer verdi.


Habere göre Mavronikolas, RMMO’nun üniformalarının diz kısımlarında koruyucu bir parçanın eksik olmasının çok önemli olmadığını, üniformaların tüm yeterlilik testlerinden geçmiş olduğunu ve üniformaların dikilmesi yöntemiyle 450 bin KL’lik tasarruf yapıldığını ifade etti.
 
“GİRNE HAFTASI” DÜZENLENİYOR


HARAVGİ, sözde “Girne Belediyesi ile bazı çevre köyleri belediyelerinin” 17-24 Mayıs tarihleri arasında “Girne Haftası” adı altında çeşitli kültürel faaliyetlerin yer aldığı etkinlikler düzenleyeceğini yazdı.


Habere göre söz konusu etkinlikte çeşitli sergi açılışları, dans gösterileri ve kitap tanıtımları gibi faaliyetler gerçekleştirilecek


AKIL HASTAHANESİ AKIL ALMAZ DURUMDA


POLİTİS ve diğer gazeteler, Athalassa Akıl Hastanesi’ndeki koşulların inanılmaz ve utanç verici bir durumda olduğunu belirtirken gerek hastaların gerek çalışanların sağlıklarının tehlikede olduğunu yazdılar.


POLİTİS, kanalizasyon atıklarının göller halinde bulunduğunu, sivrisinek ve diğer haşerelerin hastanede kol gezdiğini ve su borularının çalışmamasından ötürü hastaların çoğunlukla kovalarla su alarak yıkanmak zorunda kaldıklarını belirtti.


Gazete, hastanede çalışan hastabakıcıların Pazartesi gününden itibaren 48 saatlik greve gideceklerini belirtirken hastanenin durumunu gösteren çeşitli fotoğraflara da yer verdi.
    
BM ASKERLERİNİ DÖVDÜLER


FİLELEFTHEROS, yaşları 21,22 ve 26 olan üç BM askerinin dün sabah saatlerinde Rum Polisi’ne gelerek Paralimni’de bir barda bulundukları sırada tanımadıkları 2 kişinin saldırısına uğradıkları ve ciddi şekilde yaralandıkları şikayetinde bulunduklarını yazdı.


Gazete, BM askerlerinin tedavi görmelerinin ardından Rum polisi ile, kendilerine saldıran kişileri tespit edebilmek amacıyla bölgede arama yaptıklarını ancak bir sonuca ulaşamadıklarını da belirtti.
 
BURGURİDİS OLAYI


POLİTİS ve diğer gazeteler, Rum Tarım Bakanlığı’nın DİSİ Mileltvekili Hristos Burguridis’in eşi Margarita Burguridis’e ait bahçe için tarımsal elektrik izni verilmesi olayıyla ilgili yaptığı soruşturmada, Margarita Burguridis’e Elektriğin kriterler dışında olduğu sonucuna vardığını bildirdiler.


Bilindiği üzere, DİSİ Milletvekili Hristos Burguridis’in eşine, çiftcilere sağlanan düşük ücretli elektrik hakkında yararlanma izni verilmiş, bu izin tepkilere neden olmuştu.


Habere göre, Rum Tarım Bakanlığı, Burguridis’in eşi Margarita’nın sürekli olarak tarım ile uğraşmamasına bağlı olarak izni kriter dışı buldu.


Dün bir basın toplantısı düzenleyen Hristos Burguridis, hükümet partilerinin, siyasi karar yöntemiyle, muhalefeti ve üyelerini yaralamaya çalıştığını söyledi.


Burguridis, eşine  tarımsal elektrik izni verilmesi konusundaki gürültünün, hükümete mensup kişilerin skandallarının örtbas edilmesi çabasıyla kopartıldığını belirtti.


Burguridis olayın kışkırtıcısı olarak, Rum Ticaret, Sanayi ve Turizm Bakanı Yorgos Lillikas’ın ismini verdi.


Burguridis bir ay önce Tarım Bakanı ile yaptığı telefon görüşmesinde, Tarım Bakanı’nın Lillikas’ın konu üzerinde durduğu ve belgeleri istediği yönünde kendisine bilgi verdiğini söyledi.


