Rum Kesimi’nden Lokmacı Kapısı’na onay

Talat ile Hristofyas’ın 21 Mart Cuma günü yaptığı görüşmede, teknik hazırlıklar tamamlanır tamamlanmaz açılması kararlaştırılan Lefkoşa’daki Lokmacı Kapısı konusunda Türk tarafının tüm şartlarının kabul edildiği öğrenildi.


Lokmacı’nın (Ledra Caddesi) açılışı hakkında Türk tarafının öne sürdüğü şartların kabul edilmesi suretiyle, söz konusu kapının açılması yönünde önemli bir adım atıldı. Buna göre, Türk askeri faaliyetleri bölgede aynen devam edecek ve BM tarafından yapılacak mayın arama çalışmaları Türk istihkam ve patlayıcı madde uzmanları nezaretinde yapılacak.
Türk tarafındaki binaların bakım-onarım faaliyetleri, Lefkoşa Türk Belediyesi eşgüdümünde Türk müteahhitler tarafından yerine getirilecek.


Varılan mutabakat uyarınca, BM Barış Gücü (UNFICYP) askerleri eskiden olduğu gibi Yeşil Hat olarak bilinen ara bölgedeki devriye görevlerine devam edecek.


KKTC Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Hasan Erçakıca, bugünkü basın brifinginde, Lokmacı’nın açılmasıyla ilgili yapılacak çalışmaların iki kategoride toplandığını; geçiş güzergahında yeni bir mayın taraması çalışması yapılacağını ve bölgenin yayaların geçişi için güvenli hale getirileceğini söylemişti.


Erçakıca, mayın taraması konusunda, KKTC Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı ile BM Barış Gücü’nün (UNFCYP) bugün temas edeceğini, bu temasta mayın temizleme çalışmalarının bir prosedüre bağlanmasını beklediklerini belirtmişti.

707200cookie-checkRum Kesimi’nden Lokmacı Kapısı’na onay

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.