Rum kesiminin silahlanmasına dikkat

Ancak bazı ülkeler, silahlanma faaliyetlerine ülkenin çok büyük kaynaklarını ayırmakta ve aşırı silahlanmaya diğer ülkelere saldırı amacıyla başvurmaktadırlar.


Kıbrıs Rum Yönetimi de uzun süredir devam eden aşırı silahlanma arayışı ve son yıllardaki aşırı silahlanma pratiği ile Kıbrıs adasını serseri bir mayına çevirme hazırlığı içindedir. 


Rumların aşırı silahlanması ve bu çabalarının Yunanistan’dan büyük destek görmesi, KKTC sivil ve askeri yetkilileri tarafından gerekli önlemlerin alınmasının sağlanması açısından çok önemsenmelidir.


1998 yılında ile Rumlar aramızda çıkan S-300 füze krizinin atlatılmasından bu yana, Rumların aşırı silahlanmasının fazla dikkatimizi çekmediğini görüyoruz.


Aşırı Rum silahlanması, Kıbrıs adasında barışın ve güvenliğin en büyük tehditlerinden birisi olarak karşımıza çıkıyor. Çünkü bu silahlanma, kendilerini korumaya yönelik değil, “işgal altında” olduğunu iddia ettikleri topraklarımızı ele geçirmeye dönük “saldırı amaçlı” bir silahlanmadır.


Şu açıkça bilinmelidir ki, Rumlar, Kıbrıs Türkü’nü ve Türkiye’yi güçsüz bulduğu ilk fırsatta, askeri müdahale ile adayı yeniden çatışma noktasına getirmeyi planlamaktadırlar.


2005 yılı sonlarında Rum yönetiminin Rusya ve Çin’den yeni top ve tanklar almak için 100 milyon Kıbrıs Lirası kadar bütçe ayırdığı haberleri, Rum gazetesi Politis’te haber olarak yer almıştı.


Yunanistan’ın da başta M-48 tankları olmak üzere gizli biçimde Rum yönetiminin silahlanmasına yardımcı olduğu biliniyor. Bu tankların RMMO envanterinde bulunduğu artık saklanmıyor.


Yunanistan’ın aşırı Rum silahlanmasını her yolla desteklediği de bilinen bir gerçek. 2004 yılında Yunanistan’a verilen bazı ABD silahlarının Rum yönetimine hibe edildiği anlaşılmış ve ABD tarafından silahların iade edilmesi konusunda Yunanistan uyarılmıştı. Bunun üzerine bazı silahlar Yunanistan’a geri gönderilmişti.


Rum Milli Muhafız Ordusu (RMMO)’nun Yunanistan tarafından sürekli biçimde desteklendiği ve Rum-Yunan Ortak savunma doktrini gereğince 2005  yılından başlayarak Rum ordusunun 5 yıl içinde yeni silahlar ile donatılacağı konusunda planlar yapıldığı ve kararlar alındığı, en üst düzeydeki Rum yetkililer tarafından ifade edilmiştir.


Rum Simerini gazetesinin geçen yıl sonlarındaki bir haberinde, Rum yönetiminin 2007 yılından başlayarak yeni silah sistemleri alımını planladığı ve 2007 silahlanma programının yetkililer tarafından Rum meclisinden bile gizlendiği açıklanmıştı.


Nikiforos 2007 askeri tatbikatlarında ellerindeki saldırı amaçlı silahları, silahlı helikopterleri ve tankları sergileyen Rumlar, kime karşı ve ne için aşırı biçimde silahlandıklarını ortaya koymaktan da çekinmemektedirler.


KKTC Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Hasan Erçakıca’nın çok doğru biçimde ifade ettiği gibi, Rumlar, “seferi personel” adı altında sivilleri de silahlandırmakta ve bu silahları sivillerin zimmetine vererek “militarist bir toplum” yaratmaya çalışmaktadırlar.


Türkiye ve Kıbrıs Türkleri olarak uyanık olunmalı ve her fırsatta adayı bir çatışma noktasına getirmekten çekinmeyecek olan Rumların aşırı silahlanması konusunda duyarlı davranılmalıdır.


Unutmayalım ki, bir ülkeye, beceriksiz yöneticilerden daha çok, ilgisiz bir halk zarar verir.


 

703570cookie-checkRum kesiminin silahlanmasına dikkat

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.