Rum basınından seçmeler

RUM FUTBOL FEDERASYONU UEFA VE FIFA İLE KIBRISLI TÜRKLERİ GÖRÜŞTÜ
Rum Futbol Federasyonu (KOP) ile UEFA ve FIFA üst düzey yetkilileri arasında dün Zürih’de yapılan toplantıda, “Kıbrıs futbol liglerinin birleştirilmesi” konusunun ele alındığı bildirildi.


FİLELEFTHEROS ve diğer gazetelere göre  KOP Başkanı Kostas Kutsukumnis,  görüşmede Kıbrıs’taki futbol liglerinin birleştirilmesi konusunun ele alındığını söyledi.  FIFA ile UEFA’nın “Kıbrıs’taki tek tanınmış federasyon” KOP’un görüşlerini dikkate aldığını söyleyen Kutsukumnis, liglerin birleşmesine ilişkin bir plan hazırlayarak KOP ve Kıbrıslı Türklere bu planı sunacaklarını kaydetti.


Kutsukumnis, yaklaşık 3 saat süren görüşmede,  liglerin birleşme yöntemleri yanında genel olarak Kıbrıs’taki siyasi durumun da ele alındığını belirterek, “Futbola ilişkin sorunları çözebiliriz, ancak yasal ve siyasi konuları FIFA ve UEFA’nın Rum Yönetimi ile görüşmesi gerekir” şeklinde yaklaşım sergilediklerini anlattı.


Kutsukumnis, KOP’un Kıbrıslı Türklere ilişkin görüşünün “kapımız açıktır, buyurun katılın” şeklinde olduğunu da ekledi.   


***


RMMO MİLİSLERİNİN G3 SİLAHLARI ÇALINDI
 Rum Milli Muhafız Ordusu (RMMO)’da milis olarak görevli bazı kişilerin evlerine giren hırsızların 3 adet silah çaldıkları bildirildi.


SİMERİNİ’nin haberine göre,  Larnaka bölgesindeki iki ayrı köyde 6 Nisan-8 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşen hırsızlık olaylarında  G3 ve HK11 tipi tüfekler  ile 2 boş fişeklik çalındı.


Gazete, hırsızlık olaylarının RMMO ve Rum polisinde endişe yarattığını, Larnaka Polis Müdürü Andreas Krokos’un RMMO milislerine, silahlarını parçalara ayrılmış olarak muhafaza etmeleri çağrısında bulunduğunu belirtti. 


RMMO HABERLERİ
ALİTHİA’ya göre Baf Acemi Er Eğitim Kampı Komutanı Yarbay Neofitos Stilyanu, (Anarita Acemi Er Eğitim Kampüsü’ndeki olaylara ismi karışmıştı) bu kampın komutanlığından uzaklaştırıldı.


Gazete Limasol ve Larnaka Acemi Er Eğitim Kampı Komutanları’nın da buradaki görevlerinden alındığını yazdı.


Gazeteye göre Baf Acemi Er Eğitim Kamp Komutanlığı’na, Limasollu Yarbay Andreas Yeoryiu getirildi.


Larnaka Ken (Acemi Er Eğitim Kampı) Komutanlığı’na Yarbay Ambeya’nın yerine Binbaşı Hristos Psaros, Limasol Ken Komutanlığı’na ise Binbaşı Vrionis’in yerine Binbaşı Fotiu getirildi.


Gazete Baf Ken eski Komutanı’nın nereye atandığının henüz bilinmediğini, ancak bir dizi olaya karışmış olmasına rağmen Savunma Bakanı Kiriakos Mavronikolas’ın desteklediği bir komutan olduğunu da yazdı.


Gazete bir başka haberinde, partizan çıkarlarla orduda tayinler yaptırdığı yönündeki şikayetleri yanıtlayan Mavronikolas’ın yeni bir gaf daha yaptığını yazdı.


Gazeteye göre Mavronikolas şikayetleri yalanlamak için dün basın önüne çıktığında nakillerin her yıl Mayıs-Haziran aylarında yapıldığını ve genellikle rakamın da dokuz yüz civarında olduğunu söyledi.


Gazete Mavronikolas’ın kamuoyunu yanıtlamaya çalıştığını, çünkü normal nakillere ek olarak geçen yıl 900 nakil yapıldığını ve bunun AB seçimleri öncesinde yapıldığını yazdı



***


ULUSLARARASI  TOPLANTI
MAHİ’ye göre Rum Yönetimi AB üyesi  ülkeler ve Türkiye Gümrük Dairesi Genel Müdürleri 72’nci toplantısına  ev sahipliği yapacak.


