Rum Siyasiler arasında çatlak

Kıbrıs (Rum) Cumhuriyeti Başkanlığı Siyasi Büro Şefi Tasos Çionis, Pazar günü “Fileleftheros” gazetesinde yayımlanan söyleşisinde “Annan Planı’nın müzakerelerin zeminini oluşturduğu tezinin Kıbrıs Rum tarafına sorunlar yaratabileceği ve Kıbrıs Rum tarafını tuzağa düşürebileceği”ni vurguladıktan sonra sözlerine devamla “yeni bir müzakere sürecinde iki tarafın da Annan planındaki bazı noktalar üzerinde herhangi bir değişiklik yapılması konusunda anlaşmaları gerekeceğini, ancak bunun başarılamaması durumunda Kıbrıs Rum tarafının tuzağa düşebileceğini, yani 5.ci Annan planının olduğu gibi kalabileceğini” dile getirdi.


Arkasından Çionis, “Kıbrıs Rum tarafının talep edeceği veya elde edeceği her kazanım karşılığında Türk tarafının da buna denk bir değişiklik talep etmesinin Rum tarafının tuzağa düşmesi anlamına geldiğini” iddia edince de Güney Kıbrıs’ta yer yerinden oynadı.


Yıllardır adada Türklerle birlikte ortak bir devlet kurmayı benimsemiş gözüken ama 24 Nisan 2004 Referandumunda taraftarlarına “HAYIR” çağrısı yapan hükümetin büyük ortağı AKEL bu sözlere çok bozuldu.


AKEL Merkez Komitesi hemen toplandı ve toplantı sonunda Genel Sekreteri Dimitris Hristofyas yaptığı açıklama ile sert bir biçimde  Çionis’i eleştirdi. Çionis’in “Annan Planı’nı müzakere temeli kabul etmediği andan itibaren Kıbrıs sorununu müzakere eden grupta yer almaması gerektiğinin” söyleyerek, hükümette büyük bir çatlak oluşmasına neden oldu.


Bunun arkasından büyük bir olasılıkla, Papadopulos’un, Çionis’e arka çıkarak “sözleri yanlış anlaşıldı affedin” demesi şeklinde gelecek veya AKEL’in, “Ya görüşmelerde Annan Planı’nı müzakere temeli olarak kabul edilir ya da biz hükümete verdiğimiz desteği çekeriz” tehdidi masaya konacak.


Aslında Çionis’in bir suçu yok. Çionis’i meydanlara kaktıran Papadopulos. Hatırlarsanız, 3 Mayıs’taki Bayan Laura Kennedy’nin resmi ziyaretinden sonra ve kapalı kapılar ardında Papadopulos’a sopayı göstermesinin ardından, Papadopulos apar topar Çionis’i Annan’a göndermişti. Plana olan itirazlarını dile getirmek için.


Şimdi Papadopulos, kendi ateşlediği yangını söndürmek çabasına girdi. Serde Cumhurbaşkanlığının sarsılması ve 2008 seçimlerinde tehlikeye girmesi var.


AKEL Basın Sözcüsü Andros Kiprianu ise Çionis’in bu sözleri konusunda derhal bir açıklama talep etti ve Çionis’in söyleşisindeki görüşlerin “Papadopulos’un yönlendirmesiyle gerçekleştiğini” söyleyerek Papadopulos’u zan altında bıraktı.


Sert ve suçlayıcı sözlerine devam eden Kiprianu, bu tür açıklamaların Kıbrıs Rum tarafının Kıbrıs sorunundaki talepleri konusunda “yanlış mesajlar” vermekte olduğunu iddia ederek Çionis’e “Siyasi görüşler belirtmek yerine sen kendi diplomatik görevlerinle meşgul ol”  çağrısında bulundu.


Çionis ile hükümetin büyük ortağı AKEL arasında patlak veren yangını söndürmek amacıyla dün bir açıklama yapan Başkan Tasos Papadopulos, Çionis’in “kendi kişisel görüşünü ifade etmekte olduğunu”nu söyleyerek işin içinden sıyrılmaya çalıştı.


Papadopulos açıklamasında Çionis’in açıklamalarına “katılmadığı” yönünde bir her hangi bir söz söylemedi ve imada da bulunmadı.


Buna karşın son 15 yılın değişmez Dış İşleri Bakanı Yakovu yaptığı açıklamasında, “Annan Planı’nın müzakereler için zorunlu olarak yegâne temeli teşkil etmediğini” söyleyerek Papadopulos’a destek verdi.


Çionis’in açıklamalarına Meclisteki 4 sandalyesi ile hükümete destek veren koalisyonun küçük ortağı KS EDEK’ten tam destek geldi ve  Çionis’in kendi şahsi görüşünü ifade etmekte olduğu, ancak bu görüşün siyasi açıdan doğru bulunduğu belirtildi.  


Mecliste 1 sandalyesi olan EDİ ise Çionis’e katılmıyor ve görüşmelerin hiç gecikmeden başlatılmasını istiyor.


Çatlak büyük ve sancılı. Mayıs’ta Milletvekilliği seçimleri var. 2004 Referandumunda oyuna geldiğini düşünen AKEL’e hiç beklenmedik adımlar attırabilir.


_________________


* Prof. Dr.

653320cookie-checkRum Siyasiler arasında çatlak

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.