Rum basınından seçmeler / 13 Mayıs 2005

Kıbrıs Rum Basını’nda öne çıkan haberler şöyle:


FİLELEFTHEROS ve diğer gazeteler AB Genişlemeden Sorumlu Olli Rehn  ve Lüksemburg Dışişleri Müsteşarı Nicolas Schmidt’in dünkü toplantısında AB’ın KKTC’yle ilgili doğrudan ticaret tüzüğü  konusunda ilerleme olmasını beklediklerini ancak bunu başaramadıklarını yazdılar.


FİLELEFTHEROS’a göre Rehn ve Schmidt’in dünkü temaslarında Kıbrıs sorununu  tüm yönleriyle ele alındı ancak en fazla  üzerinde durulan konular Maraş’ın iadesi ve AB-KKTC doğrudan ticaretiydi.


Tüm Rum yetkililer Maraş’ın Rumlara iadesinde ısrar etti. İlk önce Rum Yönetimi Başkanı Tasos Papadopulos bunda ısrar etti ve onu Dışişleri Bakanı Yorgo Yakovu ve Meclis Başkanı Dimitris Hristofyas izledi.


Rumların önerisi Maraş’ın kapalı bölgesinin iadesine Mağusa limanının ortak kullanımıydı.
 Gazeteye göre KKTC’deki temaslarında ise iki AB yetkilisine ortak kullanıma evet ancak Maraş’ın iadesine hayır” mesajı iletildi.


Gazeteye göre doğrudan ticarette bir  tür ilerleme bekleyen  AB  yetkililerinin hayal kırıklığı yüzlerinden okunuyordu.


Basın toplantı için Ledra Palace’a gidildiğinde kalabalık heyetten bazı ileri gelenler ayni masalları duymak için geldiler ve hiçbirşey olmadı sözlerini mırıldandı.


Basın toplantısında  konuşurken Kıbrıs’ta  hüküm süren durumla ilgili Rehn’in sözleri dikkat çekiciydi. Uzlaşma önemli bir AB ilkesidir. Kıbrıs’ta bu uzlaşı  ruhunun yer etmesi ve ortakların tarihe daha az, geleceğe ise daha fazla  bakmasını umarım şeklinde konuştu.


Schmidt’in sözleri de dolaylı olarak yakıcıydı. Kıbrıs’ta Avrupa ruhunun eksikliğinden söz etti. Schmidt “Kıbrıs sorununun siyasi olarak çözümlenmesi yolunun açılma zamanı olduğuna inanıyorum. Uzlaşma ve dengeli çözümlerle ilgili Avrupa ruhunu  Kıbrıs’a taşımalıyız.” şeklinde konuştu.


Rum Yönetimi Başkanı Tasos Papadopulos, doğrudan ticaret ve mali yardım tüzükleriyle ilgili olarak Rum tarafının talebinin 259 milyon Euro’luk mali yardımın şartsız  ve başka koşullar öne sürülmeden serbest  bırakılması olduğunu söyledi.


Dışişleri Bakanı Yorgo Yakovu’nun görüşü  de bu yöndeydi. Hükümetin mali yardımı doğrudan ticaret tüzüğünden ayrılmasında ısrar ettiğini belirten Yakovu, AB yetkililerinin bu konuda somut bir öneride bulunmadığını sadece “birçok düşünce” ortaya  attığını söyledi Yakovu “AB yetkilileri iki tüzüğün birbiriyle ilişkilendirilmesinde ısrar ediyor ancak geçmişte olduğu gibi ağırlıkta değil” şeklinde  de konuştu.


Gazeteye göre Rehn  AB Komisyonunun mevcut öneriyi en iyi seçenek olarak gördüğünü yineledi.


Haberde Rum tarafının (Kıbrıs Cumhuriyetini Bye Pass eden)  doğrudan ticaret tüzüğünün onaylanmasını kabul etmesinin söz konusu olmadığı mesajının Meclis Başkanı Dimitris Hristofyas tarafından AB yetkililere iletildiği, Rehn ve Schmidt’in  ise dün KKTC’de Cumhurbaşkanı M. Ali Talat’la da biraraya geldiği belirtildi.


