Rum Rus aşkı bitiyor mu?

Avrupa Birliği’nin “10 milyar Euroluk kurtarma paketimiz karşılığında bankalarındaki mevduatlara vergi koyacaksın” şartı üzerine kırk satır mı kırk katır mı ikilemine giren Rumlar AB’nin dayatmasını kabul etmedi.

Etmeye etmedi ama kurt düştü bir kere. En çokta Rum bankalarında yaklaşık 25 milyar Euro mevduat bulundurduğu tahmin edilen Rus vatandaşları tedirgin. Çünkü AB’nin bu şartı (yüzde 10’luk kesintiyle) 2 ila 2 buçuk milyar doların Ruslardan alınıp Rum kesimine aktarılması anlamına geliyor ki buna rıza göstermeyecekleri belliydi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin AB’nin şartını haksız ve tehlikeli olarak nitelendirirken, Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev, Rusya’nın Kıbrıs ile ilişkilerini gözden geçirmek zorunda kalacağı uyarısında bulundu. Öte yandan Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov Rusya’yı ilgilendiren kararın Rusya’nın gıyabında alınmasından şikayet etti!

(Güney Kıbrıs’la ilgili olarak alınan kararı kendi gıyaplarında olarak nitelendirecek kadar iç içe bir ekonomi görüyoruz burada. )

Rum basınından elde ettiğimiz bilgilere göre Rumların o meşum gecesinde Ruslar da en az Rumlar kadar üzgündü (!) Kremlin Basın Sözcüsü Dmitry Peskov, Putin’in acil toplantı yaptığını kaydederken,Rusya Başbakanı Medvedev“bu gelişmeden bazı sonuçlar çıkarmalıyız. İstişarelere devam edeceğiz, ancak tezimizi gözden geçirmek zorunda kalacağız” dedi.Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov ise yaptığı açıklamada, Eurozone’un Kıbrıs’taki mevduatlara vergi koyma kararının, Moskova ile istişare edilmeden alındığını söyledi.

Yukarıdaki ifadelerden de anlaşılacağı üzere Rumlarla Ruslar arasındaki “tamamen duygusal” ilişki AB yüzünden kopma noktasına gelmiş durumda. Fileleftheros Gazetesi yazarlarından Kostas Venizelos bununla ilgili olarak şöyle diyor: “Moskova yıllardır Kıbrıs sorununda Kıbrıs’ın en temel dayanağıdır ve Güvenlik Konseyinde Kıbrıs için birçok mücadele verdi. Üçüncü tarafların Kıbrıs sorunundaki uygulamalarını veto etti ve milli davamızla ilgili kararların oluşturulmasında önemli rol oynadı. Son gelişmelerin ardından bu tutum değişecek mi? Bunu hep birlikte göreceğiz.”

***

Yukarıda yazdıklarımız madalyonun bir yüzü. (Görmemizi istedikleri yüzü de diyebiliriz.) Hadi birde arkasını çevirelim. Fileleftheros Gazetesi yazarı PetrosTheoharidis Güney Kıbrıs’ın ekonomik destek karşılığında Rusya ile işbirliğine ilişkin tüm olasılıkların açık olduğunu söylüyor.
Bunun Türkçesi şu: Ruslar Rumların bu durumunu kullanarak gaz anlaşmalarındaki paylarını artıracak. ZatenTheoharidis’in “Eurogroup’un kararı, hali hazırda planlanan, ön çalışmaları yapılan ve Cumartesi günü başlayan yeni hareketlerle ilgisi olmayan süreçleri hızlandırmış görünüyor. Temaslar yalnızca Gazprom’la ilgili değil, enerji alanında diğer dev Rus şirketleri ile de ilgilidir. Dikkatler şu anda, Kıbrıs’ın bankacılık sektörüne güçlü ekonomik destek sağlanmasıyla, önemli Rus enerji şirketlerinin Kıbrıs’ın Münhasır Ekonomik Bölgesinde rol oynamasına götürecek zincirleme hareke ve anlaşmalara odaklanıyor” ifadeleri küsmüş gibi görünen Rusların aslında bu krizi nimete çevirmek istediğini açıklıyor. (Yarın bir gün Rum bankalarını, Rum kurum ve kuruluşlarını Ruslar üç paraya almaya kalkarsa şaşırmayalım.)
Peki Rumlar kendi malını satmaya satar da, Türklerinde hakkı olan gazı gasp ederek tek yanlı satar mı? Satar. YorgosLillikas’ın sunduğu öneriler üretime dayalı bir ekonomisi olmayan Rum’un mirasyedi tavrını ortaya koyuyor. Satalım, yiyelim!

Lilikas’ın önerileri şunlar: “Hükümet uluslararası şirketlere 12. Parselin doğal gazının önceden satılması olasılığını incelemeleri için çağrıda bulunsun. Devlet KRETİK’in (Devlet Hidrokarbon Şirketi) 10 yıllık tahvili karşılığında, Kıbrıslı mevduat sahiplerinden iç borçlanma yapsın. (Bu borç, bizi Troyka’dan kurtarmaya yetecek.)”
Görüldüğü üzere Güneydeki ekonomik sıkıntı anlaşma beklentilerimize cevap verecek gibi görünmüyor. Rumlar “ben marazımdan ne yaptığımı biliyormuyum”un ardına sığınarak Kıbrıslı Türklerin haklarını başka ülkelerle anlaşma şartı olarak masaya koyacak. Sonra ne mi olacak? Kuyuyu derin kazdıkları için içinden çıkamayacaklar.

1620980cookie-checkRum Rus aşkı bitiyor mu?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.