Gazeteye göre toplantı 12-13 Mayıs’ta Baf’ta “Carol Beoch” otelde  gerçekleştirilecek toplantıda, AB içerisinde gümrük dairelerinin rolü tartışılacak.


Maliye Bakanı Makis Keravnos 11 Mayıs Çarşamba akşamı  katılımcılar onuruna yemek verecek.12 Mayıs günü toplantının açılışını Maliye Bakanlığı Genel Müdürü Hristos  Patsalidis yapacak. 


Toplantıya, Rum Gümrük Dairesi Müdüresi ve KDV Müfettişi bayan Zeta  Emilianidu başkanlık edecek.


Bu arada HARAVGİ Rum Araştırmacı ve Geliştirme Merkezi İntercollege ve “Lyman L. Lemnitge For NATO and  Ev Studies” merkezini Türkiye ve ilişkileriyle ilgili derinliğine   araştırma yapacağını yazdı. 


Gazeteye göre Türkiye, Kanada, G. Kıbrıs, Almanya, Yunanistan, İsrail, İtalya, Rusya, İsviçre  İngiltere ve ABD’de de akademisyenler ve analizciler grubu Türkiye’nin sosyo-ekonomik durumunu AB ve ABD  için önemini irdeleyecekler.


Bu yöndeki seminer 13 Mayıs günü 16:15’te başlayacak.


Gazete daha fazla bilgi için İntercollege’in internet  sayfasına (rdc-i @intercollege.ac.cy)  başvurulabileceğini de yazdı.


RUM AVCILAR EYLEM HAZIRLIĞINDA
FİLELEFTHEROS, Rum Avcılık Federasyonu’nun Rum İçişleri Bakanlığı’nın bazı konulardaki tutumunda değişiklik olana kadar ilk olarak Mağusa bölgesinde daha sonra da diğer kentlerde yol kapatma türünde protesto eylemlerine girişeceklerini yazdı.


Gazete, dün akşam Mağusa’da başlayan protesto eylemlerinin önümüzdeki günlerde genişleyeceğini belirtirken avcıların talepleri arasında üveyik avına izin verilmesi  ve avcı köpeği kullanımı için izin belgesi çıkartılmasını öngören yasanın kaldırılmasının bulunduğunu yazdı.


***


DEĞİRMENLİK ESKİ İLKOKULU YIKTIRILMIYOR
FİLELEFTHEROS ve diğer gazeteler, Değirmenlik’teki eski Rum ilkokulunun yıktırılacağıyla ilgili dünkü basın  haberleri üzerine dün bölgeye Rum gazeteci bir Belediye Meclis üyesinin” ve başka Rumların gittiğini, okul binasının yerinde durduğuna ancak yıkılmaya yüz tuttuğunu tespit ettiklerini yazdı.


SİMERİNİ KKTC Enformasyon Dairesi’nin okulun yıktırılacağıyla ilgili haberleri yalanlayan yazılı açıklamasına da yer verdi.


Gazete, KKTC Enformasyon Dairesi’nin gerçekleri gözleriyle görmeleri için Rum gazetecileri bölgeye davet ettiğine de dikkat çekti.


CYPRUS MAİL haberi “Kıbrıslı Türkler Okulun Yıktırılacağını Yalanladılar..” başlığıyla yansıttı. Değirmenlik Belediye yetkilisi Şevket Öztürmen’in açıklamalarına yer verdi.
 HARAVGİ, Rum İlkokul Öğretmenler Birliği POED’in okulun yıktırılmaması için tüm uluslararası kuruluşlar nezdinde girişimlerde bulunacağıyla ilgili açıklamasına yer verdi.
 Gazete okulun yıktırılacağı söylentiler üzerine sözde “Değirmenlik Belediye Başkanı Mihalakis Savas’ın” Rum Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla BM ve başka kuruluşlarına protesto muhtırlaarı gönderdiğini de yazdı.


***


“MARAŞ’IN KURTARILMASI” İÇİN ETKİNLİK”
 FİLELEFTHEROS, sözde “Maraş Belediyesi”nin birçok kuruluşla işbirliğinde yarın 19.00’da Lefkoşa uluslararası toplantı merkezinde” işgal altındaki şehrin geri alınmasını talep etmek için” etkinlik düzenleyeceğini yazdı.


Gazete, tüm şehirlerden Rumların etkinliğe katılması için otobüsler ayarlandığını da kaydetti.


 


 

679170cookie-checkRum basınından seçmeler

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.