Rum Kesimi Erdoğan’a kızdı…

Erdoğan’ın, Türkiye’nin AB ile olan katılım müzakerelerindeki enerji başlığının açılmasına Güney Kıbrıs’ın rıza göstermemesi durumunda, AB’nin Nabucco projesinin hayata geçemeyeceği yönünde Brüksel’de yaptığı açıklamasına Rum siyasilerden tepki geldi.

Güneyde yayınlanan Simerini ve diğer gazetelere göre DİSİ Basın Sözcüsü Tasos Mitsopulos, “Erdoğan tarafından yapılan her tehdit türünü” reddettiklerini söyledi.

“Başbakan Erdoğan’ın AB’nin merkezinde bulunduğu zaman daha kışkırtıcı olduğunu” ileri süren Mitsopulos, Erdoğan’ın Brüksel’de AB üyesi ülkeler aleyhine tehditler savurduğunu iddia etti.

DİKO Basın Sözcüsü Fotis Fotiu ise, Erdoğan’ın “tehdidini, kaba ve küstah bir tehdit” olarak nitelendirdi.

Fotiu açıklamasının devamında, “Türkiye’nin, Başbakanı’nın bu davranışıyla, AB devletleri ailesine girme hakkından yoksun kalması gerektiğini kanıtladığını” savundu.

Fotis Fotiu, “Atilla ülkesinin şantajcı davranışlarının kabul edilmemesi gerekir, ayrıca Kıbrıs Cumhuriyeti ve AB kurumları tarafından reddedilmesi gerekir” iddiasında bulundu.

Fotiu, Türkiye’nin “bu tür zihniyetler ve davranışlarla”, önünde AB’ye yönelik açık “caddelerin” bulunduğunu hissetmesinin mümkün olmadığı görüşünü de kaydetti.

KS EDEK Başkanı Yannakis Omiru da, Erdoğan’ın “tehdidinin”, tüm AB üyesi ülkelere yönelik bir “tehdit” olduğunu ileri sürdü.

Omiru, “Kıbrıs’ın münhasır ekonomik bölgesi içerisinde Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenlik haklarından şüphe duyduğu sürece, Kıbrıs Hükümeti’nin, enerji başlığının açılmasına rıza göstermemesi gerektiğini” savundu.

Yannakis Omiru, AB üyelerinin, “küçük bir ülke aleyhine korsanca davranan bir ülke tarafından yapılan bu  tehdidi” kabul etmemesi gerektiği görüşünü de savundu.

EVRO.KO Başkan Yardımcısı Nikos Kutsu ile Rum Çevreciler ve Ekologlar Hareketi ise yaptıkları açıklamalarda, Erdoğan’ın açıklamasını “kışkırtıcı ve şantaj içerikli” olarak nitelendirdiler.

Kutsu, Erdoğan’ın açıklamasına tepkisiz kalan Rum Yönetimi Başkanı ve Hükümet’e, ellerinde hangi yanıt planının bulunduğunu kendilerine açıklaması çağrısında bulundu.

Çevreciler ise, Türkiye’nin; “Kıbrıs”ın egemenlik haklarından şüphe duyduğu sürece enerji başlığının açılmaması gerektiği görüşünü savundu.

1185750cookie-checkRum Kesimi Erdoğan’a kızdı…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.