Rum Kesimi’nin ‘mülkiyet’ endişesi

Fileleftheros “Brüksel Aracılığıyla Mülkiyete Mezar Taşı” başlığıyla yansıttığı haberinde Türkiye’nin; Stefan Fule’nin de desteğiyle, AİHM’in Taşınmaz Mal Komisyonu’nu tanıma kararının Avrupa Komisyonu’nun beklenmekte olan raporunda kaydedilmesini yoluna koyarak, Rumların KKTC’de kalan eski mallarının üzerine “mezar taşı koymaya çalıştığını” iddia etti.

Gazete edindiği bilgilere dayanarak AİHM kararının Komisyon’un Türkiye’yle ilgili yıllık raporunda kaydedilmesi konusunun en üst bürokratik düzeyde görüşüldüğünü yazdı ve Fule’nin bir mesai arkadaşının; AİHM kararını kaydetmenin Komisyon’un yükümlülüğü olduğu görüşünde olduğunu belirtti.

Habere göre gelişmeleri yakından takip etmekte olan yabancı bir temsilciliğin bilgi notunda bu çabanın; Taşınmaz Mal Komisyonu’na; AB tarafından tanınan gayrı resmi bir statü kazandırmak amacıyla AİHM kararının bir AB belgesinde tanınması olduğunu, bunun da Komisyon raporu şemsiyesi altında başarılabileceğine inanıldığını kaydetti.

Öte yandan Simerini hukukçu DİKO Milletvekili Andreas Angelidis’le yaptığı mülakatı “Mülkiyet AİHM’de Bitmiyor… Andreas Angelidis. Hukuk Dışı ve Haksız Karara Tepki Yöntemleri Var” başlığıyla yansıttı.

Gazeteye göre Angelidis AİHM’in Taşınmaz Mal Komisyonu’nu Rumlar için AİHM’e gitmeden önce tüketilmesi gereken iç hukuk imkanı olarak tanıma kararına; AB üyesi ülke ve AB vatandaşları sıfatlarından kaynaklanan haklarını kullanarak yanıt verebilecekleri görüşünü ortaya koydu.

Mülakatında, Türkiye’nin Taşınmaz Mal Komisyonu’nun AİHM tarafından tanınmasını; KKTC Cumhuriyet Meclisi’nde ihdas edilen bir yasa ile sorumluluk almak suretiyle başardığını söyleyen Angelidis şu anda “geçici olarak” Lefkoşa’nın Rum kesiminde ve Larnaka’da faaliyet gösterdiklerini iddia ettiği sözde “Girne” ve “Mağusa” Kaza mahkemelerinde davalar açılmak suretiyle Türkiye’nin karşısına çıkılabileceğini savundu.

Angelidis bu yöntemin; pasif savunma değil, atak talepkarlık yöntemi olarak incelenebileceğini, bunun yapılması gerektiğini de söyledi.

1502110cookie-checkRum Kesimi’nin ‘mülkiyet’ endişesi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.