Olayın geçmisiyle ilgili açıklamalara da değinen Burguridis, eşinin hak sahibi olduğunu ve kanunların öngördüğü koşulları yerine getirdiğini de ifade ederek “başvuruyu inceleyen memur, bazı şeyleri eksik bırakmışsa bu eşimin hak sahibi olmadığı anlamına gelmez” dedi.


İzni veren memurla, akraba olduğu yönündeki iddiaları da yanıtlayan Burguridis, “Ziraat mühendisi ve bölge sorumlusu olan memur, bahçeleri takip eden kişi olarak tabii ki arkadaşımızdır. Evlendiği zaman, sağdıcı olmuştum, birçoğuna sağdıclık yaptım. Ancak erken zaman içerisinde kendisiyle dostluk ilişkisinde bulunmadım” dedi.


AKEL Basın Sözcüsü Antros Kiprianu’nun açıklamalarına değinen Burguridis, kendisine ahlak dersi verecek olan en son kişilerin AKEL’ciler olduğunu söyledi.


Gazete, partilerin olayla ilgili açıklamalarına da yer verdi.


Habere göre, AKEL yaptığı yazılı açıklamada, suçlamaların Tarım Bakanlığı’nın soruşturma sonucuyla doğrulandığını belirterek bunun gerek Burguridis gerekse DİSİ açısından ciddi bir etik sorunu olduğunu da ifade etti.


K.S. EDEK  ise, siyasi sorumluluğunu üstlenmesi yönünde Burguridis’e çağrıda bulundu.  


FUHUŞ’TA ARTIŞ


ALİTHİA ve diğer gazeteler, Rum Polisi Harekat Daire Başkan Yardımcısı Sotiris Haralambus’un dünkü açıklamasına dayanarak; Rum polisinin 2005 yılı içinde; Güney Kıbrıs’ta internet aracılığıyla çocuk pornosuna karışmış olan 13 kişi aleyhine, mahkeme emriyle kovuşturma başlatıldığını bildirdiler.


Habere göre Haralambus Rum Meclisi Cürümler komitesi’nin dünkü birleşiminde yaptığı konuşmada;  Rum polisinin halen benzer 20 davayı daha takip etmekte olduğunu söyledi ve şu anda Güney Kıbrsıs’ta bilgisayar ve internet üzerinden de fuhuş yapılmakta olduğunu söyledi.


Haralambus; pornoyla alakalı hizmet sundukları  yolunda kendi reklamlarını yapan kızları tutukladıklarını açıkladı ve bugün Rum tarafında fuhuşun  gece kulüplerinde sınırlı kalmadığına; birahanelere, masaj salonlarına, evlere, ve hatta yollara yayıldığına dikkat çekti.


Gazete Haralambus’un verdiği bilgilere dayanarak; fuhuşa zorlandıkları yolunda yabancı uyruklu kadınlar tarafından yapılan şikayetlerde büyük bir artış olduğunu, 2001’de bu yönde şikayette bulunan yabancı kadın sayısı 9’ken, 2002’de 7, 2003’te 10, 2004’te 91’e ulaştığını ve bu şikayetlerle ilgisi görülen 194 kişinin tutuklandığını, 2005 yılı içinde yapılan aynı yöndeki şikayet  sayısının da 30 olduğunu belirtti.


KUNDAKLAMA


FİLELEFTHEROS, Lefkoşa’nın bir köyünde bulunan 36 yaşındaki bir kişiye ait VCD-DVD  kiralama mağazasının önceki gece kundaklandığını yazdı.


Gazete, mağazanın alarmının çalması üzerine olay yerine giden mağaza sahibinin dükkanın alev alan ön kısmın söndürdüğünü ve dükkanın cam tabelasının yangın sonucunda kırıldığını belirtirken olaya ilişkin araştırmaların sürdüğünü yazdı.
  
KENDİSİNİ GÖRME ENGELLİ OLARAK TANITAN RUM YAKALANDI


POLİTİS, Rum polisinin Rum Yönetimi’ni uzun yıllardır  görme engelli ve özürlü olduğu yönünde kandıran Lefkoşa’nın Rum kesiminde ikamet etmekte olan 54 yaşındaki Rum’u tutukladığını bildirdi.


