Rum yönetimi Türk mallarının peşinde

Güney’de yayınlanan Alithia “Hükümetin Göçmenleri İskân Hareketi…Toplu Kıbrıs Türk Malı Alımları” başlığıyla manşete çektiği haberinde özetle şunları yazdı:

“Hükümet, özgür bölgelerde taşınmaz malı bulunan Kıbrıslı Türklere yanaşıyor ve onları; bu mallarını satmaya ikna etmeye çalışıyor. Daha sonra da kendisininmiş gibi, göçmenlere verecek; yani tapulayacak.

Hükümetin bu hareketinden bütün göçmenler istifade etmeyecek. Sadece; Kıbrıs Türk malı olan veya Kıbrıs Türk malı üzerine inşa edilmiş konutlarda kaldıkları için bu konutların tapusunu alamayan göçmenler istifade edebilecek.
Hükümetin elindeki bulgulara göre, Kıbrıs Türk arazisi üzerine inşa edilmiş ve tapusu verilememiş konutlarda yaşamakta olan göçmen sayısı bugün yaklaşık 8 bindir. Hükümetin niyeti, ilk aşamada bu durumda olan göçmenlere ‘kira belgesi’ vermektir. Bu şekilde, bu kategorideki göçmenler, içerisinde yaşamakta oldukları konutların ‘mülkiyet hakkını’ elde edecekler ve buna paralel olarak bu malları ister devredecek ister kredi almak amacıyla bankalara ipotek edebilecekler.
Edindiğimiz bilgilere göre, önümüzdeki haftalar içerisinde (Mart ayı içinde) yaklaşık 500 Kira Belgesi verilmesi bekleniyor. Ancak, ikamet ettikleri konutların tapularını alan diğer göçmenlerle kıyaslandığında bir haksızlık olmaması için hükümet bu göçmenlere, Ada’nın başka yerlerinden arsalar bulmaya veya vermeye çalışıyor. Bu şekilde 8 bin arsa bulunması zor olduğundan yetkili bakanlık (Rum İçişleri Bakanlığı) Kıbrıslı Türklere yanaşıyor ve halen; tatmin edici fiyatlarla, özgür bölgelerdeki mallarını satın alıyor. Şu ana kadar bu şekilde 350-400 Kıbrıs Türk evi satın alındı.

Öte yandan, çoğu Kıbrıslı Türk aynı nedenden dolayı, kendiliklerinden hükümete geliyor. Öğrendiğimize göre, şu an hükümet, başka Kıbrıslı Türklerle de müzakere içerisinde bulunuyor ve mallarını bize satmaya ilgi gösteriyorlar.
Hükümet, şu ana kadar Kıbrıs Rum toprağı üzerine inşa edilmiş evlerde yaşayan Rumlara 11 bin 500 tapu verdi. Geriye, bu kategoride yaklaşık 2 bin göçmen kaldı ve İçişleri Bakanlığı, bunlara da tapu vermek için çaba harcıyor. Yaklaşık bin göçmen; özellikle şehircilikle ilgili sorunlardan dolayı, yaşadıkları evlerin tapularını henüz alamadı.”

1499830cookie-checkRum yönetimi Türk mallarının peşinde

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.