Rumların % 70’i: Görüşmeler boşuna

Alithia ve diğer gazeteler, Güney Kıbrıs’ta “Marfin Laiki Bank” adına “RAI Consultants Public Ltd” şirketi tarafından gerçekleştirilen “2009 Kıbrıs Barometresi” isimli anketin sonuçlarına geniş yer verdiler ve Kıbrıslı Rumların müzakerelere olan inancının eskiye göre daha da azaldığını yazdılar.

Alithia; “Yüzde 70: Müzakereler Sonuç Getirmeyecek” başlığı altında verdiği haberinde, söz konusu ankete katılanlardan yüzde 70’inin, “mevcut müzakere süreci sonuç getirecek mi?” sorusuna olumsuz yanıt verdiklerini yazdı.

Bu soruya katılımcılardan yüzde 23’ü olumlu yanıt verirken, yüzde 7’lik bir kesim ise görüş belirtmedi.

Gazete, bu sonuçların Mehmet Ali Talat’ın Cumhurbaşkanı iken alındığını da ifade etti.

Kıbrıslı Türklerle barış içerisinde birlikte yaşama konusunda Kıbrıslı Rumların bu yıl daha da olumsuz olduklarını kaydeden gazete, “Kıbrıslı Türklerle barış içinde birlikte yaşamak ne kadar kolaydır?” sorusuna yüzde 65’lik bir oranın “birlikte yaşamanın zor olacağı” yanıtını verdiğini belirtti.

Bu soruya “kolay olacak” yanıtını verenlerin oranının yüzde 30’da kaldığını, geçen yılın sonuçlarında ise bu oranın yüzde 45 olduğunu vurgulayan gazete, Kıbrıslı Türklerle birlikte yaşamanın neden zor olacağı sorusuna ise katılımcıların birincil sebepler olarak “iki halkın birbirinden farklılıkları (farklı kültür, din), güven eksikliği ve kötü geçmiş”, ikincil sebepler olarak ise, Türkiye, TC kökenli vatandaşlar ve güvenlik gibi unsurları gösterdiklerini yazdı.

TÜRKİYE’NİN TAM ÜYELİĞİNE KARŞILAR

Öte yandan söz konusu anket, Kıbrıslı Rumların yüzde 75’inin Türkiye’nin AB’ye tam üyeliğine karşı olduğunu da ortaya koydu.

Türkiye’nin AB’ye tam üyeliğine karşı çıkarak imtiyazlı ortak olmasından yana tavır takınan yüzde 75’lik kesimin yanında, sadece yüzde 14’lük bir kesim tam üyeliğe destek belirtti.

Ayrıca, Güney Kıbrıs’ın “Türkiye’den talep ettiği koşulları yerine getirmemesi durumunda Türkiye’nin tam üyelik sürecinin engellenmesi mi gerektiği” sorusuna da yüzde 82’lik bir kesim destek belirtti. Yüzde 12’lik bir katılımcı grubu bu teze destek belirtmezken, yüzde 6’lık bir kesim ise fikir beyan etmedi.

Politis gazetesi ise, Kıbrıslı Rumların büyük çoğunluğunun müzakerelerden umutsuz olduğunu belirtirken, anketin künyesine yer verdi.

Habere göre söz konusu anket, 24 Şubat-8 Mart tarihleri arasında, yoğunlaştırılmış müzakerelerin bitiminden hemen sonra, bin 2 kişinin katılımıyla gerçekleştirildi.

RUM HÜKÜMETİ GÜVENİLEN KURUMLAR ARASINDA BİRİNCİ

Diğer yandan Simerini gazetesi ise, söz konusu ankette katılımcılara Güney’deki kurumlara yönelik güven oranlarının sorulduğunu, en yüksek oranı hükümetin aldığını yazdı.

Habere göre, Rum hükümetine duyulan güven oranının yüzde 57, kiliseye yüzde 47, Rum askeri ve AB’ye yüzde 45 olarak ifade edilirken, Rum polisine duyulan güven yüzde 38, meclise yüzde 36 ve en düşük oranda da siyasi partilere yüzde 12 olarak belirtildi.

1503590cookie-checkRumların % 70’i: Görüşmeler boşuna

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.