Gazete, söz konusu Rum’un görme engelli ve özürlü olduğu gerekçesiyle gerekli araç-gereci sağlamak amacıyla, Engelliler Derneği’ne başvurarak 2 bin 600 KL’lik para yardımı aldığını, daha sonra bu yardımı araç-gereç almak için kullandığını ıspatlayamadığını yazdı.


Habere göre, dün mahkemeye çıkarılan Rum hakkında tanıklık eden kişiler, söz konusu Rum’un gördüğü, okuduğu, yazdığı ve araba kullandığı yönünde bilgi verdiler.


Mahkeme, Rum hakkında sekiz gün tutukluluk emri verdi.


KERAVNOS ECOFİN TOPLANTISINDA


HARAVGİ Ekonomi Eki, Rum Maliye Bakanı Makis Keravnos’un bugün başlayacak olan gayrı resmi AB Maliye Bakanları Konseyi (ECOFİN) toplantısına katılmak amacıyla, bugün Lüksemburg’a hareket edeceğini bildirdi.


“KKTC’DEN SİGARA KAÇIRILIYOR” İDDİASI


SİMERİNİ KKTC’den Rum tarafına sigara kaçakçılığı yapıldığını iddia ettiği haberinde, Mart-Nisan aylarında yalnız 10 vakada Rum makamlarınca verilen para cezasının 4 bin 550 KL olduğunu yazdı.


Gazete, Rum Gümrük İdaresi’nin dün basına yaptığı açıklamaya dayanarak; 2 Kıbrıslı Türk ile 7 Rum’un “kaçakçılık” suçlamasıyla tutuklandığını ve mahkemeye sevk edildiğini, bu kişilere 220 ile bin 600 KL arasında para cezası kesildiğini bir Suriyeli’nin ise 3 ay  hapis cezasına çarptırıldığını yazdı.


LEFKARA’DA BALMUMU HEYKELLERİ MÜZESİ


POLİTİS ve diğer gazeteler, Lafkara’nın merkezine İngiltere’deki “Madame Tusseaud” müzesinin benzeri olan “Fatsa” isimli balmumu heykelleri müzesi (Wax Meseum) açıldığını belirttiler.


Müzenin dün açıldığını yazan gazete, müzede Rus heykeltıraşların yaptığı 150 adet balmumu heykeli bulunduğunu bildirdi.


Habere göre, müzede, Bakır çağından günümüzae kadar olan döneme ait, heykeller bulunuyor, müzede ayrıca Tasos İsaac ile Solomos Solomu’nun öldürüldüğü an balmumu heykelleriyle de canlandırılıyor.


Gazete ayrıca, sözde “Türk işgalinin” heykellerle anlatıldığı, fotoğrafa da yer verdi. Gazetede, Solomos Solomu’nun öldürüldüğü ana ait müzede yer alan görüntü de bulunuyor.


Habere göre, Lefkara Belediye Başkanı Sofoklis Sofokleus, müzenin Kıbrıs tarihinin canlandırılması ve turistik açıdan ürünlerin zenginleştirilmesi amacıyla açıldığını söyledi.


ALİTHİA, müzede EOKA yılları, darbe, sözde “Türk işgali” gibi olayların anlatıldığını yazdı.


HARVARD ÜNİVERSİTESİ İŞBİRLİĞİYLE TOPLANTI


MAHİ, Harvard Üniversitesi Kamu Sağlığı Fakültesi’nin, ABD’deki Rum Örgütleri PSEKA ve Rum Amerikan Federasyonu işbirliğiyle, 9 Mayıs’ta, New York’taki Harvard Club’ta, Çevre ve Kamu sağlığıyla ilgili uluslar arası insiyatif konulu bir toplantı yapıldığını bildirdi.


Toplantının, Rum Yönetimi’nin Harvard Üniversitesiyle imzaladığı işbirliği çerçevesinde yapıldığını yazan gazete, toplantıya ayrıca, Güney Kıbrıs’ın Washington Büyükelçisi Evripidis Evriadis, BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Andreas Mavroyannis, Amerika Başpiskoposu Dimitrios NYU Üniversitesi yetkilisi ve eski Milletvekili John Brademas, Güney Kıbrıs ve Yunanistan Konsolosları, Mavromatis ile  diplomatik yetkililer ve birçok işadamının katıldığını belirtti.


 

679220cookie-checkRum basınından seçmeler / 12 Mayıs

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.