‘Rumların masaya getirilmesini bekliyoruz’

Londra’daki temaslarının üçüncü gününde gazetecilerle sabah kahvaltısında bir araya gelen Avcı, Bakanlık görevine gelmesinden bu yana anavatan Türkiye’yi, İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) Genel Sekreterliğinin bulunduğu Cidde’yi ve üçüncü olarak da Londra’yı ziyaret ettiğine dikkat çekerken, Londra ziyaretini hem burada çok sayıda KKTC vatandaşının yaşamasına, hem de İngiltere’nin garantör ülkelerden biri ve bir AB ülkesi olmasına bağladı.


Londra’da yaşayan KKTC vatandaşlarının lobi faaliyetlerinde bulunarak sorunun çözümüne yapacakları katkının öneminin altını çizen Avcı, bu anlamda görüştüğü bütün vatandaşlarına çözüm önerilerini sorduğunu hatırlattı.


Adada çözüme ulaşılması için AB ve BM’ye çağrıda bulunan Dışişleri Bakanı Avcı, verilen sözlere işaret ederek KKTC halkının referandumda ortaya koyduğu önerilere karşı bugün Rum kesiminin parça parça çözümlere yönelme arayışının kabul edilemeyeceğini vurguladı.


Rum yönetiminin bir yandan bu yöntemle zaman kazanmaya çalıştığını, diğer yandan da Türkiye’nin AB’ye üyelik sürecininden yararlanma girişimlerinde bulunduğunu belirten Avcı, Kıbrıs Türkü’nün BM çatısı altında adil, eşit ve kapsamlı çözüm istediğinin altını çizdi.


Avcı, “Rumlar çözüm platformunu AB’ye taşıyarak akıllı bir oyun sergilemeye çalışıyor. Zira böylece Yunanistan’ı da yanlarına alarak oyuna 2-0 galip başlamayı hedefliyor” dedi.


Avcı, Kıbrıs sorununun çözümü konusunda son dönemde ortaya konulan doğrudan ticaret tüzüğünün 2 yıldır Rum kesiminin engellemeleri sonucunda hayata geçirilemediğine de işaret ederek, “Talebimiz Rum yönetiminin doğrudan ticareti sulandırma emellerine izin vermeden, amacına hizmet edilecek şekilde tüzüğün kabul edilmesidir” diye konuştu.
Avcı, Kıbrıs Türklerinin ticaret yapmasıyla ilgili bir tüzüğün görüşüldüğü bir masada Kıbrıs Türklerinin bulunması gereğine de dikkat çekti ve Rum yönetiminin malların güney Kıbrıs limanlarından ihraç edilmesine yönelik düşüncesinin kabul edilemeyeceğini belirtti.


PETROL KRİZİ


Son günlerde ortaya çıkan petrol krizine de değinen Avcı, Rum yönetiminin masaya oturmak yerine fanatik bir yaklaşımla adada her gün yeni bir sorun yaratma peşinde olduğunu ifade etti.


Bölgede büyük bir petrol rezervinin ortaya çıkmasıyla soruna diğer pek çok ülkenin de dahil olabileceği uyarısında bulunan Avcı, süreçte yeni gelişmeler yaşanabileceğini söyledi.


Avcı, Annan planının doğal kaynaklar ve petrol konusunda açıkça “ortak kullanım öngördüğüne” dikkat çekerek, “Rumlar petrol krizi yaratarak Kıbrıs Türklerinin haklarını gasp etmeyi, Türkiye’yi AB ve komşularıyla karşı karşıya getirmeyi hedefliyor. Bu konuda Türkiye ve KKTC’den taviz beklenemez” diye konuştu.


Rum yönetiminin “her şey benim” anlayışı ortaya koyarak ve seçim öncesinde şoven duyguları harekete geçirmek amacıyla krizi “kaşıdığını” kaydeden Avcı, bir garantör ülke olan İngiltere’nin bu konuda sessiz kalmaması gerektiğini ifade etti.


GENEL SEÇİM GÜVENİ


Kriz yaşanırken Türkiye’de de bir genel seçimin yapılacak olmasından hiç kaygı duymadıklarının da altını çizen Avcı, Türkiye’de seçim yapılmasının bu konudaki hassasiyetleri etkilemeyeceğine inancının tam olduğunu söyledi.


Avcı, “Türkiye Cumhuriyeti hükümeti seçim sürecinde de olsa bu konuda gerekeni yapacaktır, bundan eminiz” dedi.
Konuyla ilgili olarak hem KKTC’de hem de bölgede bir hassasiyet bulunduğunu vurgulayan Dışişleri Bakanı Avcı, KKTC hükümeti olarak olayın bir çatışmaya yol açmasından yana olmadıkları bildirdi.


“Bu konuda son derece dikkatliyiz, işi ateşleyen bir tutum sergilemek istemiyoruz, ama haklarımızdan da vazgeçemeyiz” diyen Avcı, “Temennimiz Rum yönetiminin bu girişiminden bir an önce vazgeçmesidir” şeklinde konuştu.


Konuyla ilgili olarak ABD’den doğrudan açıklama gelmese de ABD yönetiminin durumdan rahatsız olduğunu bildiklerini de bir soru üzerine ifade eden Avcı, Rumların krizi kullanarak Türkiye-AB ve Türkiye ile İKT ülkeleri arasındaki ilişkileri bozmayı amaçladığını bildirdi.


Avcı, sorunun çözülebilmesi için gerek AB, gerekse İngiltere’nin gerekli müdahaleyi yapıp, gerekli adımları atmasının şart olduğunu belirtti.


Avcı, toplantı sırasında bakanlığının yeniden yapılanma çalışmaları ve bu çerçevede Londra’da yaşayan vatandaşlara getirilecek kolaylıklar konusunda dün akşam verdiği bilgileri de tekrar etti.


Öğleden sonra “Embargoed” adlı sivil toplum kuruluşunu temsilen bir heyeti kabul edecek olan Bakan Avcı, Londra’daki Kıbrıslı Türk gazetelerinin bürolarını ziyaret edecek ve Londra’nın kuzeyinde düzenlenecek toplantıda halkla bir araya gelecek.


 



 

799530cookie-check‘Rumların masaya getirilmesini bekliyoruz’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.