Rum Kesimi, yeni Annan Planı’nı sunuyor


Rum Kesimi Yönetimi Başkanı Tasos Papadopulos’un temsilcileri olarak New York’ta bulunan Rum Yönetimi Başkanılığı Siyasi Büro Şefi Tasos Conis ve Rum Yönetimi BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi  Andreas Mavroyannis’in Annan Planı’ndaki değişiklikleri BM’ye sunacakları açıklandı.  


POLİTİS gazetesi; “Annan İçin 16 Başlık – Ulusal Konsey’in 13 ve Tasos’un 3 Maddesi” başlığıyla manşetten verdiği haberinde bir kısmını aktardığı raporun özeti şöyle:


ÇÖZÜMÜN HAYATA GEÇİRİLMESİ: Çözümün Türkiye tarafından hayata geçirilmesini güvence altına alacak yabanncıların garantilerinin ve gerekli mekanizmaların oluşturulması.
GÜVENLİK: Garantör güçlerin tek yanlı müdahale haklarının kaldırılması. AB’nin eklenmesiyle, garantör güçlerin  genişletilmesi de düşünülüyor.
ORDU: Bütün askerlerin Kıbrıs’tan tamamen çekilmesi (Türkiye’nin ve Yunanistan’ın askeri kontenjanlarının her ikisinin birden). Bu noktada Kıbrıs Rum tarafı; 15 yıllık bir takvimle adanın tam askersizleştirilmesini öngören 4. Annan planının maddelerini kastediyor görünüyor.
YERLEŞİKLER: Kıbrıs’ta kalacak olan yerleşiklerin tam sayısının belirlenmesi ve geriye kalanların tamamının gitmesinin güvence altına alınması. Yerleşiklerin gelecekte gelişleri konusunda da düzenleme yapılması gerekecek.
TOPRAK İADESİ: Kıbrıs Rum tarafına toprak iadesine ve Kıbrıslı Rumlar’ın Türk idaresi altında geri dönüşlerine ilişkin takvimlerin kısaltılması
MÜLKLER: 5’nci Annan planının mülklerle ilgili  maddelerinin detaylı şekilde müzakere edilmesi ve yeniden planlanması. İşgal bölgelerindeki inşaat patlamasıyla ortaya çıkan konunun da düzenlenmesi.
EKONOMİ: Üniter ekonomi ve üniter para politikasının sağlanması. Buradaki mantık; AB üyesi bir ülkenin iki vitesli ekonomiye sahip olamayacağıdır.
ERK YAPILARI: Ortak devlet kurumlarının idaresindeki siyasi eşitlik mantığının somut olarak müzakereye sunulması isteniyor. Karar alınması prosedüründeki veto hakkı, devlet mekanizmasını işlemez hale getirir. Amerikalılar’ın; Cumhurbaşkanı ve Cumhurbaşkan Yardımcısının doğrudan halk tarafından seçilmesini incelemeye niyetli olmaları olgusu Kıbrıs Rum tarafı için olumludur.  Bu iki üst düzey yetkili; Başkanlık Konseyi üyesi olacak ve münavebe edecekler.
KITA SAHANLIĞI: Kıbrıs Rum tarafı; Kıbrıs’ın kıta sahanlığının bütün komşu ülkelerle (Türkiye ve İsrail’le de) uluslararası anlaşmalar temelinde kesin olarak belirlenmesini istiyor.  Bu konunun açıkça siyasi ve ekonomik önemi var ve de adanın ; bölgedeki  deniz altındaki petrol yataklarındaki haklarını güvence altına alacak.
KRİTİK YÜZDE 80: Lefkoşa’nın nihai müzakere tezleri  BM’ye sunulmuyor. Kofi Annan’ın ne talep edildiğine ilişkin net bir görüntüye sahip olabilmesi için konular genel şekilde ortaya konuluyor.  Başlangıçtaki değerlendirme; önerilen değişiklik bölgelerinin  Annan planının felsefesini değiştirmediği şeklindeyken; bu tezlerin yüzde 80’i  Türk tarafınca kabul edilebileceği hesap ediliyor. Başkanın temsilcileri Prendergast’tan; Kıbrıslı Türkler’e ve Türkiye’ye, üzerinde uzlaşılmış bir çözüm istiyorlarsa, onların da bazı tavizler vermesi gerekeceğini net şekilde iletmesini talep ediyorlar.”

679570cookie-checkRum Kesimi, yeni Annan Planı’nı sunuyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.