‘Rum Kesimi samimiyetsiz’

Türkiye’nin adada kalıcı bir barış için Rumların “keyfiyetini sonsuza kadar beklemeyeceğini” vurgulayan Gül, “Son kez denemeliyiz. Bu arada Kıbrıslı Türklere yönelik izolasyon kalkmalı” dedi.


Edinilen bilgilere göre Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Prendergast’a ile görüşmesinde söze “Türkiye adada kalıcı çözüm konusunda son derece kararlı ve samimidir” diyerek başladı.


Dışişleri Bakanı, Türkiye’nin çözüm vizyonunu koruduğunu ve bunun ancak Genel Sekreter Annan’ın iyi niyet misyonu çerçevesinde başarılabileceğine inandıklarını aktardı. Gül’ün en kısa zamanda Annan’ın Kıbrıs raporunun Güvenlik Konseyi’nde kabul edilmesinin beklendiğini vurgulayarak, “Kıbrıslı Türklerin mevcut durumunun sürdürülmesi mümkün değil” mesajını verdiği belirtildi.


Bakan,”Bu Rumların masaya oturmasına yönelik önemli bir adım olur. Baskı oluşturulur. Son kez çözüm görüşmelerini denemeliyiz. Ancak bunun için önce Kıbrıslı Türklere yönelik izolasyon kalkmalı” dedi.


Gül Türkiye’nin Kıbrıs politikası hakkında bilgi vererek, “Bizim iki ayaklı bir stratejimiz var. Bir yandan kapsamlı çözüm görüşmelerine başlamak diğer yandan da Kıbrıslı Türklerin mağduriyetinin ortadan kaldırmak amacıyla izolasyona son verilmesini sağlamak” dedi.


GÜL RUMLARA YÜKLENDİ


Türk Hükümeti’nin politikasının çözüm konusundaki samimiyetini ispat ettiğini vurgulayan Gül yine bir adım önde giderek Başbakan Erdoğan’ın 17 Aralık’tan hemen sonra BM Genel Sekreteri Kofi Annan’a yeni bir çözüm sürecinin başlatılmasını rica ettiğini hatırlattı.


O günden bu yana bu talebi sürekli gündeme getiren tarafından Türkiye olduğunu bildiren Gül, Rum Kesimi’nin ise bunca süreyi ayak sürümekle geçirdiğini iletti. Gül, “Rumların keyfiyetini sonsuza kadar beklemeyeceğiz” uyarısında bulundu. Kıbrıs Türk halkının da beklentilerine işaret eden Dışişleri Bakanı, “Kıbrıs Türk halkı çözüm planına ilişkin tüm kuşku ve korkularına rağmın referandumda evet demiştir. Rumlar da çözümsüzlük istediklerini ıspatlayan oranda hayır demiştir” diye konuştu. “Rumların samimiyetinden kuşkumuz var” diyen Gül’ün Kıbrıs Rum Kesimi’nin iyiniyetli hareket etmediğine ilişkin değerlendirmelerini aktardığı belirtildi.


Gül’ün sözlerini şöyle sürdürdüğü kaydedildi: “Bu kuşkularımızı zaten Sayın Annan da raporunda yer verdiği ifadelerle teyit etmişti. Sayın Annan’ın hazırladığı rapor bunun ispatıdır ve Rumların çözümsüzlük iradesinin kanıtıdır.” Gül ayrıca Rum lideri Papadopoulos’un Rum basınında yayınlanan önkoşullarının yapıcı ve kapsamlı bir çözüm ile çeliştiğini iletti.


“ANNAN PLANI REFERANS”


Gül yeni görüşmelerin başlatılması halinde 30 yılın birikimini yansıtan Annan Planı’nın referans alınması gerektiğini de söyleyerek “Rumlar gündeme getirdikleri önerileriyle kapsamlı çözümün zemini çökertiyor” dedi.

680180cookie-check‘Rum Kesimi samimiyetsiz’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.