Rum seçiminde ilk Türk aday

Türkler yerel ve genel seçimlerde aday olabiliyor. Dokuz yıldır Ada’nın güneyinde yaşayan Kıbrıslı Türk şair Neşe Yaşin, Birleşik Demokratlar Hareketi’nden milletvekili adayı olacağını açıkladı.


Birleşik Demokratlar Hareketi EDİ, Nisan 2004’te, Ada’nın yeniden birleştirilmesini öngören Annan planı için yapılan referandumda “Evet” kampanyası yürütmüştü. 1960 Anayasası Kıbrıs’ta iki toplumun temsilcilerinin ayrı seçimlerle belirlenmesini öngörüyordu.


Ancak geçtiğimiz yıllarda bir Kıbrıslı Türk’ün Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne açtığı dava sonucu yasada değişklik yapıldı. Buna göre Güney’de yaşayan 2 bine yakın Türk de tüm seçimlerde oy kullanabilecek. Türkler yerel ve genel seçimlere aday da olabiliyor.


CUMHURBAŞKANLIĞINA ADAY OLAMIYOR


Lefkoşa’daki Kıbrıs Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olan Neşe Yaşın, BBC Türkçe’nin sorularını yanıtlarken, aday olma gerekçesini ”Bir partiye, Birleşik Demokratlar’a destek vermek için aday oldum. Çok cesur insanlar. Barış ve Kıbrıs’ın birleşmesi için çok zor koşullarda mücadele ediyorlar. Ben de onlara destek vermek istiyorum” diye açıkladı.


Temsilciler Meclisi’ne ilk defa bir Türk’ün aday olduğunu anımsatan Yaşın, ”İlk kez bir Türk Rumlardan oy talep ediyor” dedi.


Seçilme şansının oldukça az olduğunu, ama bir sürpriz de yaşanabileceğini belirten Yaşın, adaylığına yönelik tepkileri şöyle aktardı:


”Benim adaylığım Kıbrıslı Türkler’in Kıbrıs Cumhuriyeti içindeki toplumsal haklarıyla ya da Papadopulos’un Kıbrıslı Türkleri Kıbrıs Cumhuriyeti içinde asimile etme politikasıyla ilgili değil.”


”Bu tamamen yurttaşlık temelinde bir adaylık. Çünkü ben yıllardır burada yaşıyorum. Vergimi veriyorum, yani bir yurttaşım burada. Tabii bir Kıbrıslı Türk’üm burada bir başka sorun da var. Kıbrıs Cumhuriyeti benim vizyonum değil. Yani ben birleşik, federal bir Kıbrıs istiyorum. ‘Ama burada da, aday olarak sesimi duyurmak istiyorum. Kuzey’den olumlu tepkiler aldım, ama biraz sadece bazı kaygılar vardı, ama ben de ikna ettiğimi düşünüyorum pek çok insanı.”


Kıbrıs Temsilciler Meclisi’nde 80 sandalye bulunuyor. Ancak bu üyeliklerden 24’ü Kıbrıslı Türkler için boş tutuluyor. 1960’ta kurulan Kıbrıs Cumhuriyeti’nde Türkler ve Rumlar 7’ye 3 oranında temsil ediliyordu. Ortaklığın bozulduğu 1963’ten bu yana Meclis’te Türkler temsil edilmiyor. (BBC Türkçe)

687520cookie-checkRum seçiminde ilk Türk aday

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.