”Rumlarla gümrük birliği kaçınılmaz”

KKTC Başbakanı Mehmet Ali Talat, Türkiye’nin Kıbrıs Rum kesimiyle gümrük birliğine gitmesinin bir iddiadan öte, bir gerçeklik ve kaçınılmaz olduğunu söyledi.


Talat, ‘Türkiye’nin ‘Kıbrıs Cumhuriyeti’ adı altında Güney Kıbrıs ile gümrük birliği anlaşması imzalayacağı’ şeklinde Rum basınında çıkan haberlerle ilgili olarak, ”bunun bir Rum basını iddiası olmaktan öte, gerçeklik taşıdığını ve Türkiye’nin Rum kesimiyle ‘Kıbrıs Cumhuriyeti’ adı altında bir gümrük birliği ilişkisine gireceğini” söyledi.


Türkiye’nin AB’ye yeni eklenen 10 üyenin dokuzuna yaptığı gibi, Rum tarafına da gümrük birliği uygulaması yapacağını, bunun kaçınılmaz bir durum olduğunu belirten Talat, Rum tarafıyla gümrük birliğine giderken Türkiye’nin Rum tarafından kendi yükümlülüklerini yerine getirmesini isteyeceği tahmininde bulundu.
     
YARDIM PAKETİ
Talat, dün Ankara’da yaptıkları temaslarda bu konuları değil, KKTC’nin AB ile ilişkilerinde karşılaştığı sorunları konuştuklarını söyledi. Serbest Ticaret Tüzüğü ve Yardım Paketi’nin KKTC için hayati olan iki adım olduğunu belirten Talat, bu ikisinin birlikte yürütülmesini istediklerini kaydetti.


Rumların yardım paketini Ticaret Tüzüğü’nden ayırıp ayrı ayrı gündeme getirmeye ve ayırdıktan sonra da Ticaret Tüzüğü’nü ertelemeye çalıştığını belirten Talat, ”demek ki yardım tüzüğü kabul edilecek, bunun için zaten oybirliği gerekiyor. Rum tarafı buna onay verecek, ama ‘Yeşil Hat Tüzüğü’nün çalışıp çalışmadığını görelim, buna bir fırsat verelim’ gerekçesiyle Serbest Ticaret Tüzüğü’nü erteleme taktikleri var. Politikaları budur, buna müsaade etmememiz lazım” diye konuştu.


Ertelemeyi doğru bulmadıklarını belirten Talat, Yeşil Hat Tüzüğü’nün KKTC’nin sorunlarına çare olmadığını ve Yeşil Hat Tüzüğü’nün, temelinde sadece Kuzey’den Güney’e mal akışı için düzenlendiğini, bunu bütün ada içindeki ticareti ve yurtdışı ihracatları da kapsayacak şekilde değiştirmenin gerçekçi olmadığını kaydetti

675520cookie-check”Rumlarla gümrük birliği kaçınılmaz”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.