Rum isim hayranlığının sebebi ne?

Girne Belediye Başkanı Sümer Aygın Zeytinlik Festivalinin açılışında Zeytinlik’in eski adı olan Templos’un kullanılmasını dilemiş.
Türkiye’yi örnek gösteren Aygın, bir açılıma öykünmüş olacak ki, “Türkiye’de yerleşim yerlerinin tarihi adlarının yeniden kullanılması yönünde yaşanan gelişmelere paralel olarak burada da tarihi adı “Templos” olan Zeytinlik köyünün, bu ismin yeniden kullanılmasını temenni ederim” demiş!
Sedası hoş gelir, isteyebilir, birilerine şirin görünmek ister, isteyebilir ancak her zaman mütekabiliyet ilkesini benimsemiş biri olarak, bir Türkün Rumca isme dönülmesi adına iç çekerken öte tarafın isim politikasını da tahlil etmesi gerektiğini düşünürüm.
Çok zaman geçmedi, haber gözümün önünde; Kıbrıs Rum Meclisi, geçtiğimiz Temmuz ayında, Güney Kıbrıs’ta yayınlanan her türlü yazılı belgede Kıbrıs’taki yerleşim yerlerinin Türkçe isimlerinin kullanımını yasaklayan yasayı onayladı.
Kıbrıs Rum Kesiminde yayınlanan Fileleftheros gazetesi”‘Ercan’ Havaalanı İsim Olarak da Yasadışı – Değiştirilmiş Yer İsimlerini Benimseyen Herkes Yasaya Karşı” başlıkları altında verdiği haberinde, Rum Meclisi’nin onayladığı yasa uyarınca, Güney Kıbrıs’ta yayımlanan her türlü kitap, harita ve diğer belgelerde, yerleşim yerlerine “Kıbrıs Cumhuriyeti” tarafından verilen isimler dışında hiçbir ismin kullanılamayacağını yazdı.
Hatta o dönem AKEL milletvekili Rum basın mensuplarını uyararak, yasanın geçmesinin ardından “Ercan” ifadesinin kullanılmasının suç unsuru teşkil edeceğini belirtti.
Sayın Aygın’a duyuralım; Bu yasaya göre değiştirilmiş yer isimleri içeren hiçbir belge, harita ve benzeri belgeler Güney Kıbrıs’ta basılamayacak, dolaşıma sokulamayacak ve ithal edilemeyecek. Yasanın aksini uygulayanlara da ceza verilecek!
Yani bizim “Ayorgi, Gazafana, Omorfo, Bellapais” dediğimiz gibi, “Ercan, Girne, Lefkoşa” diyemeyecek Rumlar.
Demek isteyene de ceza verilecek.
Cezaya karşıyım. O yüzden KKTC’de şükür ki böyle bir yasa yok diyorum. Herkes yer isimlerini alıştığı şekilde kullansın lakin biri kalkıp Rum tezine çanak tutarsa şunu söylemem farzdır; Küçümsediğiniz bu isimler, yedi düvel karşısında kazma kürekle zafer kazanmış, toprağa düşmüş fakat toprağını çiğnetmemiş bir milletin koyduğu isimlerdir.
Aygın’ın Rumlar tarafından alkışlanacak hitabetinin asla ve asla barışa katkı koymayacağını söyleyeyim. Zira Rumlara göre egemenlik –bizdeki bazılarının düşündüğü gibi- hamburgerci bayiliği değildir.

1621300cookie-checkRum isim hayranlığının sebebi ne?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.