Gazeteye göre Rehn KKTC’deki Eski Rum Mallarıyla ilgili konuyu yorumlarken bütünlüklü bir anlaşmanın ne kadar gerekli olduğuna dikkat çekti.


Rehn, mülkleriyle ilgili durumun adada gerginliği  arttırdığını ve çözümü  zorlaştırdığını  da belirtti.


Gazeteye göre Rehn bugün DİSİ Başkanı Nikos Anastasiadis ve KKTC  Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Serdar Denktaş’la görüşecek.


Daha sonra Kıbrıs Türk Sivil toplum örgüt temsilcileriyle yuvarlak  masa toplantısında biraraya gelecek. Öğleden sonra ise Rum tarafında uluslararası toplantı merkezinde  bir konuşma yapacak. Daha sonra Avrupa günü etkinliklerine katılacak.


Haberde dün akşam sözde “Maraş Belediye Başkanı ve iki Belediye Meclis üyesinin Rehn’e Kapalı Maraş bölgesinin yasal sakinlerine iadesi istenilen bir muhtıra verdiği de belirtildi.


Gazete Rehn’in muhtıranın içeriğini inceleyeceğini belirttiğini de yazdı.


Diğer gazeteler Rehn ve Schmidt’in  dünkü temaslarıyla ilgili haberleri şu başlıklarla yansıttılar.


HARAVGİ Hükümet Kıbrıslı Türklerle ilgili 259 milyon Euro’nun koşulsuz  serbest bırakılmasını talep ediyor. Yakovu Mali Tüzüğün ivedi olarak onaylanması gerektiğine işaret etti.”


Gazeteye göre Yakovu Rehn’e Mali tüzüğün Mayıs sorununa kadar onaya sunulması gerektiğini aksi takdirde öngördüğü  kaynakların kaybedileceği uyarısında da bulundu.
 Gazete  Rehn’in ve Schmidt’in Hristofyas’la  görüşmesinde, Kıbrıs sorununa bütünlüklü bir çzöümün bulunması gereği üzerinde durduklarını, AB’ın ise çözüm bulunmasına aktif şekilde katkı koyacağı güvencesini verdiklerini de yazdı.


ALİTHİA “Doğrudan Ticaret İçin Formül Aranıyor. Rehn ve Schmidt Ticaret ve Maraş Konularında Dengeli Bir Uzlaşma İnceliyor ve Rehn  Schmidt  İki Tüzükte Israrlı”
 SİMERİNİ “Ticarete Karşılık Maraş Tasos; Maraş Sakinlerine İade Ediniz. Hükümet, Doğrudan Ticaretin Maraş’ın İadesinden Geçtiğini Vurguladı.


REHN DOĞRUDAN TİCARETTE ISRARLI 


-MAHİ  “Olli Rehn Uzlaşmaya Çalıştı”
-CYPRUS WEEKLY: (manşetten) “1. Mahkemelere Gitmeyiniz… Rehn, Göçmenlerin Yasal Hareketleri Karşısında Tutum Ortaya koydu”  Gazete  Papadopulos’un  dün Rehn ve Schmidt’e beraberindeki heyetle kabul ettiğine  de dikkat çekti.
-POLİTİS  “Komisyondan Açılır-Kapanır  Paket Rehn ve Schmidt Ticaretin Kabuluyle İlgili Formül Sundu…”


Gazete AB Dönem  Bakanlığı ve Komisyonu doğrudan  ticaretin uygulanması için Rum Yönetimiyle uzlaşma yollarını aradığını ancak Rum tarafının bilinen  tutumunda ısrar etmesiyle bir sonuç alınamadığına dikkat çekti. Haberde AB yetkililerinin hayal kırıklığı içerisinde  olduğu da  vurgulandı.


Gazeteye göre AB yetkilileri Rum Yönetimine doğrudan ticareti denenme amacıyla kabul etmesi telkininde de bulundular ve “herhangi bir çıkarının zedelendiğinin tespit  halinde Brüksel’in bu tüzüğü geri çekmeyi kabul edeceği” söylendi.


Rum Yönetimi ise doğrudan ticareti reddetti ve Mali Tüzüğün bir an önce doğrudan ticartten ayrı tutulup onaylanması gereği üzerinde durdu.

679310cookie-checkRum basınından seçmeler / 13 Mayıs 2005

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.