Rum Kesimi’ne inat Hellim Festivali

Hellim üreticileri ile Kıbrıs Türk Sanayi Odası,  Hellim’in “Halloumi” olarak tescil edilmesi ve bu üründe yetkili kurumun Rum Tarım Bakanlığı olması ile ilgili Rum girişimlerini engellemek amacıyla, Türk tarafının AB nezdinde yaptığı itirazı Avrupa Birliği ülkeleri ile Güney Kıbrıs’a duyurmak için bugün ara bölgede basın toplantılı Hellim Festivali düzenledi.


TAK’ın akdardığına göre; Kıbrıs Türk Sanayi Odası, Kıbrıs Türk Süt ve Süt Mamulleri İmalatçıları Birliği ile Süt ve Sıvı Yağ Ürünleri Üretim ve Pazarlama Kooperatifi Ltd. (Koop Süt)’ün işbirliği ile ara bölgedeki Ledra Palace yakınlarında gerçekleştirilen etkinliğe, Tarım Bakanı Önder Sennaroğlu da katıldı.


Etkinliğe, hem KKTC hem de Güney Kıbrıs basını büyük ilgi gösterdi.


Katılanlara hellim ikramı yapılan ve folklor gösterisi sunulan etkinlikte yapılan konuşmalarda, ihraç konusu hellim için denetim ve onay verecek kurumun, Rum yönetimi bünyesinde olmasının kabul edilemez olduğu vurgulandı.


Tarım Bakanı Önder Sennaroğlu etkinlikte basına yaptığı kısa açıklamada, hellimin denetim ve onayı ile ilgili yetkili merciinin Rum Tarım Bakanlığı olması yönündeki talebin, Rum tarafının Avrupa Komisyonu’na yaptığı başvurusunda en önemli unsur olduğunu söyledi.


“KABUL EDİLEMEZ”


“Bu bizim için asla kabul edilemez bir tutumdur, çünkü Rum Tarım Bakanlığı’nın KKTC sınırları içerisinde hiçbir yetkisi yoktur” diyen Sennaroğlu, KKTC’nin; bu çerçevedeki bir yetkinin Kıbrıs Türk Sanayi Odası’na da verilmesi için talepte bulunduğunu söyledi.


Kıbrıs Türk Sanayi Odası Başkanı Salih Tunar da, basın açıklaması öncesi verdiği bilgide, Rum Peynir Üreticileri Birliği’nin hellimin bölgesel tescili için Avrupa Komisyonu nezdinde yaptığı başvurunun, 2 yıllık bir süreç olduğunu, bunun için bir aylık bir itiraz süresi verildiğini, bu süre içerisinde Kıbrıs Türk Sanayi Odası ve Kıbrıs Türk Süt ve Süt Mamulleri İmalatçıları Birliği tarafından gerekli itirazın AB nezdinde yapıldığını kaydetti.


“20 MİLYON DOLARLIK HELLİM İHRAÇ EDİLDİ”


Başta Arap ülkeleri olmak üzere KKTC’den 2006 yılında 20 milyon ABD Doları tutarında hellim ihraç edildiğine, bunun; KKTC’den yapılan ihracın yaklaşık üçte birine denk geldiğine dikkat çeken Tunar,  Rum yönetiminin; girişiminin başarılı olması halinde, Arap ülkelerine yapılan ihracata bile müdahale edebileceklerinin altını çizdi.


Salih Tunar, etkinlikte yaptığı açılış konuşmasında ise, hellimin; Kıbrıslı Türkler ile Rumların ortak  ürünü olduğunu belirterek, Rum Peynir Üreticileri Birliği’nin, AB’ye yaptığı müracaatta, Hellim’in


“Halloumi” olarak tescil edilmesini ve kontrol mekanizmasının da Kıbrıs Rum Tarım Bakanlığı’na verilmesini istediklerini anlattı. 


Tunar, söz konusu ürünün isminin, sadece “Halloumi” değil “Hellim” de olduğunu ve Güney Kıbrıs’ın Kuzey Kıbrıs üzerinde kontrolü olamayacağını kaydetti. 


Bu arada hem Türkçe hem de İngilizce olarak yazılı ortak basın açıklaması yapılan etkinlikte, metnin Türkçesini Koop Süt Müdürü Salih Yücesoylu, İngilizcesini ise Kıbrıs Türk Sanayi Odası Başkanı Salih Tunar okudu.


“EN ÖNEMLİ KONU KONTROL MEKANİZMASININ RUMLARA VERİLMESİ”


Kıbrıs Türk Sanayi Odası, Kıbrıs Türk Süt ve Süt Mamulleri İmalatçılar Birliği ile Süt ve Sıvı Yağ Ürünleri Üretim ve Pazarlama Kooperatifi Ltd şirketi tarafından hazırlanan ortak basın açıklamasında, Rum tarafının geleneksel Hellim ürününün tescili için AB nezdinde tek yanlı girişimde bulunduğu hatırlatılarak, “Kıbrıs Türk tarafı olarak belirtmek istiyoruz ki hellimimize sonuna kadar sahip çıkacağız” denildi


Hellimin tescili konusunda yapılan başvuruda, Kıbrıs Türk Sanayi Odası ve hellim üreticilerinin bazı kaygıları bulunduğu ifade edilen açıklamada, Kıbrıs’ın iki resmi dili olduğundan hellim tescilinin hem “Hellim” hem de ”Halloumi” olarak yapılması gerektiği kaydedildi.


Hellimin ihracı için denetim ve onayı verecek olan kurumun Güney Kıbrıs’ta olmasının ise, KKTC’den hiçbir ülkeye hellim ihracı yapılamayacağı anlamına geldiği kaydedilen açıklamada, Rum yönetiminin Kuzey’de kontrolü olmaması nedeniyle denetim ve onay işlemlerinin yapılması için Kıbrıs Türk Sanayi Odası’na da yetki verilmesi gerektiğinin altı çizildi.


Kıbrıslı Türk ve Rumlar’ın geleneksel ürünü olan hellimin en önemli özelliklerinden birinin koyun ve keçi sütünden yapılmış olması olduğuna dikkat çekilen bildiride, “Hellim inek, koyun ve keçi sütünden yapılır” deyip koyun ve keçi sütü oranını belirmemenin yanlış olacağı kaydedilerek, “Bu ticari kaygı, geleneksel ürünümüz ve kültürümüze haksızlıktır” denildi.


Bildiride, ürün üzerine “hellime taze ve kuru nane katılır” ibaresinin kullanılmasının da yanlış olduğu, bunun tercihe göre olması gerektiği kaydedildi.  


En önemli konunun; hellim için denetim yapacak ve onayı verecek merci konusu olduğu ifade edilen bildiride, bu konuda yetkili merciinin; Güney Kıbrıs’ta olmasının, KKTC’deki hayvancılık sektörünün büyük darbe yemesi anlamına geleceği vurgulandı.


Bildiride, ”Bu konuda AB yetkili organlarının çözüm olana kadar, biz Kıbrıslı Türklerin hellim ihraç edebilmesi için önümüzü açacak tedbirleri bulacağına inanıyoruz” denildi.

698110cookie-checkRum Kesimi’ne inat Hellim Festivali

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.