Rum ve Yunanlı’lar İngiltere’ye kızgın

Kıbrıs Rum kesimi, Avrupa Birliği (AB) dönem başkanı İngiltere’yi, Türkiye’nin, AB’ye üyelik müzakereleri öncesinde Kıbrıs Rum kesimini tanımayı reddetmesini görmezden gelmekle suçladı.


Kıbrıs Rum kesimindeki iktidar ortaklarından, Rum yönetimi lideri Tasos Papadopulos’un başkanı olduğu Demokratik Parti (DİKO) Başkan Yardımcısı Nikos Kleantus, düzenlediği basın toplantısında, ”dönem başkanı İngiltere’nin davranışının kışkırtıcı ve açıkça Avrupa karşıtı olduğunu” iddia etti.


Kleantus, ”İngiltere, Avrupa’nın yasallığını ve AB ilkelerini savunmada AB’nin dönem başkanı bir ülke olarak davranmak yerine, yükümlülüklerini ve taahhütlerini tam olarak yerine getirmekten kaçınan Türkiye’yi rahatlatmak için çabalıyor gibi görünüyor” dedi.


ATİNA’NIN RAHATSIZLIĞI


Yunanistan, AB Dönem Başkanı İngiltere’nin, karşı deklarasyonla ilgili tutumundan rahatsız. Atina, İngilizlerin dönem başkanlarından beklenen tarafsızlık ilkesine uymadığını ima etti.


Yunanistan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Yorgo Kumuçakos, AB dönem başkanlarının misyonlarının temelinde tarafsızlık ilkesi olduğunu söyledi. Ancak Kumuçakos, “Korkarım ki, Brüksel’de son 24 saat içinde yapılan görüşmeler, bunu hatırlatmayı gerekli kıldı. Hiçbir AB dönem başkanı, bu pozisyonunu kendi ulusal tercihini dayatmak için kullanmamalıdır” dedi.
 
“LONDRA, TÜRKİYE İÇİN BASTIRIYOR”


İngiltere’de yayınlanan ciddi ulusal gazeteler, dönem başkanı İngiltere’nin Türkiye konusunda destek toplamak için bastırdığı yorumunda bulundu. Ancak Avrupa’daki Türkiye muhalefetinin İngiltere’yi başarısız kılabilecek bir ortam yarattığı uyarısı da yapıldı.


İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw’un, “AB’nin Türkiye ile müzakerelere planlandığı gibi 3 Ekim’de başlaması gerektiği” sözleri İngiliz basınında geniş yer buldu. Independent gazetesi Straw’un Türkiye’ye verdiği desteği, “İngiltere Avrupa Birliği’nin Türkiye’yi küçümsemesi halinde, İslami tepki uyarısı yapıyor” sözleriyle değerlendirdi.
 
Guardian gazetesi ise Straw’un açıklamalarını “İngiltere, Türkiye ile müzakerelerin başlaması için bastırıyor” başlığıyla verdi. Gazetenin başyazısında ise Türkiye’de işkencenin yasaklanması, Kürtçe yayınlara başlanması ve ordunun etkisinin azalması övüldü.


Yazıda imtiyazlı ortaklık önerisinin ters tepeceği ve dünyanın tek laik Müslüman demokrasisine kapısını açamayan AB’nin, mutlaka tehlikeli boyutlarda bir tepkiyle karşılaşacağı da kaydedildi.


Böyle bir dönemde yazar Orhan Pamuk hakkında dava açılmasının ise üzücü olduğu ve bunun Türkiye düşmanlarına verilmiş bir hediye olduğu yorumu yapılan yazıda, “Avrupa Birliği’ne giren ülkeler, geçmişleriyle yüzleşebilmeli, ifade özgürlüğüne saygı göstermeli. Yine de Jack Straw haklı. Müzakereler belirlenen takvimde başlamalı. Herhangi bir gecikme, güvene yönelik bir ihanet olup, Avrupa’nın zaten zarar görmüş güvenilirliğini zayıflatacak; Türkiye’deki reformlara zarar verecektir” dendi.


‘TÜRKİYE İLE ÖVÜNMEK YENİLGİYLE BİTEBİLİR’
Times gazetesinin dış haberler editörü Bronwen Maddox ise yazısında, “Türkiye ile övünmeye kalkışmak, yüz kızartıcı bir yenilgiyle bitebilir” diye yazdı. Maddox’a göre İngiltere, dönem başkanı olarak Türkiye ile müzakerelere başlamayı Avrupa vizyonu açısından bir övünme fırsatı olarak görmüştü.


Türkiye’nin ‘Kıbrıs Cumhuriyeti’ni tanımadığını açıklaması, Hollanda ve Fransa referandumları ve Almanya’nın gelecekteki başbakanı olacağına kesin gözüyle bakılan Angela Merkel’in ortaya attığı “imtiyazlı ortaklık” önerisi gibi çıkışların süreci zora soktuğunu savunan Maddox, “Ekim’de müzakerelere başlansa bile, bu Avrupa hükümetleri için sorunun sadece başlangıcını oluşturur. Zira tümü kendi kamuoylarını ikna etmek zorunda olacaktır” ifadesini kullandı.

1024340cookie-checkRum ve Yunanlı’lar İngiltere’ye kızgın

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.