‘Rum Kesimi barışa engel’

Merkezi Brüksel’de bulunan Uluslararası Kriz Grubu (ICG), ”Kıbrıs Çıkmazı: Bundan Sonrası” başlıklı bir rapor yayımlayarak, adadaki durumun ”çıkmazda” olduğunu belirtti ve çözüme en büyük engelin Kıbrıs Rum kesiminin tavrı ve özellikle Rum lideri Tasos Papadopulos’un izlediği politika olduğunu bildirdi.



Rumların olumsuz yaklaşımının devam etmesi halinde KKTC’nin tanınmasının kaçınılmaz olacağı mesajının verildiği raporda, şöyle denildi:


”Bölünmüş adanın iki toplumlu ve iki kesimli bir temelde yeniden birleşmesini uzun süredir savunmuş olan Kıbrıs Rum toplumu, tam da bunu öngören Annan Planı’nı büyük bir çoğunlukla reddetti. Aynı zamanda Kıbrıs Türk toplumu, geleneksel tercihini ciddi bir şekilde tersine çevirerek yeniden birleşme önerisini destekledi. Referandumun başarısızlığı hala bölünmüş bir Kıbrıs’ın bir hafta sonra Avrupa Birliği (AB) üyeliğine kabul edilmesini engellemedi. Uluslararası toplumun, Annan Planı’na ya da bir türevine hala açık destek vermesine rağmen, mevcut durum hala çıkmazda.”


Raporda, ”Halihazırda üzerinde anlaşma sağlanmış bir çözümün mevcut olmadığı dikkate alınırsa, şu anda bu konuda ilerleme sağlamanın tek yolu, ilgili yerel ve uluslararası tarafların bir dizi tek taraflı adım atması gibi gözükmektedir” denildi. 

688140cookie-check‘Rum Kesimi barışa engel’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.