'Rumlar siyasi eşitliği tanımakta isteksiz'

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) genel kuruluna hitap eden Talat, Rumların adada egemenliği Türklerle paylaşmak istememelerinin en önemli sorunların başında geldiğini bildirdi. Talat, Kıbrıslı Türklerin çözümü, adada iki toplumunu siyasi eşitliğini temel alan ve iki eşit statünün garanti altına alacağı bir devlet yapısında gördüğünü ifade etti.
AKPM'de bugün tartışılacak Kıbrıs ile ilgili rapora da atıfta bulunan Talat, bu raporun Rumların Türklere uyguladığı izolasyon politikasına karşı çıkmamasını sert bir biçimde eleştirdi.


"Kıbrıslı Türklerin siyasi, ekonomik ve sosyal izolasyonla karşı karşıya kaldıklarına" işaret eden Talat, "bu ablukalardan belki en önemlisinin Kıbrıslı Türklerin uluslararası alanda siyasi görüşlerini dile getirememesi olduğunu" kaydetti. Talat, Kıbrıs'taki gelişmelerini çoğu zaman tek taraflı ve gerçeğe uygun almayan bir biçimde dünya gündemine getirildiğine dikkati çekti.


İzolasyonlar karşısında sadece Türkiye'nin desteğiyle ayakta kaldıklarını belirten Talat, ''Türkiye olmasaydı, Kıbrısta Kıbrıslı Türk kalmazdı'' dedi.


RUMLARA UYARI


Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi genel kurulu, Kıbrıs Rum kesimine yaptığı çağrıda, AB Komisyonunun Doğrudan Ticaret Tüzüğü uyarınca, Kıbrıslı Türklerin limanlarından AB üyesi ülkelerle doğrudan ticaretine yönelik engelleri kaldırmasını istedi.


Alman parlamenter Joachim Hörster'in hazırladığı, 20'ye karşı 99 oy ile kabul edilen kararda, Rumlardan Kıbrıslı Türklerin uluslararası alanda kültür, eğitim ve sporla ilgili temasları ve gençlik değişim programlarını engellememesi istendi.

710850cookie-check'Rumlar siyasi eşitliği tanımakta isteksiz'

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.